LIVE – Το τελευταίο “αντίο” στον Μίκη Θεοδωράκη

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη μεταφέρθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου για λαϊκό προσκύνημα.

Δείτε live από το λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Χανίων ΕΔΩ

Συγκίνηση στην Κρήτη για τον Μίκη Θεοδωράκη

Ο Μίκης Θεοδωράκης είχε ως τελευταία επιθυμία του να ταφεί στον Γαλατά Χανίων. Στην Κρήτη που τόσο αγαπούσε. Μετά το τριήμερο λαϊκό προσκύνημα στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου πλήθος κόσμου κατέφτασε για να αποτίσει φόρο τιμής στον σπουδαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη, η σορός του έφτασε λίγο πριν από τις 7.30 π.μ. στο λιμάνι της Σούδας με το πλοίο της γραμμής.

Εκεί, είχε συγκεντρωθεί κόσμος που φώναζε “Αθάνατος”, ενώ όταν ξεκίνησε η πομπή για τη μεταφορά της σορού στο κέντρο της πόλης των Χανίων, οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν σε χειροκρότημα.

Μίκης Θεοδωράκης

Η σορός του Μίκη Θεοδωράκη μεταφέρθηκε στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου για λαϊκό προσκύνημα με μια ενδιάμεση στάση στην πλατεία της δημοτικής αγοράς.

Πλήθος κόσμου έχει συγκεντρωθεί και στη Δημοτική Αγορά, χειροκροτώντας, φωνάζοντας “Αθάνατος” και ρίχνοντας λουλούδια, ενώ η Φιλαρμονική μπάντα του Δήμου έδωσε τον τόνο της συγκίνησης και του έντονα φορτισμένου κλίματος.

Δεξιά και αριστερά του αυτοκινήτου που μετέφερε την σορό βρίσκονταν βρακοφόροι κατά το παραδοσιακό έθιμο της Κρήτης.

Στον Γαλατά το μεσημέρι η εξόδιος ακολουθία για τον Μίκη Θεοδωράκη

Στις 13:00 θα μεταφερθεί στο χωριό του τον Γαλατά και στον ναό του Αγίου Νικολάου όπου και θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία σε στενό κύκλο και με αυστηρή τήρηση του πρωτοκόλλου για την δημόσια υγεία.

Η ταφή του θα γίνει στο κοιμητήριο του χωριού, όπως εκείνος επιθυμούσε, για να βρίσκεται δίπλα στον πατέρα του και τον αδελφό του.

Κατά τη διάρκεια της κηδείας τόσο στην πόλη των Χανίων, όσο και στο χωριό Γαλατάς θα ισχύσουν έκτακτα κυκλοφοριακά μέτρα ενώ σε ένδειξη πένθους θα παραμείνουν κλειστές όλες οι δημοτικές υπηρεσίες.

Ο μεγάλος Έλληνας δημιουργός είχε εκφράσει την επιθυμία να ταφεί στον Γαλατά Χανίων, δίπλα στον πατέρα του και τον αδερφό του.

Στην κηδεία του Μίκη Θεοδωράκη θα παραβρεθούν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, ενώ ήδη στα Χανιά βρίσκεται ο Γ.Γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το ταξίδι του Μίκη Θεοδωράκη προς την Κρήτη

Υπό τις ιαχές «αθάνατος» και το λαϊκό κατευόδιο με τον εθνικό ύμνο και τραγούδια του, η σορός του Μίκη Θεοδωράκη μεταφέρθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 19:00 την Τετάρτη μέσα στο πλοίο της γραμμής για το τελευταίο ταξίδι από το λιμάνι του Πειραιά προς την Κρήτη.

Εκατοντάδες πολίτες βρέθηκαν στην πύλη Ε2 στο λιμάνι του Πειραιά προκειμένου να αποχαιρετήσουν τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη. Εκεί βρέθηκε και η φιλαρμονική ορχήστρα του Πειραιά, παίζοντας ορισμένα από τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη.

Εν μέσω χειροκροτημάτων και των ήχων της φιλαρμονικής του Δήμου της πόλης, το όχημα με τη σορό επιβιβάστηκε πρώτο στο πλοίο της γραμμής, ενώ στελέχη του Λιμενικού έλαβαν έκτακτα μέτρα εξαιτίας του συγκεντρωμένου πλήθους που βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά.

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν και μέσα στο πλοίο. Αμέσως μετά την αναχώρηση του πλοίου από το λιμάνι, στα μεγάφωνα ακούστηκε το τραγούδι του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, “Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ”.

Οι επιβάτες του πλοίου χειροκροτούσαν, ενώ αρκετοί άρχισαν να σιγοτραγουδούν.

Με το πλοίο, που μεταφέρει το φέρετρο του Μίκη Θεοδωράκη στα Χανιά, ταξίδεψαν συγγενείς και συνεργάτες του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη, ο γιος του αλλά και ο ανιψιός του, γιος του αδερφού του Γιάννη, δίπλα στον οποίο θα ταφεί.

Το μεσημέρι έγινε η τελετή αποχαιρετισμού του κορυφαίου μουσικοσυνθέτη. Έξω από τη Μητρόπολη Αθηνών, πλήθος κόσμου παραβρέθηκε για να αποτίσει φόρο τιμής.

Την ώρα που το φέρετρο βρισκόταν έξω από τον ναό, σύσσωμη η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας βρίσκονταν στα σκαλοπάτια, αποχαιρετώντας τον μεγάλο Έλληνα. Παρούσα και η οικογένειά του, πλην της κόρης του, Μαργαρίτας.

Μαργαρίτα Θεοδωράκη: Με ενδιαφέρει μόνο η κηδεία του πατέρα μου

Αίσθηση προκάλεσε η απουσία της κόρης του Μίκη Θεοδωράκη, Μαργαρίτας, το πρωί της Τετάρτης από τη Μητρόπολη Αθηνών.

Ωστόσο, όπως είπε ο δημοσιογράφος του STAR που τη συνάντησε στο αεροδρόμιο στα Χανιά, δήλωσε πως το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η ταφή του πατέρα της, ο πόνος της είναι πάρα πολύ μεγάλος, και ότι θέλει αυτή η ταφή να είναι αντάξια του μεγέθους του Μίκη Θεοδωράκη.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ