Μοσχόβης στον Realfm: Ευρωπαίοι πολίτες το 20% των πλήρως εμβολιασμένων ανθρώπων στον πλανήτη

“Φανταστείτε αν δεν είχε αναλάβει την πρωτοβουλία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσπαθήσει να συντονίσει τη μάχη κατά της πανδημίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο πόσο ακόμη χειρότερα θα ήταν τα πράγματα ως προς τη διαχείριση σε εθνική κλίμακα, πιθανώς από κάποιες χώρες αν όχι όλες, ως προς τις προαγορές και προμήθεια των εμβολίων όσο και προς τις άλλες διαστάσεις του προβλήματος που είναι οι κατευθύνσεις που έχει εκδώσει κατά καιρούς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη διαχείριση της πανδημίας, το άνοιγμα της αγοράς και την μετακίνηση των Ευρωπαίων από χώρα σε χώρα” δήλωσε ο Γιώργος Μοσχόβης, Επικεφαλής (ε.χ.) της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

“Μιλάμε για τον πόλεμο της γενιάς μας, αν μου επιτρέπεται αυτός ο όρος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεπέρασε ενδεχομένως και τα εσκαμμένα ως προς τις κεντρικές αρμοδιότητες που απορρέουν από την συνθήκη. Η πολιτική υγείας, δεν είναι μια κεντρική πολιτική, είναι μια επιτροπή που αφορά στην εθνική ευθύνη, αφορά τα κράτη – μέλη” σημείωσε.

“Ακούω με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την κριτική, αλλά πρέπει να έχει κανείς στο μυαλό του ότι πήγαμε ένα βήμα παρά πέρα και αν δεν είχαμε κάνει αυτό το βήμα, τα πράγματα θα ήταν πάρα πολύ χειρότερα” περιέγραψε.

Σχετικά με τα εμβόλια απάντησε ότι “εγώ βλέπω τα νούμερα. Αυτή τη στιγμή στον πλανήτη έχουν πλήρως εμβολιαστεί περί τα 80-85 εκατομμύρια άνθρωποι. Εξ αυτών τα 15-16 εκατομμύρια είναι στην Ευρώπη, το 20% περίπου των ανθρώπων που είναι πλήρως εμβολιασμένοι στον πλανήτη είναι Ευρωπαίοι πολίτες”.

Η πρόταση για το ψηφιακό πιστοποιητικό

Αναφορικά με το ψηφιακό πιστοποιητικό είπε ότι “θα είναι ένας κανονισμός που θα έχει εφαρμογή σε όλα τα κράτη – μέλη, για ένα πλαίσιο, το οποίο θα αναφέρει είτε σε ηλεκτρονική ή γραπτή μορφή αν κάποιος έχει εμβολιαστεί και με ποιο εμβόλιο, αν κάποιος έχει νοσήσει και αν κάποιος έχει κάνει έλεγχο και πότε PCR. Το έγγραφο αυτό θα μπορούν να αποφασίσουν τα κράτη – μέλη τι προσβάσεις θα έχει ο φέρων. Θα μπορεί να τα ταξιδέψει; Να παρακολουθήσει μια εκδήλωση ή κάτι άλλο; Θα είναι μια διευκόλυνση, που είναι απαραίτητη καθώς προχωρούν οι εμβολιασμοί για να διευκολύνουμε την ελεύθερη κίνηση των πολιτών. Θα είναι ένας ευρωπαϊκός νόμος, ως πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Εκτιμώ ότι την επόμενη εβδομάδα θα υιοθετηθεί”.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ