Μάτι: «Όσοι έζησαν εκείνη την ημέρα, έζησαν από τύχη» – Τι κατέθεσε μάρτυρας που κινδύνευσε να χάσει σύζυγο, γιο και πατέρα

Με μαρτυρικές καταθέσεις που συγκλονίζουν συνεχίζεται η δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για την τραγωδία με την φονική πυρκαγιά στο Μάτι. «Είναι ξεκάθαρο πως σε αυτήν χώρα ζούμε από τύχη. Όσοι ζήσανε εκείνη την ημέρα ζήσανε από τύχη. Δέκα δευτερόλεπτα χωρίζανε τη ζωή από τον θάνατο, όπως γίνεται στον πόλεμο». Με αυτά τα λόγια ο Θεοφάνης Χατζησταματίου περιέγραψε την ιστορία της οικογένειάς του, της συζύγου, του γιου και του πατέρα του, που κινδύνευσαν να χάσουν τη ζωή τους στην πυρκαγιά.

Τραγωδία στο Μάτι: Συγκλονιστικές στιγμές στο δικαστήριο – Σηκώθηκαν όρθιοι όταν μπήκε στην αίθουσα η Βαρβάρα Βουκάκη

Ο μάρτυρας μίλησε για τον Γολγοθά που βιώνει από το 2018 για να επουλωθούν οι πληγές που άφησε η φωτιά στο σώμα και στην ψυχή του παιδιού του και τόνισε πως στο Μάτι δεν έγινε τίποτε απ’ αυτά που θα έπρεπε να γίνουν.

Ο ίδιος έλειπε στο Ντουμπάι την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς. Κατέθεσε πως όταν έμαθε για τη φωτιά τηλεφώνησε στην σύζυγό του: «Μου λέει “δεν μπορώ να σου μιλήσω καήκαμε, καήκαμε!”. Το παιδί φώναζε, ζητούσε νερό. Πήρα τους γονείς μου. Ήμουν μέσα στον πανικό. Έβγαλα άμεσα εισιτήρια να γυρίσω. Μέχρι το βράδυ ήταν πλήρες χάος. Δεν μπορούσα να επικοινωνήσω μαζί τους. Μου στείλανε μήνυμα ότι το παιδί πάει στο νοσοκομείο. Του μίλησα και μου είπε ότι πάνε στο Παίδων. Ρώτησα για την γυναίκα μου και μου λέει δεν είναι μαζί μας. Πανικός».

Μάτι: «Ο θάλαμος μύριζε καμένη σάρκα» – Νέες συγκλονιστικές μαρτυρίες για τη φονική πυρκαγιά

Όπως περιέγραψε ο μάρτυρας, επί ώρες προσπαθούσε να εντοπίσει τη σύζυγο του, η οποία νοσηλευόταν στο Σισμανόγλειο «με αφόρητους πόνους… μόνη της» ενώ σε νοσοκομείο με εγκαύματα είχε διακομισθεί και ο πατέρας του.

«Στις 30 Ιουλίου μου είπαν “έλα να προλάβεις την Κάλλι πριν την διασωληνώσουν”» κατέθεσε ο μάρτυρας για την σύζυγο του. «Ποτέ δεν θα ξεχάσω όταν είδα τις ακτινογραφίες του θώρακος της: δύο άσπρες κηλίδες. Έπρεπε να φορέσω χαμόγελο και να πάω στο παιδί. Να μην ξέρω τι να πω στο παιδί, αν θα την ξαναδεί. Η μαμά του δεν είχε πνευμόνια» συνέχισε ο μάρτυρας, σύμφωνα με τον μάρτυρα.

Φωτιά στο Μάτι: Συγκλονιστικές περιγραφές στην δίκη – «Kάτω από ένα σεντόνι βρήκα μητέρα, αδελφή και δύο ανιψιές»

Αναφερόμενος στον γιο του, ο μάρτυρας κατέθεσε ότι παρέμεινε για 60 ημέρες στο νοσοκομείο. «Έπαιρνε μορφίνη. Είχε παντού ορούς, δεν μπορούσε να ξαπλώσει, είχε καμένη πλάτη και πόδια. Έκανε δυο φορές χειρουργείο. Ο οργανισμός σε ένα παιδί επουλώνει γρήγορα. Οι πληγές όμως προκαλούν φαγούρα που ακόμη συνεχίζει, σκληραίνουν κομμάτια του δέρματος, τεντώνει και σκίζεται το δέρμα. Πρέπει να φορά ελαστικά. Κάθε βράδυ από το ξύσιμο δεν μπορούσε να κοιμηθεί. Ψυχολογικά τέσσερα χρόνια τώρα χρειάζεται στήριξη. Από μωρό ωρίμασε απότομα. Μπαίνει στην εφηβεία με το μισό του σώμα σημαδεμένο. Δεν μπορεί να βγει στην παραλία. Για ένα χρόνο πηγαίναμε βράδυ στη θάλασσα με ολόσωμη φόρμα. Δεν μπορεί να κάνει γυμναστική. Έχει χάσει την εμπιστοσύνη του και σε εμάς που δεν μπορέσαμε να τον προστατεύσουμε. Κεράκι δεν μπορούσε να δει ούτε στην τούρτα του, ούτε στην εκκλησία. Τζάκι δεν ανάβουμε φυσικά».

Οργισμένος ο μάρτυρας είπε πως στο Μάτι «δεν έκαναν ούτε το ελάχιστο… Να ειδοποιήσουν ένα τέταρτο νωρίτερα για να μην χαθεί κανένας, να προλάβουν να φτάσουν στη θάλασσα… Το καλοκαίρι που περνά ο Καραγκιόζης και φωνάζει για παράσταση τον ακούμε όλες οι περιοχές. Ας έκαναν έστω αυτό αφού δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα άλλο. Υπάρχουν πολλοί άχρηστοι! Η φωτιά έκαιγε χαμηλή βλάστηση και κανείς δεν σκέφτηκε τι θα γινόταν αν έμπαινε μέσα στα πεύκα. Δείχνει ανθρώπους με πλήρη άγνοια της περιοχής και των ευθυνών τους».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ