Ναυάγιο στην Πύλο: Τριήμερο εθνικό πένθος για την πολύνεκρη τραγωδία

Σε κήρυξη τριήμερου εθνικού πένθους προχώρησε ο πρωθυπουργός, Ιωάννης Σαρμάς, μετά την τραγωδία με τους 79 μέχρι στιγμής νεκρούς μετανάστες από το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο Εθνικό Πένθος από σήμερα Τετάρτη 14 Ιουνίου 2023 21:00 ως τα μεσάνυχτα της Παρασκευής 16 Ιουνίου για τα θύματα του σημερινού τραγικού ναυαγίου στα διεθνή ύδατα δυτικά της Ελλάδας, με τη σκέψη και σε όλα τα θύματα των αδίστακτων διακινητών που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη δυστυχία.

Μητσοτάκης: Είμαστε συγκλονισμένοι – Προέχει η σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων ζωών

Τη θλίψη του για την απώλεια τόσων αθώων ζωών στο ναυάγιο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου εξέφρασε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε δήλωσή του επισημαίνει ότι η τραγική εξέλιξη υπενθυμίζει πως «το Μεταναστευτικό παραμένει πρόβλημα το οποίο απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική. Ώστε τα άθλια δίκτυα των εγκληματιών που διακινούν απελπισμένους ανθρώπους να βρουν, επιτέλους, την αποφασιστική απάντηση που τους αξίζει».

Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Είμαστε όλοι συγκλονισμένοι από το σημερινό τραγικό ναυάγιο στα διεθνή ύδατα της Μεσογείου, νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου. Εκφράζω τη θλίψη μου για την απώλεια τόσων αθώων ζωών. Και, ήδη, οι δυνάμεις της Νέας Δημοκρατίας είναι στη διάθεση της Υπηρεσιακής Κυβέρνησης.

Είναι στιγμές αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Τώρα προέχει η σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων ζωών. Το νέο περιστατικό, ωστόσο, αναδεικνύει με τρόπο δραματικό ότι το Μεταναστευτικό παραμένει πρόβλημα το οποίο απαιτεί συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική. Ώστε τα άθλια δίκτυα των εγκληματιών που διακινούν απελπισμένους ανθρώπους να βρουν, επιτέλους, την αποφασιστική απάντηση που τους αξίζει».

Τσίπρας: Ανάγκη να προτάξουμε την ανθρωπιά και να σταθούμε δίπλα στους επιζήσαντες

Στην ανάγκη να προτάξουμε την ανθρωπιά και να σταθούμε δίπλα τους επιζήσαντες του ναυαγίου νοτιοδυτικά της Πύλου αναφέρεται στο μήνυμά του στα social media, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας.

«Όσο περνάνε τα λεπτά, αυξάνονται οι νεκροί στο ναυάγιο νοτιοδυτικά της Πύλου. Πρόκειται για μια ανθρώπινη τραγωδία, η οποία αποτυπώνει με τον πιο θλιβερό τρόπο την απελπισία όσων αναζητούν άσυλο στην Ευρώπη. Η στιγμή απαιτεί να προτάξουμε την ανθρωπιά και να σταθούμε δίπλα στους επιζήσαντες του ναυαγίου, εντείνοντας παράλληλα κάθε προσπάθεια εντοπισμού των αγνοουμένων» αναφέρει ο κ. Τσίπρας.

Και καταλήγει: «Επικοινώνησα πριν από λίγο με τον υπηρεσιακό Πρωθυπουργό, Ιωάννη Σαρμά, προκειμένου να ενημερωθώ για τις συνθήκες της τραγωδίας. Ήδη κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής την Αθηνά Λινού και τον Αλέξη Χαρίτση είναι στην περιοχή».

Ανδρουλάκης: Οι έμποροι ψυχών οδήγησαν εκατοντάδες ανθρώπους σε μια τραγωδία

«Είμαστε όλοι βαθιά συγκλονισμένοι. Δυστυχώς, υπάρχουν πολλοί νεκροί και εκατοντάδες αγνοούμενοι» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης για το ναυάγιο στην Πύλο.

Σε δήλωσή του ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως επικοινώνησε με τον Πρωθυπουργό, κ. Σαρμά, ο οποίος τον ενημέρωσε για το μέγεθος της τραγωδίας.

«Η σκέψη μας είναι στους διασώστες, που δίνουν μάχη με τον χρόνο. Για άλλη μια φορά αυτοί οι έμποροι ψυχών οδήγησαν εκατοντάδες ανθρώπους σε μια τραγωδία στη Μεσόγειο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η χώρα μας πρέπει να λάβουν τα μέτρα τους, διότι συνεχίζουμε να έχουμε τραγικά αποτελέσματα» καταλήγει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Κουτσούμπας: Το σύνθημα «τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» επίκαιρο όσο ποτέ

Ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μετέβη εκτάκτως στην Καλαμάτα με αφορμή το πολύνεκρο ναυάγιο με πρόσφυγες και μετανάστες ανοιχτά της Πύλου, και αφού ενημερώθηκε από τις αρμόδιες αρχές, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Δυστυχώς πρόκειται πραγματικά για μία ανείπωτη τραγωδία. Το νέο πολύνεκρο ναυάγιο έξω από την Πύλο, με τους δεκάδες νεκρούς και τους εκατοντάδες δυστυχώς αγνοούμενους, απ’ ό,τι ενημερωθήκαμε, ήρθε να προστεθεί σήμερα σε όλα αυτά τα ναυάγια, στους νεκρούς συνανθρώπους μας, που θρηνούμε χρόνια τώρα στη Μεσόγειο, στο Αιγαίο και δυστυχώς σε μία τραγωδία που δεν έχει τελειωμό. Σήμερα βρισκόμαστε εδώ, και μάλιστα σε μέρες κατά τις οποίες συζητιέται και επιταχύνονται οι διαδικασίες για την αλλαγή του Συμφώνου της ΕΕ για τους πρόσφυγες και το άσυλο, που θα σημάνει και τον οριστικό ενταφιασμό της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες με ανείπωτες συνέπειες, με ένταση της καταστολής. Και βέβαια με το άνοιγμα της «όρεξης» παραπέρα των εγκληματικών κυκλωμάτων διακινητών, που φέρνουν τους ξενιτεμένους σε αυτούς τους υγρούς τάφους και χάνουν τις ζωές τους τα γυναικόπαιδα».

«Εμείς θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός με την ευαισθησία που έχει, η ελληνική νεολαία, με την αλληλεγγύη που έχει και την έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα πρέπει να νιώθει ως ‘κανονικότητα’ αυτό το συνεχιζόμενο έγκλημα στις θάλασσες του Αιγαίου και της Μεσογείου. Θα πρέπει να δυναμώσει η πάλη όλων μας για να σταματήσουν οι άδικοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, να σταματήσουν οι εισβολές και οι κατοχές κρατών, να σταματήσει όλο αυτό το όργιο των πολιτικών διώξεων, της φτώχειας και της πείνας που οδηγεί τους ανθρώπους να ξενιτεύονται για να βρουν μια καλύτερη μοίρα και να καταλήγουν στον υγρό τάφο της Μεσογείου» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας και κατέληξε στη δήλωσή του:

«Το σύνθημα ‘Τα κέρδη τους ή οι ζωές μας’ είναι επίκαιρο όσο ποτέ και εμείς απαντάμε ξεκάθαρα: Εμείς είμαστε με τις ζωές των ανθρώπων», κατέληξε ο κ. Κουτσούμπας.

Ελληνική Λύση: Η τραγωδία στην Πύλο καταδεικνύει τις ευθύνες των κυβερνήσεων

Ευθύνες στις κυβερνήσεις για την ανοχή που έχουν δείξει καταλογίζει για το ναυάγιο στην Πύλο η Ελληνική Λύση.

«Η τραγωδία με το ναυάγιο στην Πύλο καταδεικνύει τις ευθύνες των κυβερνήσεων με την ανοχή που επιδεικνύουν στους απάνθρωπους δουλέμπορους και στους συνεργούς τους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Λύση και καταλήγει:

«Εάν οι προτάσεις της Ελληνικής Λύσης για ισόβια στους δουλέμπορους και κλείσιμο των ΜΚΟ που «θησαυρίζουν» από το εμπόριο ψυχών και τον ανθρώπινο πόνο είχαν εισακουστεί, θα είχαν σωθεί ανθρώπινες ζωές».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ