Νέα Αγχίαλος: Οι εκρήξεις που σκόρπισαν τον τρόμο – Αγωνία για την αποθήκη των πυρομαχικών

Εικόνες αποκάλυψης καταγράφηκαν στην Μαγνησία και την Νέα Αγχίαλο όταν αποθήκη πυρομαχικών τυλίχθηκε στις φλόγες και ξεκίνησαν ισχυρές εκρήξεις. Επικρατεί ανησυχία για την περιοχή, που κρίνεται επικίνδυνη και αναμένεται να καθυστερήσει η καταγραφή των ζημιών.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστικών Υπαλλήλων, Δημήτρης Σταθόπουλος είπε ότι έχει δημιουργηθεί μία κόκκινη ζώνη στην οποία δεν επιτρέπεται να πλησιάσει κανείς, καθώς οι αρχές δεν γνωρίζουν αν υπάρχουν βλήματα που πετάχτηκαν σε οικόπεδα και δεν έχουν σκάσει.

«Στην αποθήκη αυτή τη στιγμή δεν πλησιάζουμε. Δεν ξέρουμε ακριβώς τι θα γίνει. Γιατί δεν ξέρουμε τι βλήματα είχε ακριβώς και τι έχει διασκορπιστεί στον ευρύτερο χώρο», ανέφερε στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Σταθόπουλος.

«Φτάσαμε στο σημείο οι πυροσβέστες να φοβηθούμε ότι θα καεί η Αγχίαλος. Γι΄ αυτό και έγινε η εκκένωση. Δεν ξέραμε τι άλλο θα καεί στις αποθήκες πυρομαχικών και αν πήγαινε (σ.σ. η φωτιά) σε κάποια αποθήκη που μπορεί να είχε κάτι άλλο. Και να είχαμε χειρότερες συνθήκες στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πυροσβεστικών Υπαλλήλων .

Μάλιστα σημείωσε ότι οι πυροσβέστες χτυπήθηκαν από το ωστικό κύμα χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί. «Πραγματικά ήταν μία τρομερή έκρηξη. Συνάδελφοι μου που ήταν σε απόσταση αναπνοής και ήταν δίπλα στην φωτιά τους πήρε το ωστικό κύμα. Και αυτοί είχαν πάθει σοκ από την τρομερή έκρηξη. Ευτυχώς δεν είχαμε κανέναν τραυματισμό», είπε ο Δημήτρης Σταθόπουλος.

Το χρονικό

Λίγο πριν τις 6 το απόγευμα δυνατές εκρήξεις συντάραξαν την Νέα Αγχίαλο καθώς η φωτιά εξαπλώθηκε σε αποθηκών πυρομαχικών  στην περιοχή Καραμπά, κοντά στην 111 Πτέρυγα Μάχης. Αμέσως δόθηκε εντολή εκκένωσης των κατοίκων στην Νέα Αγχίαλο ενώ λίγη ώρα αργότερα με μήνυμα του 112 ζητήθηκε από τους κατοίκους να απομακρυνθούν σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τις εκρήξεις στην περιοχή Καραμπά.

Οι αρχές εξέφρασαν φόβους για μεγάλο ωστικό κύμα από το πολεμικό υλικό που καιγόταν. Έτσι ξεκίνησε η εκκένωση των πολιτών από το λιμάνι της Νέας Αγχιάλου με ιδιωτικά σκάφη και σκάφη του λιμενικού. Ηλικιωμένοι και ανθρωποι με τα παιδιά τους και τα κατοικίδια τους στα χέρια εγκατέλειπαν την περιοχή.

έκρηξη Αγχίαλος

Στην επιχείρηση απεγκλωβίστηκαν 133 άτομα από 15 ιδιωτικά σκάφη με την συνδρομή 3 πλοίων του λιμενικού και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι Βόλου. Σε ετοιμότητα παραμένουν 4 πλοία του λιμενικού, 3 ιδιωτικά σκάφη και 2 ρυμουλκά στην θαλάσσια περιοχή στην Νέα Αγχίαλο.

Νωρίτερα από το 112 είχαν σταλεί απανωτά μηνύματα σε κατοίκους της περιοχής να εκκενώσουν προς ασφαλείς περιοχές. Ειδικότερα οι κάτοικοι των περιοχών Στουπί, Βελανιδιά, Μάραθο, Κριθάρια, Σώρο, Χρυσή Ακτή Παναγιάς και Άγιο Γεώργιο Βόλου ειδοποιήθηκαν μέσω του 112 να εκκενώσουν τους οικισμούς τους και να κατευθυνθούν προς Βόλο. Παράλληλα εκκενώθηκαν και οι οικισμοί Κόκκινα και Περίβλεπτο Βόλου και ζητήθηκε από τους κατοίκους να κατευθυνθούν προς Βελεστίνο Βόλου.

Απομακρύνθηκαν προληπτικά μαχητικά αεροσκάφη F-16

Η 111 Πτέρυγα Μάχης είχε εκκενωθεί από το προσωπικό προκειμένου να μην κινδυνεύσει όσο πλησίαζαν οι φλόγες. Αμέσως μετά τις ισχυρές εκρήξεις δόθηκε εντολή για προληπτική μεταφορά αεροσκαφών F16 από την 111 Πτέρυγα Μάχης. Συγκεκριμένα, δόθηκε εντολή για επιλεκτική απογείωση αριθμού αεροσκαφών με προορισμό αλλά αεροδρόμια στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων για την ασφάλεια των μέσων και του αεροδρομίου.

Σε πανικό οι κάτοικοι

Την ώρα της εκκένωσης οι κάτοικοι της Νέας Αγχιάλου είχαν τρομοκρατηθεί από τις εκρήξεις. Μία γυναίκα με δάκρυα στα μάτια είπε ότι οι κάτοικοι ήταν τρομαγμένοι. «Ναι μας έχουν ενημερώσει (σ.σ. να φύγουμε) αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γιατί τα πράγματα είναι στο σπίτι. Είμαστε για διακοπές εδώ. Δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε», ανέφερε στο Mega η γυναίκα.

Και συνέχισε: «Άκουσα δυνατό θόρυβο και σηκωθήκαμε και φύγαμε άρον άρον. Έχουμε αφήσει τα πράγματα πίσω στο σπίτι. Δεν ξέρω τι θα γίνει. Δεν εμπιστεύομαι εγώ να μας πάρουν με βάρκες κάτω στον Βόλο».

Από τις εκρήξεις έσπασαν τζάμια σε πολλά σπίτια κυρίως της Νέας Αγχιάλου, ενώ το ωστικό κύμα που έφθασε στον Βόλο έκανε πολλούς κατοίκους να βγουν από τα σπίτια. Η κάτοικος Βόλου, Γεωργία Κούντρια είπε ότι οι εκρήξεις ακούστηκαν μέχρι την πόλη του Βόλου. «Ακούμε τις εκρήξεις. Τραντάχτηκαν τα σπίτια μας στην πόλη. Είμαστε ήδη τρομαγμένοι από ένα δύσκολο βράδυ», ανέφερε η κάτοικος.

Στην γιγαντιαία επιχείρηση εκκένωσης και παγκόσμιοι πρωταθλητές της ιστιοπλοΐας

Στο πλευρό του λιμενικού στην επιχείρηση εκκένωσης βρέθηκαν προπονητές και αθλητές ιστιοπλοΐας. Έσπευσαν με τα σκάφη τους να βοηθήσουν τους πολίτες να απομακρυνθούν από την Νέα Αγχίαλο.

Εκκένωση Αγχίαλος

Δεκάδες προπονητές και αθλητές από όλο τον κόσμο και τις ΗΠΑ, που θα συμμετάσχουν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας Νέων στο Βόλο, βοήθησαν τους κατοίκους να πάνε με ασφάλεια στο λιμάνι του Βόλου.

Η στιγμή της μεγάλης έκρηξης

Η μεγάλη έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών στην Νέα Αγχίαλο που ταρακούνησε την ευρύτερη περιοχή του Βόλου καταγράφηκε από συνεργείο του Astra TV.

Το «μανιτάρι» της ισχυρής έκρηξης 

Σε άλλο βίντεο φαίνεται το «μανιτάρι» της ισχυρής έκρηξης που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης και η φωτιά που βγαίνει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ