Μάτι: «Απαράδεκτο το ότι οι πολίτες δεν ενημερώθηκαν» – «Καταπέλτης» ο εισαγγελέας για τη φωτιά

Για παντελή έλλειψη συντονισμού των αρμόδιων υπηρεσιών την ημέρα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι αλλά και για απαράδεκτο και αδικαιολόγητο γεγονός το ότι οι πολίτες τις κρίσιμες ώρες δεν ενημερώθηκαν για τον επερχόμενο κίνδυνο ούτως ώστε να απομακρυνθούν από τη φωτιά, έκανε λόγο ο εισαγγελέας της έδρας, Παναγιώτης Μανιάτης στο δεύτερο μέρος της αγόρευσής του σήμερα.

Της Άννας Κανδύλη

«Υπήρχε και ο χρόνος και οι εναλλακτικές καλύτερης αντιμετώπισης πολιτών αν ο μηχανισμός τους ενημέρωνε και τους κινητοποιούσε έγκαιρα. Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή αν όχι η χειρότερη, από εκείνες που ήταν διαθέσιμες. Το να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτος και ήσυχος για τον επερχόμενο κίνδυνο είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε .Μπορούσε και έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετικός τρόπος ενημέρωσης των πολιτών από τις Αρχές».

Αναφερόμενος στις πυροσβεστικές δυνάμεις ο κ. Μανιάτης σημείωσε την έλλειψη συντονισμού καθώς όπως είπε: «Αποδείχθηκε ότι έφταναν οχήματα που δεν ενημέρωναν για την άφιξή τους και ότι άλλα οχήματα έφταναν αυτοβούλως χωρίς συντονισμό . Δεν υπήρχε καμία επικοινωνία του επίγειου επικεφαλής με τις δυνάμεις που πήγαιναν στην περιοχή, δήμαρχοι και τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχαν καμία ενημέρωση για τη φωτιά…».

Αναφερόμενος σε κατάθεση μάρτυρα αστυνομικού ο οποίος είπε πως βασικά οι οδηγίες ήταν «να κάνουμε ό, τι μπορούμε για να σώσουμε ανθρώπους περιουσίες και ζώα». Ο συγκεκριμένος αστυνομικός όπως είπε ο εισαγγελέας, «με δική του πρωτοβουλία μπήκε στο Μάτι για να κάνει διασώσεις. Δεν υπήρχε πυροσβεστική στο Μάτι! Ανέμεναν εντολές για να δράσουν. Ο ίδιος μάρτυρας αστυνομικός είπε ότι ενώ καιγόταν η περιοχή και καίγονταν τα πεύκα μπήκε πρώτος στην περιοχή και είδε μια περιοχή σαν να έχει περάσει πυρηνική βόμβα. Και όταν ρωτήθηκε αν είδε πυροσβεστικά στο Μάτι είπε όχι. Δεν είχε επικοινωνία με κανέναν στο πεδίο, δεν του δόθηκε καμία εντολή ούτε για πώς θα μπορούσε να συνδράμει.  Η μόνη οδηγία ήταν κάντε ό, τι  μπορείτε, σώστε ό,τι σώζεται …Μόνος του με δυνάμεις που κατάφερε να συγκεντρώσει και ενώ κινητοποίησε τα δύο οχήματα της πυροσβεστικής που παρέμεναν αδρανοποιημένα μπήκε στο Μάτι . Μια παρόμοια κατάσταση επικράτησε στην περιοχή από όλους με αποτέλεσμα οι ήδη ανεπαρκείς δυνάμεις να γίνονται ακόμα ανεπαρκέστερες».

Κατά τον εισαγγελέα, υπήρχε αρκετός χρόνος που παρείχε τη δυνατότητα στους πολίτες να σταθμίσουν την κατάσταση και να αποφασίσουν αν θα απομακρυνθούν προς ασφαλέστερο σημείο, αν θα μείνουν σπίτι, αν θα αναζητήσουν καταφύγιο σε άλλες όμορες οικίες ή αν θα πάνε στην έσχατη περίπτωση στη θάλασσα.

«Υπήρχε και ο χρόνος και οι εναλλακτικές καλύτερης αντιμετώπισης πολιτών αν ο μηχανισμός τους ενημέρωνε και τους κινητοποιούσε έγκαιρα. Αν οι επίγειοι επικεφαλής τους ενημέρωναν έγκαιρα .Σε κάθε περίπτωση αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή αν όχι η χειρότερη από εκείνες που ήταν διαθέσιμες εκείνες τις κρίσιμες ώρες. Το να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτος και ήσυχος για τον επερχόμενο κίνδυνο είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μιλούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε .Μπορούσε κα έπρεπε να είχε ακολουθηθεί διαφορετικός τρόπος ενημέρωσης των πολιτών από τις αρχές».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο εισαγγελέας έχει εισηγηθεί μέχρι τώρα την απαλλαγή ακόμη τεσσάρων κατηγορουμένων: των Χρ. Λάμπρη εναέριου συντονιστή του ελικοπτέρου της πυροσβεστικής ΦΛΟΓΑ 1 ,Χρ. Δροσόπουλου κυβερνήτη ελικοπτέρου, Γ. Πορτοζούδη Διοικητή των εναέριων μέσων του ΠΣ και Στεφάνου Κολοκούρη Διοικητή της ΕΜΑΚ. Επίσης, πρότεινε απαλλαγή του Χαράλαμπου Συρογιάννη, του Ιωάννη Καπάκη και της Ρένας Δούρου.

Πρότεινε την ενοχή για δύο σκέλη του κατηγορητηρίου, του Χαράλαμπου Χιώνη, τότε διοικητή πυροσβεστικών υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής. Η αγόρευση συνεχίζεται.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ