Μέτρα με φόντο ένα κανονικό Φθινόπωρο – Οι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους

Τα αυστηρά μέτρα, που ανακοινώθηκαν χθες από τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αποτελούν ένα τελευταίο ανάχωμα, σε μια προσπάθεια να έχουμε ένα όσο γίνεται, κανονικό Φθινόπωρο. Οι φόβοι πολλαπλασιάζονται για ένα νέο κύμα λόγω της μετάλλαξης “Δέλτα” σε όλη την Ευρώπη.

Τα μέτρα που θα ισχύουν από τις 13 Σεπτεμβρίου συνθέτουν ένα άτυπο “lockdown” για τους ανεμβολίαστους.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 4.608 νέα κρούσματα κορονοϊού, που αποτελούν αρνητικό ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας. Το προηγούμενο ήταν 4.340 στις 30 Μαρτίου του 2021.

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, οι σκέψεις πίσω από τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης είναι η ελπίδα ότι ο αποκλεισμός όσων αρνούνται να εμβολιαστούν από τους κλειστούς χώρους διασκέδασης, σε συνδυασμό με το οικονομικό κόστος του υποχρεωτικού rapid test, θα αυξήσει τα ποσοστά εμβολιασμού.

Η βούληση της κυβέρνησης είναι να μη δοκιμαστούν οι αντοχές του ΕΣΥ και να μη διαταραχθεί η δυναμική της οικονομίας, ενώ όπως αναφέρουν οι πληροφορίες εάν κριθεί αναγκαίο θα εξεταστεί και η διεύρυνση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε επιπλέον επαγγελματικές ομάδες.

Οι πρώτες κατηγορίες που εξετάζονται για να ενταχθούν είναι οι ένστολοι στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας και ακολούθως οι δημόσιοι υπάλληλοι της πρώτης γραμμής, που έρχονται σε επαφή με τους πολίτες.

Τα μέτρα και τα rapid test

Από 13 Σεπτεμβρίου και έως το τέλος Μαρτίου 2022, οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test ανά εβδομάδα, που θα κοστίζει 10 ευρώ το ένα. Οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να κάνουν το τεστ σε δημόσιες δομές διάγνωσης covid, θα πρέπει δηλαδή να το πληρώνουν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Οι κυρώσεις μη συμμόρφωσης είναι αναστολή εργασίας για εργαζόμενους, μη προσέλευσης στο σχολείο για μαθητές και απαγόρευση μετακίνησης για ταξιδιώτες.

Μέτρα

Μέτρα

Όσον αφορά στους μαθητές θα πρέπει να κάνουν 2 self test την εβδομάδα, αλλά θα είναι δωρεάν από το κράτος.

Επίσης, οι φοιτητές θα κάνουν 2 εργαστηριακά rapid test την εβδομάδα, με δικό τους κόστος, 10 ευρώ το ένα.

Συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων θα πρέπει να κάνουν 2 εργαστηριακά rapid test την εβδομάδα. Οι κατηγορίες αυτές είναι: ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί και ακαδημαϊκοί, εργαζόμενοι σε τουρισμό, εστίαση, τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές.

Η δαπάνη είναι του εργαζομένου και το κόστος 10 ευρώ. 

Τι μέτρα ισχύουν στους δημόσιους χώρους

  • Κλειστοί χώροι εστίασης: Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες
  • Θέατρα, κινηματογράφοι: Μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες – Οι ανεμβολίαστοι μπορούν να εισέρχονται με rapid test αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν
  • Κλειστά γυμναστήρια και αθλητικά σωματεία: Λειτουργία μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες τους τελευταίες έξι μήνες – Οι ανεμβολίαστοι μόνο με rapid τεστ αντιγόνου έως και 48 ώρες πριν

Σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους θα πρέπει να υπάρχει σήμανση για υποχρεωτική χρήση μάσκας, όπου υπάρχει συνωστισμός.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ