Μάτι: Απαλλαγή της Ρένας Δούρου ζήτησε ο εισαγγελέας στη δίκη για τη φωτιά

Την απαλλαγή της πρώην Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου πρότεινε ο εισαγγελέας Παναγιώτης Μανιάτης στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Ο εισαγγελέας ανέλυσε ένα προς ένα τα εννέα σκέλη της κατηγορίας που βαραίνει την κυρία Δούρου και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι αποδιδόμενες πράξεις δεν αποδείχθηκαν» και ζήτησε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο να την απαλλάξει.

Της Άννας Κανδύλη

Επίσης ο εισαγγελέας έχει εισηγηθεί έως τώρα την απαλλαγή ακόμη τεσσάρων κατηγορουμένων: των Χρ. Λάμπρη εναέριου συντονιστή του ελικοπτέρου της πυροσβεστικής ΦΛΟΓΑ 1 , Χρ. Δροσόπουλου κυβερνήτη ελικοπτέρου, Γ. Πορτοζούδη, Διοικητή των εναέριων μέσων του ΠΣ και Στεφάνου Κολοκούρη Διοικητή της ΕΜΑΚ. Επίσης, πρότεινε απαλλαγή του Χαράλαμπου Συρογιάννη και του Ιωάννη Καπάκη.

Πρότεινε την ενοχή για δύο σκέλη του κατηγορητηρίου, του Χαράλαμπου Χιώνη, τότε διοικητή πυροσβεστικών υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής.

Νωρίτερα ο εισαγγελέας είχε μιλήσει για παντελή έλλειψη συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς αλλά και για απαράδεκτο και αδικαιολόγητο γεγονός το ότι οι πολίτες τις κρίσιμες ώρες δεν ενημερώθηκαν για τον επερχόμενο κίνδυνο ούτως ώστε να απομακρυνθούν από τη φωτιά, έκανε λόγο ο εισαγγελέας της έδρας, Παναγιώτης Μανιάτης στο δεύτερο μέρος της αγόρευσής του σήμερα.

«Υπήρχε και ο χρόνος και οι εναλλακτικές καλύτερης αντιμετώπισης πολιτών αν ο μηχανισμός τους ενημέρωνε και τους κινητοποιούσε έγκαιρα. Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή αν όχι η χειρότερη, από εκείνες που ήταν διαθέσιμες. Το να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτος και ήσυχος για τον επερχόμενο κίνδυνο είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε .Μπορούσε και έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετικός τρόπος ενημέρωσης των πολιτών από τις Αρχές».

Αναφερόμενος στις πυροσβεστικές δυνάμεις ο κ. Μανιάτης σημείωσε την έλλειψη συντονισμού καθώς όπως είπε: «Αποδείχθηκε ότι έφταναν οχήματα που δεν ενημέρωναν για την άφιξή τους και ότι άλλα οχήματα έφταναν αυτοβούλως χωρίς συντονισμό. Δεν υπήρχε καμία επικοινωνία του επίγειου επικεφαλής με τις δυνάμεις που πήγαιναν στην περιοχή, δήμαρχοι και τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχαν καμία ενημέρωση για τη φωτιά…».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ