Μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος: 5+1 φορές που βρέθηκε στο επίκεντρο και προκάλεσε αντιδράσεις

«Δεν είμαστε σαν τους πολιτικούς. Αποδεικνυόμαστε χειρότεροι από τους πολιτικούς. Και η Εκκλησία δεν είναι μια μικρογραφία της Βουλής. Είναι η μικρο-κακογραφία της». Τη δήλωση έκανε ο Μητροπολίτης  Δωδώνης Χρυσόστομος, ο οποίος στο παρελθόν, έχει βρεθεί πολλές φορές, στο επίκεντρο της δημοσιότητας, για τις απόψεις που εκφράζει για διάφορα θέματα της επικαιρότητας.  

Οι δηλώσεις του εύκολα μπορούν να χαρακτηριστούν παρεξηγήσιμες. Οι πολιτικοί δεν την ξέχασαν την παραπάνω δήλωση. Και σήμερα που μίλησε όπως μίλησε για τις γυναίκες που πέφτουν θύματα βιασμού,  πολιτικοί από όλους τους χώρους τον καταδίκασαν.  Και η Ιερά Σύνοδος τον καταδίκασε απερίφραστα. Οι σημερινές του δηλώσεις είναι απαράδεκτες.

Σκληρός άνευ λόγου

Συνήθως είναι σκληρός στα λόγια του ακόμα κι αν δεν υπάρχει λόγος, όπως όταν για παράδειγμα κατηγορήθηκε ότι πήγε στην Κίνα και πέταξε τα ράσα. Δημοσιεύτηκε τότε η σχετική φωτογραφία. Είπε τότε: «Έχω συνηθίσει να μην κάνω την πάπια και να μην δίνω απάντηση σε τυφλοπόντικες που βγαίνουν τη νύχτα από τους υπονόμους και λερώνουν από όπου κι αν περάσουν.» Ενώ η εξήγηση ήταν πολύ απλή. Οι κινεζικές αρχές απαγορεύουν κάθε ιερατική αμφίεση σε όλους τους ανθρώπους, ακόμα και σε αλλοδαπούς, σε όλη την χώρα. Υπερβολικά σκληρός για το τίποτα.

Τα εμβόλια για την  covid-19

Στην πρόσφατη διελκυστίνδα σχετικά με το εμβόλιο κι ενώ πολλοί ιερείς δημιουργούσαν θέματα στην Εκκλησία ο Χρυσόστομος επιτέθηκε: “Είναι ψεκασμένοι”, είπε. Και δεν έμεινε εκεί. Όσο η διελκυστίνδα συνεχιζόταν, τόσο πιο καυστικός γινόταν. Είπε ευθέως ότι πρέπει να εμβολιαστούν όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, αφού είναι κρατικοί λειτουργοί και πληρώνονται από το κράτος. Και παρότρυνε τους ιερείς της περιφέρειάς του να εμβολιαστούν. Είπε ότι οι αρνητές ιερείς «γίνονται όργανα του σατανά και θέλουν κρέμασμα».

«Δεν έχουν το δικαίωμα να αρνούνται κάτι που έχει βρει η επιστήμη και σώζει την ανθρωπότητα», είπε χαρακτηριστικά στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 ο Μητροπολίτης Δωδώνης. Για όσους ιερείς πιστεύουν ότι με το εμβόλιο δοκιμάζεται η πίστη τους Θεό τόνισε: «Αν θέλουν να αποδείξουν δύναμη πνευματική να πάνε σε μία εκκλησία και να πιάσουν ένα καλώδιο με ρεύμα για να δούμε αν μπορούν να σωθούν».

Ο Χρυσόστομος είναι από τα πρόσωπα που συχνά εντυπωσιάζουν, όπως όταν πρότεινε να κόβονται οι μισθοί των ιερέων που δεν εμβολιάζονται. Ή όπως όταν πέρσι στα Θεοφάνια, πρότεινε να λειτουργήσουν οι Εκκλησίες άδειες, τα ξημερώματα και το πρωί να ανοίξουν για να πάρουν οι πιστοί Αγιασμό, τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας, χωρίς το γνωστό στριμωξίδι που έχουμε κάθε χρόνο στις Εκκλησίες χρόνια τώρα κάθε Θεοφάνια.

Η συνέντευξη στο Penthouse

Το 1998 είχε δώσει συνέντευξη στο  γνωστό περιοδικό Penthouse, προκαλώντας σάλο, γιατί είχε ταχθεί υπέρ των προγαμιαίων σχέσεων, για να μην αλλάζουν συχνά ερωτικούς συντρόφους οι νέοι. Τότε η Ιερά Σύνοδος είχε διατάξει εναντίον του έρευνα, την οποία είχε κάνει ο Μεσσηνίας Χρυσόστομος. Ο συνάδελφός του τον είχε κατηγορήσει για νικολαϊτισμό (αίρεση που δίνει βάρος στη σάρκα) και για δεινό σκανδαλισμό των πιστών. Ωστόσο στη συνεδρίασή του το Πρωτοβάθμιο Δικαστήριο δεν έκανε δεκτή την κατηγορία της αίρεσης και περιορίστηκε στις κατηγορίες για σκανδαλισμό των πιστών, για έκφραση γνώμης σε περιοδικό απαράδεκτο για ιεράρχη εξ αμελείας, και για εμμονή στις απόψεις του.

Το ίδιο εντυπωσιακή για κληρικό ήταν και η άποψή του ότι πρέπει  η Εκκλησία να ζητήσει από την Πολιτεία διαζύγιο, γιατί ο χωρισμός Εκκλησίας και Κράτους είναι κάτι που συμφέρει την Εκκλησία

Σε ηλικία72 ετών παραιτήθηκε από τον μητροπολιτικό του θρόνο. Είπε ότι δεν ήταν καρεκλοκένταυρος και ότι επειδή η Εκκλησία προβλέπει ότι οι Μητροπολίτες είναι ισόβιοι αυτό δεν σημαίνει ότι είναι και σωστό. Και παραιτήθηκε από τη Μητρόπολη Ζακύνθου.  Βέβαια μετά δέχτηκε τον τίτλο του Δωδώνης. Και επιτέθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με υβριστικά σχόλια και ζητώντας την παραίτησή του γιατί δεν μπορεί να διοικήσει πλέον την Εκκλησία. «Είναι άβουλος, ανίκανος και επικίνδυνος», είπε ο Χρυσόστομος για τον Ιερώνυμο.

Παραμένει λοιπόν το ερώτημα: Από τη μια τόσο προοδευτικός και από την άλλη πόσο σκοταδιστής;  Και η απάντηση:  «μωραίνει Κύριος ον βούλεται απωλέσαι».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ