Κορονοϊός: Γεμίζουν οι ΜΕΘ, “ασφυξία” στα νοσοκομεία – Δραματική η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Ο κορονοϊός «καλπάζει» και το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) δέχεται ήδη ασφυκτικές πιέσεις.

Τα νοσοκομεία, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία γεμίζουν καθημερινά με εκατοντάδες ασθενείς που νοσούν με κορονοϊό, με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να δίνουν μάχη για να τους φροντίσουν, αλλά και για να εξασφαλίσουν επιπλέον κλίνες, απλές και ΜΕΘ.

Στα νοσοκομεία όλης της χώρας είχαν εισαχθεί από το βράδυ της Τρίτης έως χθες το βράδυ 406 ακόμη ασθενείς με covid. Συνολικά οι νοσηλευόμενοι χθες ήταν 2.940 από τους οποίους οι 2.178 σε απλές κλίνες και οι 762 σε ΜΕΘ, ΜΑΦ και θαλάμους αρνητικής πίεσης.

“Τρομάζει” η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη

Η εφημερία στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης την Τετάρτη θύμισε “νοσοκομείο εμπόλεμης ζώνης”. Σύμφωνα με στοιχεία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλη Γιαννάκου, εισήχθησαν 56 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ στις τρεις τελευταίες εφημερίες παρατηρείται αύξηση σε κάθε εφημερία 20% των εισαγωγών κορονοϊού.

Η ΜΕΘ 15 κλινών είναι γεμάτη και 5 διασωληνωμένοι βρίσκονται προσωρινά στα χειρουργεία σε λίστα αναμονής για ΜΕΘ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, η ΜΕΘ 15 κλινών του ΑΧΕΠΑ είναι γεμάτη και 6 διασωληνωμένοι βρίσκονται σε θαλάμους. Γεμάτη είναι και η ΜΕΘ του “Παπαγεωργίου”, με 5 διασωληνωμένους να είναι σε προσωρινή ΜΑΦ και σε λίστα αναμονής.

Η Εντατική Μονάδα, 30 κλινών του νοσοκομείου Παπανικολάου έχει γεμίσει και οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες. Την ώρα που αδειάζει ένα κρεβάτι, αμέσως γεμίζει.
Στον “ΑΓΙΟ ΠΑΥΛΟ” δόθηκαν 7 κλίνες ΜΕΘ για κορονοϊό και γέμισαν αμέσως, στον “Άγιο Δημήτριο” επίσης οι 7 κλίνες είναι… κατειλημμένες.

“Ασφυκτιούν” τα νοσοκομεία σε πολλές περιοχές

Στα υπόλοιπα περιφερειακά νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας επίσης η πίεση είναι ασφυκτική. Γεμάτες είναι οι ΜΕΘ 4 κλινών στην Κατερίνη, 8 κλινών στα Γιαννιτσά, 7 κλινών στις Σέρρες, 6 κλινών στη Βέροια, 5 κλινών στη Χαλκιδική.

Στη Χαλκιδική μάλιστα, διασωληνωμένος ασθενής βρίσκεται επί ημέρες εκτός ΜΕΘ, σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο.

Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας  που δεν διαθέτουν εντατικές. Διασωληνώνουν ασθενείς και δεν έχουν πού να τους πάνε, όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ. Για παράδειγμα στο Κιλκίς ένας 76χρόνος  διασωληνωμένος πέθανε και ένας 54χρονος μεταφέρθηκε έπειτα από ημέρες στον ΑΓΙΟ ΠΑΥΛΟ.

Στη Δυτική Μακεδονία οι 8 κλίνες ΜΕΘ που διαθέτουν τα νοσοκομεία Κοζάνης και Πτολεμαΐδας έχουν γεμίσει. Στη Θεσσαλία, οι 44 κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία Τρικάλων, Βόλου, και στα δύο της Λάρισας είναι γεμάτες, εκτός από τρεις κενές στα Τρίκαλα.

Στη Στερεά Ελλάδα οι 18 κλίνες ΜΕΘ στα νοσοκομεία Λαμίας και Χαλκίδας έχουν γεμίσει.

Σημειώνεται ότι λειτουργούν συνολικά 530 κλίνες ΜΕΘ κορονοϊού στα νοσοκομεία της χώρας και γεμάτες ήταν το βράδυ της Τετάρτης, 3 Νοεμβρίου οι 432, ενώ κενές 98.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, “στις αρχές του χρόνου λειτουργούσαν 973 ΜΕΘ για κορονοϊό κανονικές, προσωρινές και αυτοσχέδιες. Λόγω ελλείψεων προσωπικού δεν μπορούμε πια να αναπτύξουμε  τόσες.  Επτά χιλιάδες συνάδελφοι βρίσκονται σε αναστολή εργασίας που δεν αναπληρώθηκαν. Οι συνάδελφοι που εργάζονται  έχουν γίνει λάστιχο. Από τμήμα σε τμήμα, χωρίς ρεπό και άδειες”.

Στο επίκεντρο των αξιολογήσεων των ειδικών βρίσκεται και η Δυτική Αττική η οποία έχει χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, πυκνό πληθυσμό και μεγαλύτερο κίνδυνο διασποράς.

Στο τραπέζι των συζητήσεων έχει πέσει και η πρόταση για επιστράτευση γιατρών εάν και εφόσον χρειαστεί προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.

ΜΕΘ

Κάλεσμα Πλεύρη στους ιδιώτες γιατρούς να ενταχθούν στο σύστημα

Κάλεσμα στους ιδιώτες γιατρούς να ενταχθούν στο σύστημα προκειμένου να βοηθήσουν στην εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης του κορονοϊού απηύθυνε από τη Βουλή ο Θάνος Πλεύρης την Τετάρτη.

«Ζητάμε από τους ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν το Σύστημα Υγείας. Εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση στα κίνητρα που δίνουμε θα πάμε και σε υποχρεωτικές διαδικασίες για να μπουν στο σύστημα» ανέφερε ο Θάνος Πλεύρης κατά την υποστήριξη της τροπολογίας που κατέθεσε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την οδική ασφάλεια.

Θάνος Πλεύρης-νοσοκομεία-μέτρα

Ο κ. Πλεύρης, εξήγησε πως με την τροπολογία αυτή «παρέχεται η δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς, ειδικοτήτων που έχει ανάγκη το σύστημα, να μπορέσουν να παράσχουν υπηρεσίες για συγκεκριμένο διάστημα και να αμείβονται για την κάθε εφημερία που θα κάνουν με το ποσό των 250 ευρώ- και μάλιστα υπάρχει και μια συζήτηση με το Υπουργείο Οικονομικών ώστε αυτά να είναι με αυτοτελή φορολόγηση».

Ο υπουργός σημείωσε πως ήδη «λαμβάνουμε υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, ειδικά στην Θεσσαλονίκη και την Θεσσαλία» και παράλληλα «ζητάμε και από ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν το Σύστημα».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ