Γκίκας Μαγιορκίνης: Το παράδοξο της παραλλαγής Όμικρον στη Νότια Αφρική – ΒΙΝΤΕΟ

Στη μεταδοτικότητα, τη νοσηρότητα αλλά και ένα παράδοξο της παραλλαγής Όμικρον αναφέρθηκε ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.

«Όσον αφορά τη μεταδοτικότητα της παραλλαγής Όμικρον, η επέκταση του στελέχους εκτός της νοτίου Αφρικής είναι δεδομένη, με τη δυνατότητα επικράτησης της Όμικρον έναντι της Δέλτα να αυξάνεται μέρα με τη μέρα» ανέφερε αρχικά ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Μετά την ανακοίνωση των πρώτων κρουσμάτων της Όμικρον στη χώρα μας, θα πρέπει να θεωρούμε θέμα χρόνου ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο να συμβεί και στην Ελλάδα» συμπλήρωσε.

Και πρόσθεσε: «Τα πρώτα πρώιμα αποτελέσματα συγκλίνουν ότι η ενισχυτική δόση του εμβολίου έχει πολύ καλές πιθανότητες να προσφέρει ικανοποιητική προστασία από τις βαριές περιπτώσεις της παραλλαγής».

Όμικρον

Γκίκας Μαγιορκίνης: Το παράδοξο της παραλλαγής Όμικρον στη Νότια Αφρική

Όσον αφορά τη νοσηρότητα της Όμικρον, ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών τόνισε ότι: «είναι ακόμα νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα. Μέχρι στιγμής παρ’ όλη την εκρηκτική αύξηση των διαγνώσεων στη Νότιο Αφρική, δεν διαφαίνεται αύξηση στους θανάτους. Ωστόσο παρατηρήθηκε αύξηση στις νοσηλείες στα νοσοκομεία της νοτίου Αφρικής»

«Αυτό το χάσμα μεταξύ νοσηλειών και θανάτων, το αντιμετωπίζουμε προς το παρόν ως ένα παράδοξο με δεδομένη τη σχετικά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη» τόνισε.

«Υπάρχει ωστόσο μεγάλο ποσοστό ατόμων που έχουν νοσήσει από κορονοϊό και μάλιστα από αρκετά μεταλλαγμένα στελέχη Βρισκόμαστε σε αναμονή, για να δούμε αν η έξαρση της Όμικρον στη Νότια Αφρική θα οδηγήσει σε αυξημένη θνητότητα. Επίσης είναι εξαιρετικά σημαντικό να δούμε το προφίλ νοσηρότητας της Όμικρον σε χώρες με καλύτερη εμβολιαστική κάλυψη (όπως το Ηνωμένο Βασίλειο)» κατέληξε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ