Νέα παραπομπή της χώρας για τις χωματερές

Νέα παραπομπή της χώρας για τις χωματερές 

Την επιτακτική ανάγκη για τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών διαχείρισης αποβλήτων επισημαίνει με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΚΑ, ύστερα από τη σημερινή εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για νέα παραπομπή της χώρας στο ευρωπαϊκό δικαστήριο εξαιτίας της παράτασης των προβλημάτων διαχείρισης αστικών λυμάτων σε έξι περιοχές της χώρας, πέντε εκ των οποίων εντός της Αττικής.

Ειδικότερα, όσον αφορά τις εξελίξεις στους οικισμούς που αναφέρονται στη σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στη Λευκίμμη Κέρκυρας υλοποιούνται τα απαραίτητα έργα. Όσον αφορά την Αττική, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο Μαρκόπουλο και το Κορωπί βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα, ενώ η Νέα Μάκρη διαθέτει ρεαλιστική, αλλά σε πρώιμο στάδιο υλοποίησης λύση. Δυστυχώς, όπως σημειώνεται, στις περιπτώσεις των οικισμών Αρτέμιδας και Ραφήνας δεν υπάρχει καν αφετηρία, λόγω της έλλειψης συναίνεσης των τοπικών αρχών, όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ.

 Το υπουργείο μάλιστα τονίζει τη στήριξή του στην τοπική αυτοδιοίκηση, που έχει την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των αστικών -στερεών και υγρών- αποβλήτων, με οικονομικούς πόρους, θεσμικά εργαλεία και μηχανισμούς. «Επιδιώκουμε τη συνεργασία και τη συναντίληψη και το αποδείξαμε με την πρόοδο των έργων σε όλη τη χώρα», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Ξεκαθαρίζεται ωστόσο, ότι η πολιτεία θα κάνει το καλύτερο δυνατό για να γλυτώσει η χώρα την καταδίκη και το επαπειλούμενο πρόστιμο, αλλά, εφόσον καταδικαστεί εκ νέου για τη συγκεκριμένη υπόθεση, θα εφαρμοσθεί απαρέγκλιτα η εθνική νομοθεσία για τον επιμερισμό των προστίμων.

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, ειδικά για τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων στους οικισμούς Μαρκόπουλου, Κορωπίου και Νέας Μάκρης η περιφέρεια Αττικής, η ΕΥΔΑΠ και το ΥΠΕΚΑ, έχουν προχωρήσει και υλοποιούν το σχεδιασμό σε συνεργασία με τους τοπικούς δήμους. Επιπλέον, έχουν υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας για το θέμα του εναπομείναντος Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΚΕΛ), για την υλοποίηση του οποίου όμως δεν υπάρχει η συναίνεση των δήμων Σπάτων-Αρτέμιδος και Ραφήνας-Πικερμίου.

 «Όλοι οι φορείς οφείλουμε να συμβάλλουμε στην ορθή και αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών, στην αναζήτηση ορθών και βέλτιστων πρακτικών διαχείρισης αποβλήτων, με τις τοπικές αρχές να αποτελούν μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. Μέσα από το δρόμο η χώρα θα αποφύγει νέα πρόστιμα και θα αυξήσει την απορρόφηση των κοινοτικών πόρων», υπογραμμίζεται, τέλος, στην ανακοίνωση του υπουργείου.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ