Μόσιαλος: Δεν έχει αποτύχει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού αν νοσήσει ένας εμβολιασμένος

Σε ανάρτησή του στο facebook ο Ηλίας Μόσιαλος τονίζει πως μπορεί να δούμε έναν αυξημένο αριθμό θετικών μοριακών τεστ PCR σε εμβολιασμένους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως θα αναπτύξουν σοβαρή νόσο, επειδή το τεστ τους βγήκε θετικό.

Όπως επισημαίνει o καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), αν κάποιος εμβολιασμένος κολλήσει, δεν έχει αποτύχει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού, καθώς οι εμβολιασμένοι προστατεύονται από τη σοβαρή λοίμωξη και την μετέπειτα επιπλοκή της υγείας τους και την εισαγωγή στο νοσοκομείο.

Ο κ. Μόσιαλος υπενθυμίζει ότι τα εμβόλια επιτελούν τρεις βασικές λειτουργίες:

1. Μπορούν να αποτρέψουν πλήρως τη λοίμωξη από ένα παθογόνο οργανισμό.

2. Αν δεν καταφέρουν να αποτρέψουν τελείως τη λοίμωξη και κολλήσουμε μια νόσο, μπορούν να μας προστατεύσουν από τη σοβαρή έκβαση των συμπτωμάτων που προκαλεί το παθογόνο, δηλαδή να μην μπούμε στο νοσοκομείο επειδή νοσούμε βαριά.

3. Μπορούν να μειώσουν τη διασπορά της νόσου από εμάς και δεδομένου πως μας έχουν ήδη προστατεύσει από τη σοβαρή νόσο.

εμβόλιο κορονοϊού

Όπως τονίζει, “Ας πάμε τώρα, πιο συγκεκριμένα, στα εμβόλια για τον κορωνοϊό. Τι συμβαίνει με αυτά τα εμβόλια; Έχουμε νέα δεδομένα από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Ας δούμε ένα στιγμιότυπο της καθημερινής καταγραφής των κρουσμάτων στο Ισραήλ και για την ακρίβεια την εικόνα της 9ης Νοεμβρίου. Τα στοιχεία από το Ισραήλ, όπως φαίνονται και στον πίνακα (η επεξεργασία των στοιχείων έγινε από τον καθηγητή Jeffrey Morris), επιβεβαιώνουν ότι τα εμβόλια έχουν ισχυρή αποτελεσματικότητα έναντι του να κολλήσει κάποιος τον ιό.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των εμβολιασμένων που έχουν κάνει την 3η δόση, γύρω στο 90.2-95.9%, προστατεύονται από τη λοίμωξη. Αλλά ναι, μπορεί να δούμε έναν αυξημένο αριθμό θετικών τεστ PCR σε εμβολιασμένους, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως θα αναπτύξουν σοβαρή νόσο (επειδή το τεστ βγήκε θετικό). Αν τελικά κάποιος κολλήσει δηλαδή, πως μπορεί να εξελιχθεί αυτό; Έχει αποτύχει το εμβόλιο κατά του κορoνοϊού; Όχι. Οι εμβολιασμένοι προστατεύονται από τη σοβαρή λοίμωξη και την μετέπειτα επιπλοκή της υγείας τους και την εισαγωγή στο νοσοκομείο”.

Παράλληλα ο καθηγητής υπογραμμίζει: “Κοιτώντας πάλι τον πίνακα με τα στοιχεία από το Ισραήλ βλέπουμε πως η προστασία από τη σοβαρή λοίμωξη σε όσους διαγνώστηκαν θετικοί ήταν 79-100% σε όσους είχαν κάνει 2 δόσεις και 95.1-100% σε όσους είχαν κάνει 3 δόσεις. Και να έχουμε βέβαια στο νου μας, πως αυτή είναι η εικόνα την 9η Νοεμβρίου και δεν έχουμε περαιτέρω πληροφορίες για το ιστορικό των ανθρώπων που κόλλησαν πέρα από την ηλικία τους.
Ηλίας Μόσιαλος - εμβόλιο
Τα στοιχεία από πολλές χώρες, δηλαδή μας δίνουν την ποσοτικοποίηση της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια στους εμβολιασμένους, αλλά και στην κοινότητα: δηλαδή πως μεταφράζεται ο μαζικός εμβολιασμός σε μείωση της διασποράς. Για παράδειγμα τα νούμερα δείχνουν πως στο Τέξας των ΗΠΑ (https://www.dshs.texas.gov/…/data/vaccination-status/), από τις 15 Ιανουαρίου έως την 1η Οκτωβρίου, οι μη εμβολιασμένοι είχαν 45 φορές περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον COVID-19 σε σχέση με τους πλήρως εμβολιασμένους”.
Ο κ. Μόσιαλος υπογραμμίζει στην ανάρτησή του: “Ακόμα πιο ενθαρρυντικό είναι πως η επίδραση του εμβολιασμού στην κοινότητα ήταν ισχυρή σε όλες τις ηλικιακές ομάδες με τη μεγαλύτερη προστατευτική επίδραση στα παιδιά ηλικίας 12 έως 17 ετών. Ταυτόχρονα, πάλι κοιτώντας τα στοιχεία από το Τέξας, βλέπουμε και πόσο ατυχή πορεία είχαν οι μη εμβολιασμένοι που προσβλήθηκαν. Από αυτούς που κόλλησαν τον ιό, από τις 15 Ιανουαρίου 2021 έως την 1η Οκτωβρίου 2021, οι μη εμβολιασμένοι είχαν 40 φορές περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν, σε σχέση με τους πλήρως εμβολιασμένους.
Παρά τα εξαιρετικά αποτελέσματα των εμβολίων, βέβαια υπάρχουν ανεμβολίαστοι. Και όπως φαίνεται η έκκληση στο φιλότιμο ή τη λογική δεν είναι πάντα η μικρότερη απόσταση από το Α στο Β. Είναι απλά κρίμα όμως, γιατί όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα δεν έχουν πιάσει κορόιδα εμάς που εμβολιαστήκαμε. Απλά ρισκάρουν, άσκοπα και χωρίς στοιχεία, την υγεία τους”.

Μοιράσου το:
σχολίασε κι εσύ
Ροή
Lifestyle
Κοινωνία
Πολιτική

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.