Μόσιαλος στον Realfm 97,8: Καλό είναι να τοποθετούνται οι επιστήμονες στα επιστημονικά θέματα και όχι στα εκκλησιαστικά

Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας LSE, Ηλίας Μόσιαλος, μίλησε στον Realfm 97,8 και στους Νίκο Χατζηνικολάου και Αντώνη Δελλατόλα για την έξαρση της πανδημίας του κορονοϊού και τα μέτρα.

“Ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι προστατευμένοι, καθώς έχουν κάνει το εμβόλιο. Τα ποσοστά όμως των εμβολιασθέντων θα πρέπει να αυξηθούν” είπε.

“Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα που υπάρχει είναι κυρίως με τους ανεμβολίαστους ηλικιωμένους, ειδικά στις ηλικιακές ομάδες των άνω των 60 ετών, όπου περίπου 600.000 είναι ανεμβολίαστοι. Εκεί είναι το μεγάλο θέμα. Επίσης, προέκυψε και η Δέλτα, η οποία μεταδίδεται πιο εύκολα, με αποτέλεσμα να έχουν αλλάξει τα δεδομένα και σε ότι αφορά τη διασπορά του ιού αλλά και τη λίγο μικρότερη αποτελεσματικότητα των εμβολίων στη Δέλτα σε σύγκριση με την Άλφα” τόνισε ο καθηγητής.

Ο κ. Μόσιαλος διευκρίνισε για την τρίτη δόση ότι “η πλατφόρμα έχει ανοίξει και ενθαρρύνονται όλοι οι πολίτες να το κάνουν. Υπάρχουν υποκατηγορίες που είναι πιο ευάλωτες όπως οι ηλικιωμένοι και οι ανοσοκατεσταλμένοι. Ειδικά στους ανοσοκατεσταλμένους η τρίτη δόση επιβάλλεται να γίνει μόλις περάσουν οι 6 μήνες ή και νωρίτερα αν διαπιστωθεί ότι δεν δουλεύει το εμβόλιο σε αυτούς, γιατί υπάρχει ένα ποσοστό αυτών αλλά με την τρίτη δόση ανταποκρίνονται”.

Μεταλλάξεις Δέλτα Κορονοϊός

Ερωτηθείς σχετικά με μια ανάρτησή του, αν υπονοούσε ότι κάποιοι υπουργοί παριστάνουν τους γιατρούς απάντησε ότι “όχι, αυτό που ήθελα να πω είναι ότι η συζήτηση καλό είναι να περιορίζεται στα κατ’ εξοχήν θέματα της πανδημίας με βάση τις επιστημονικές γνώσεις και τα επιστημονικά δεδομένα που έχουμε. Η Ελλάδα διαθέτει μια πολύ επαρκή επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Η επιτροπή σε ότι αφορά τα επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας και στα θέματα των λοιμώξεων είναι επαρκής.

Και αν χρειάζεται κάτι παραπάνω, είναι να υπάρχουν περισσότερα δεδομένα σε πιο αναλυτική προσέγγιση, να γίνεται πιο αναλυτική προσέγγιση σε θέματα συμπεριφοράς των πολιτών γιατί πολλά θέματα δεν λύνονται με τις ιατρικές παρεμβάσεις. Πρέπει να κατανοήσουμε γιατί υπάρχουν αντιεμβολιαστές, γιατί αρκετοί συμπατριώτες μας εκφράζουν φόβους απέναντι στα εμβόλια… Ένα ποσοστό 25% με 27% των ενηλίκων δεν δέχονται να εμβολιαστούν” σημείωσε.

“Εφόσον αναφερθήκατε σε εκκλησιαστικά ζητήματα η γνώμη μου είναι ότι τα μέτρα πρέπει να εφαρμόζονται ενιαία και οριζόντια. Επομένως, η συζήτηση πρέπει να επεκταθεί και σε αυτό το επίπεδο. Καλό είναι να τοποθετούνται οι επιστήμονες στα επιστημονικά θέματα και όχι στα εκκλησιαστικά γενικότερα, θα έλεγα” υπογράμμισε.

 

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ