Μόσιαλος: “Όχι” σε lockdown – Τι θα γίνει αν ξεπεραστούν οι “κόκκινες” γραμμές της πανδημίας

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος, για την αύξηση των κρουσμάτων και για τις “κόκκινες” γραμμές της πανδημίας, που ενδεχομένως να φέρουν σκληρότερα μέτρα,  στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ και απέρριψε σε κάθε περίπτωση νέο lockdown.

“Έχουμε τρεις πορείες στην Ευρώπη, τρεις κατευθύνσεις της πανδημίας. Η Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, η Μ. Βρετανία και το Βέλγιο που είναι στο “κόκκινο” αυτήν τη στιγμή, σε μέση κατάσταση είναι η Γερμανία και η Πολωνία, και από εκεί και πέρα έχουμε τις σκανδιναβικές χώρες και τις χώρες της Ν. Ευρώπης όπου η κατάσταση είναι εξαιρετικά καλή. Σ’ αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Γαλλία και αυτό  έχει σχέση με το υψηλό ποσοστό των εμβολιασθέντων, αλλά ταυτόχρονα και ένα υψηλό ποσοστό εμβολιασθέντων στους άνω των 60 και στις ευάλωτες κατηγορίες του πληθυσμού” σημείωσε ο Ηλίας Μόσιαλος και πρόσθεσε αναφορικά με την Ελλάδα:

“Στην Ελλάδα δεν είμαστε πολύ άσχημα σε σχέση με τον αριθμό των εμβολιασθέντων. Αν το δούμε συγκριτικά με το Ισραήλ έχουμε το ίδιο ποσοστό γιατί το Ισραήλ έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει την πανδημία με την τρίτη δόση. Η διαφορά μας είναι ότι σ’ εμάς 1 στους 4 ενήλικες δεν έχει κάνει το εμβόλιο. Έχουμε 600.000 περίπου συμπατριώτες μας άνω των 60 που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Πριν πάμε στις “κόκκινες” γραμμές προέχει να δούμε:

Να επισπευσθεί η τρίτη δόση. Είναι θέμα των πολιτών να πάνε να κάνουν την τρίτη δόση, πρώτα και κύρια από τους εμβολιασθέντες οι ανοσοκατεσταλμένοι, γιατί το 4% με 5% είναι ανοσοκατεσταλμένοι αλλά σ’ αυτούς προσδιορίζεται το 45% των νέων λοιμώξεων στον πληθυσμό των εμβολιασθέντων, μετά όλοι οι εμβολιασμένοι να πάνε στην τρίτη δόση και μετά επίταση των εμβολιασμών. Μακάρι να προχωρήσουμε έτσι, αν προχωρήσουμε έτσι, μειωθεί ο αριθμός από τις 600.000 στις 200.00-300.000 δεν θα περάσουμε τις “κόκκινες” γραμμές. Επομένως το μεγάλο στοίχημα είναι η ενεργοποίηση των πολιτών. Αν αυξήσουμε τον αριθμό των άνω των 60 τότε δεν θα περάσουμε  δύσκολο χειμώνα” υπογράμμισε ο κ. Μόσιαλος.

“Χρειαζόμαστε εντατικοποίηση των εμβολιασμών, τρίτη δόση στους εμβολιασθέντες, αν δούμε ότι δεν προχωράει δεν πάμε στο lockdown αμέσως. Εξετάζεται η αυστηροποίηση των μέτρων, αυστηροποίηση των ποινών, υποχρεωτική χρήση μάσκας και έλεγχος για την εφαρμογή του μέτρου.

Επίσης εξετάζεται η  πιθανότητα επέκτασης της υποχρεωτικότητας εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων. Δεν θα πάμε σε ακραίες λύσεις αμέσως, εγώ δεν λέω ότι πρέπει να πάμε στην υποχρεωτικότητα άμεσα” τόνισε ακόμη ο καθηγητής που σημείωσε ότι χρειάζεται καλύτερη ενημέρωση: “Οι περισσότεροι φοβούνται, δεν είναι θέμα αμέλειας. Εγώ βγήκα αντίθετα στον βομβαρδισμό των ανεμβολίαστων με sms.

Ο ανεμβολίαστος φοβάται το εμβόλιο, έχει κρίση εμπιστοσύνης όχι απέναντι στην κυβέρνηση ή το υπουργείο Υγείας, αλλά απέναντι στο εμβόλιο, άρα εντατικοποίηση της ενημέρωσης με συμμετοχή των ιατρικών φορέων και των επιστημονικών ενώσεων”.

“Θα έχουμε πολύ μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων αν δεν υπάρχει αυστηροποίηση των μέτρων και τήρηση αυτών” είπε για το ενδεχόμενο να έχουμε αύξηση κρουσμάτων ως τα Χριστούγεννα και ξεκαθάρισε πως σε κάθε περίπτωση “δεν πάμε στο lockdown αμέσως” και ξεκαθάρισε ότι “το lockdown είναι το έσχατο μέτρο το οποίο μπορεί να πάρει μία χώρα αυτήν τη στιγμή και δεν νομίζω να φθάσουμε εκεί αν κάνουμε σωστά αυτά που πρέπει να κάνουμε τις επόμενες ημέρες ” υπογράμμισε.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ