Μακελειό στη Γλυφάδα: Το μυστήριο με την… κληρονομιά του Άρη

Πέπλο μυστηρίου συνεχίζει να καλύπτει το κίνητρο του 76χρονου δράστη του μακελειού στη ναυτιλιακή εταιρεία της οικογένειας Καρνέση, την περασμένη Δευτέρα στη Γλυφάδα. Οι αρχικές πληροφορίες για έξωσή του από σπίτι που του είχε παραχωρηθεί από την Ελευθερία Καρνέση, μητέρα των αδελφών της οικογένειας, διαψεύστηκαν έπειτα από ανακοίνωση της εταιρείας, με την οποία ξεκαθαρίζεται πως η Μαρία Καρνέση, το ένα από τα θύματα, ουδεμία ιδιοκτησιακή σχέση είχε με το ακίνητο της οδού Τσιτσάνη στη Γλυφάδα, που χρησιμοποιούσε για τη διαμονή του ο δράστης.

Των Θ. ΠΑΝΟΥ, Α. ΚΑΝΔΥΛΗ – ΠΗΓΗ: Realnews

Πλέον οι αστυνομικοί του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, μέσω καταθέσεων, εργαστηριακών αλλά και φυσικών ερευνών, στην προσπάθεια να αποσαφηνίσουν το κίνητρο που όπλισε το χέρι του 76χρονου Άρη Ελ Μπουράι από την Αίγυπτο, καλούνται να απαντήσουν σε δύο ερωτήματα. Το πρώτο αφορά την προέλευση των εκατομμυρίων που βρέθηκαν σε λογαριασμούς του και το δεύτερο τα τηλεφωνήματα που δέχθηκε πριν σκορπίσει τον θάνατο στην εταιρεία της οικογένειας, της οποίας ήταν έμπιστος επί συνολικά 37 χρόνια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αστυνομικοί εξετάζουν ακόμα και το ενδεχόμενο των προσωπικών διαφορών του Αρη με τη Μαρία Καρνέση, καθώς όλα δείχνουν πως ο στόχος του ήταν η συνιδιοκτήτρια της εταιρείας.

Τα χρήματα

Ο δράστης του μακελειού, αλλά και αυτόχειρας, δεν φαίνεται να είχε οικονομικό πρόβλημα, καθώς η Ελευθερία Καρνέση, η μητέρα των τεσσάρων αδελφών Καρνέση, του είχε τυφλή εμπιστοσύνη και είχε φροντίσει να του δώσει αρκετά μετρητά ως κληρονομιά. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Άρης ήταν δίπλα της ακόμα και στις τελευταίες στιγμές πριν πεθάνει, ενώ η ίδια ήταν αυτή που πριν από αρκετά χρόνια τον είχε βαφτίσει, όταν αποφάσισε να γίνει χριστιανός, δίνοντάς του το όνομα Αριστείδης. Κανείς, ωστόσο, δεν γνωρίζει μέχρι στιγμής αν η κληρονομιά από την Ελευθερία Καρνέση αντιστοιχεί στα χρηματικά ποσά που διατηρούσε στους τραπεζικούς λογαριασμούς του ο 76χρονος ή αν τα εκατομμύρια αυτά προέρχονταν από άλλες πηγές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από προθεσμιακό λογαριασμό στο όνομα του 76χρονου σε τράπεζα στην Ελβετία, στην οποία μάλιστα διατηρούσε λογαριασμό και η εφοπλιστική οικογένεια, είχαν διακινηθεί ποσά ύψους 1,5 εκατ. ευρώ. Πλέον στον συγκεκριμένο λογαριασμό βρίσκεται το ποσό των 1.500 ευρώ, καθώς φαίνεται πως ένα μεγάλο μέρος των χρημάτων κατέληξε στην αδελφή του αυτόχειρα, συνδικαιούχο του λογαριασμού, η οποία διαμένει μόνιμα στην Αίγυπτο. Παράλληλα, ο Αρης διατηρούσε και έναν καταθετικό λογαριασμό με 500.000 ευρώ σε ελληνική τράπεζα. Μάλιστα, όταν ολοκληρωθούν τα στοιχεία από την άρση απορρήτου τραπεζικών λογαριασμών, είναι πιθανόν προκύψουν και άλλα διακινούμενα ποσά από τους λογαριασμούς του δράστη.

Συνομιλίες

Οι έμπειροι αστυνομικοί του Ανθρωποκτονιών αναμένουν και τα αποτελέσματα από την άρση απορρήτου των τηλεφωνικών επικοινωνιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης και αυτόχειρας, πριν από τη δολοφονική επιδρομή στη Γλυφάδα, είχε συνομιλίες με συγκεκριμένα πρόσωπα. Το μακελειό σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας όταν ο Άρης, μετά την απόλυσή του από την εταιρεία, μπήκε στο γκαράζ του κτιρίου, γύρω στις 9:20 το πρωί, χρησιμοποιώντας την κάρτα του, η οποία δεν είχε ακυρωθεί.

Ο πρώτος άνθρωπος που συνάντησε ήταν ένας υπάλληλος από το προσωπικό ασφαλείας, στον οποίο είπε πως πάει να ξεκαθαρίσει την υπόθεση με τα αφεντικά, γιατί τον πετούν έξω από το σπίτι και μάλιστα τον απείλησαν πως θα τον κάψουν. «Όταν τον είδα, τον ρώτησα τι κάνει και αγκαλιαστήκαμε, γιατί είχα καιρό να τον δω. Αυτός μου είπε ότι χάρηκε που με είδε και πως έμαθε ότι η κόρη μου πέρασε στην ιατρική. Εγώ τότε τον ρώτησα τι κάνει στην εταιρεία, αφού δεν είχε κάποιον λόγο να βρίσκεται εκεί. Μου είπε πως σήμερα θα τελειώσουν όλα για τον ίδιο, είναι η τελευταία μέρα του και πως πάει να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα», ανέφερε στην κατάθεσή του ο υπάλληλος της εταιρείας. Ο Άρης κατευθύνθηκε πρώτα στο γραφείο της Μαρίας Καρνέση, που φαίνεται να ήταν ο πρωταρχικός του στόχος. Νωρίτερα κλείδωσε στο γραφείο της τη Δέσποινα Καρνέση, αδελφή του θύματος. Η Μαρία Καρνέση πυροβολήθηκε στο γραφείο του γαμπρού της Αντώνη Βλασσάκη, συζύγου της Δέσποινας και διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, καθώς η άτυχη γυναίκα έτρεξε προς τα εκεί, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να γλιτώσει τη ζωή της.

Ο 76χρονος σκότωσε και τον Αντώνη Βλασσάκη, ο οποίος προσπάθησε να τον αποτρέψει, αλλά και τον Ηλία Κουκουλάρη, πρώην καπετάνιο και υπάλληλο της εταιρείας, ο οποίος επιχείρησε να του αρπάξει την καραμπίνα. Με την ίδια καραμπίνα έβαλε τέλος στη ζωή του στο υπόγειο του κτιρίου.

Το διαμέρισμα

Άτομα που γνωρίζουν την εφοπλιστική οικογένεια Καρνέση επιβεβαιώνουν πως τα προηγούμενα χρόνια ο Αρης Ελ Μπουράι διατηρούσε άριστες σχέσεις με τον μεγαλύτερο αδελφό Σπύρο Καρνέση. Ο 76χρονος συνέχιζε να φροντίζει τα κτήματα στους Πεταλιούς, ενώ, όταν απολύθηκε από την εταιρεία, ο Σπύρος τον μετέφερε μισθολογικά σε άλλη, δική του εταιρεία. Για το διαμέρισμα στη Γλυφάδα που ανήκε στη μητέρα Ελευθερία Καρνέση, την οποία ο δράστης φρόντιζε μέχρι τον θάνατό της, τα άτομα που βρίσκονται κοντά στην οικογένεια εξηγούν πως ανήκει «τύποις» στον μεγάλο αδελφό. Είναι εγγεγραμμένο στο Κτηματολόγιο στο δικό του όνομα, αλλά δεν το χρησιμοποιεί, ούτε έχει ασχοληθεί με αυτό. Ισως, λένε, είναι μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων που διεκδικούν οι συγγενείς του, μετά την αντιδικία που έχει ξεσπάσει ανάμεσά τους. Σε αυτό το σπίτι έμενε ο Αιγύπτιος όταν ερχόταν στην Αθήνα από τους Πεταλιούς. Πρόσωπα, πάντως, που γνώριζαν και τον δράστη και την οικογένεια αποκλείουν ότι το κίνητρο που όπλισε το χέρι του ήταν η ανάγκη για στέγη, καθώς, μετά από τόσα χρόνια στη δούλεψη της οικογένειας Καρνέση, ήταν οικονομικά εξασφαλισμένος. Επιπλέον, όταν απολύθηκε, πριν από περίπου έναν χρόνο, έλαβε αποζημίωση άνω των 70.000 ευρώ, ενώ αμέσως μετά την απόλυση προσλήφθηκε σε άλλη εταιρεία του Σπύρου Καρνέση. Συνεπώς, εκτιμούν ότι ίσως να στράφηκε κατά της Μαρίας όταν ένιωσε ότι αποκόπτεται από την οικογένεια στην οποία είχε αφιερώσει τη ζωή του και θεώρησε υπαίτια την 77χρονη αδελφή.

Η διαμάχη

Για πάνω από 45 χρόνια τα μέλη της οικογένειας Καρνέση συνεργάζονταν αρμονικά. Πότε δεν είχαν δώσει κάποιο δικαίωμα, ποτέ δεν είχαν απασχολήσει τα ΜΜΕ. Η σχέση αυτή διερράγη στα τέλη του 2022 όταν οι αδελφές Δέσποινα και Μαρία Καρνέση, όπως και ο σύζυγος της πρώτης Αντώνης Βλασσάκης, στρέφονται κατά του 85χρονου σήμερα αδελφού τους Σπύρου Καρνέση. Τον Φεβρουάριο του 2023, με αγωγή 63 σελίδων που κατέθεσαν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά, τον κατηγορούν ότι αφαίρεσε από κοινούς τους λογαριασμούς 325,5 εκατ. δολάρια. Χρήματα που αφορούσαν αδιανέμητα κέρδη από τη δραστηριότητά τους στην ποντοπόρο ναυτιλία. Εξ αυτών διεκδικούν περίπου 175 εκατ. δολάρια. Το ποσό της διεκδίκησης προέκυψε βάσει των εταιρικών τους ποσοστών, τα οποία είχαν καθοριστεί σε ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ των δύο πλευρών, ενώ με το ίδιο έγγραφο ρυθμίζονταν και οι διοικητικοί ρόλοι των εμπλεκομένων στην τότε βασική διαχειρίστρια εταιρεία European Navigation. Αν και η συνεργασία είχε ξεκινήσει το 1978, το εν λόγω συμφωνητικό συντάχθηκε το 1994 από τον ίδιο τον Σπύρο Καρνέση, προκειμένου να «θωρακίσει» τις αδελφές και τον γαμπρό του από άλλο μέλος της ευρύτερης οικογένειας, όπως λένε οι πληροφορίες. Ωστόσο, σχεδόν 30 χρόνια μετά, ο ίδιος άνθρωπος «με δόλιο και παραπειστικό τρόπο», όπως σημειώνεται στην αγωγή των αδελφών και του γαμπρού του, προσπάθησε να τους στερήσει τους «κόπους μιας ζωής», όταν τον Νοέμβριο του 2022 μεταφέρει τα χρήματα από τους κοινούς τους λογαριασμούς σε τραπεζικό λογαριασμό της NAEK FINANCE INC, μιας υπεράκτιας εταιρείας που ο Σπύρος Καρνέσης είχε ιδρύσει λίγους μήνες πριν, με μέλη του διοικητικού συμβουλίου τον ίδιο και τα τρία παιδιά του.

Από την πλευρά του, ο Σπύρος Καρνέσης αντέτεινε σε αυτά που του καταλόγιζαν πως όλα τα περιουσιακά στοιχεία είναι δικά του και πως οι προσφεύγοντες στην πραγματικότητα ήταν ευεργετημένοι από τον ίδιο υπάλληλοι. Οι αδελφές αποδίδουν τη μεταστροφή του σε άλλους λόγους. Σε εξώδικο που του είχαν αποστείλει λίγο πριν κατατεθεί η αγωγή, κατήγγειλαν πως δέχτηκαν φραστική επίθεση από τη σύζυγο και τα παιδιά του. «Ο αδελφός μας άρχισε να μην απαντά στα τηλέφωνα. Τότε ήταν που τα παιδιά του εμφανίστηκαν στην έδρα της εταιρείας και χωρίς κανέναν σεβασμό ισχυρίστηκαν ότι όλα ανήκουν στον πατέρα τους, ότι εμείς δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να είμαστε στην εταιρεία και πρέπει να μας πετάξουν έξω», ανέφεραν οι αδερφές Καρνέση.

Ο ίδιος, ωστόσο, φέρεται να στράφηκε εναντίον τους όταν θεώρησε ότι προσπαθούσαν να του αρπάξουν την περιουσία. Μάλιστα, στο εξώδικο που είχε στείλει ως απάντηση έδινε μια άλλη εκδοχή, υποστηρίζοντας πως εκείνες έδιωξαν τα παιδιά του από το διοικητικό συμβούλιο. «Τον Οκτώβριο του 2022, η Δέσποινα, ο σύζυγός της (σ.σ.: Αντώνης Βλασσάκης) και η Μαρία Καρνέση εφεξής οι “τρεις πολέμιοι”-, όταν πια διαπίστωσαν ότι η παρουσία τους στην επιχείρησή μου οδηγείτο στη λήξη της, άρχισαν πόλεμο εναντίον μου με σκοπό να αποσπάσουν από μένα όσα πιο πολλά χρήματα μπορούσαν. Οι πάντες γνώριζαν ότι εγώ ήμουν ο μόνος ιδιοκτήτης και το αφεντικό…».

Τους ένωσε η τραγωδία

Οι όποιες διαφορές πάντως υπήρχαν στην οικογένεια μετά το φονικό μπήκαν σε δεύτερο πλάνο. Έναν και πλέον χρόνο αφότου τα αδέλφια «συνομιλούσαν» μόνο με δικόγραφα, ο Σπύρος και η Δέσποινα σε κοινή τους δήλωση εμφανίζονται ενωμένοι, ζητώντας από όλους να σεβαστούν το πένθος τους. «Κατανοούμε απόλυτα πως το τραγικό γεγονός που συγκλονίζει τις οικογένειές μας τις τελευταίες ημέρες έχει προκαλέσει σημαντικό ενδιαφέρον. Αισθανόμαστε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε ειλικρινά όσους μας συμπαραστέκονται. Ταυτόχρονα, επιθυμούμε να εκφράσουμε για ακόμα μία φορά τη θερμή μας έκκληση, προς κάθε κατεύθυνση, για σεβασμό στο πένθος που βιώνουμε. Η ανείπωτη θλίψη μας επιτάσσει την παύση κάθε συζήτησης για οποιαδήποτε άλλη υπόθεσή μας. Και αυτή είναι η αυθεντική και μόνη βούληση όλων των μελών της οικογένειάς μας. Δηλώνουμε, επίσης, ότι οτιδήποτε άλλο διακινείται στα μέσα μαζικής ενημέρωσης εξ ονόματος οποιουδήποτε από εμάς δεν μας εκφράζει», σημειώνουν τα δύο αδέλφια, σε μια προσπάθεια να απομακρύνουν τα φώτα της δημοσιότητας από την οικογένεια. Αλλωστε, ποτέ δεν επιδίωξαν την όποια προβολή, επιλέγοντας όλα αυτά τα χρόνια να μιλούν μόνο με το έργο και τη δουλειά τους. Να σημειωθεί πως στην κηδεία του πρώην καπετάνιου και θύματος του μακελειού, Ηλία Κουκουλάρη, εστάλη στεφάνι με την επισήμανση «Όλη η οικογένεια Καρνέση».

Δείτε εδώ και εδώ το δημοσίευμα της Realnews 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ