Με νέα σεισμική δόνηση 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ξεκίνησε η ημέρα στις Κυκλάδες, όπου οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι θα είναι δύσκολες οι επόμενες εβδομάδες. Ο σεισμός καταγράφηκε στις 05:35 στον θαλάσσιο χώρο νότια της Αμοργού, κατά δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου της Αθήνας. Ο σεισμός χαρακτηρίζεται «ασθενής» από το Ινστιτούτο.
Από την Κυριακή 26η Ιανουαρίου ως την Τρίτη 4η Φεβρουαρίου καταγράφτηκαν πάνω από 7.700 σεισμοί στην περιοχή Σαντορίνης-Αμοργού, συμπεριλαμβανομένων 6.000 και πλέον μεγέθους άνω της μιας μονάδας, ανέφερε χθες Πέμπτη το Εργαστήριο Σεισμολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου (ΕΚΠΑ).
- Συνολάκης: Την επόμενη εβδομάδα θα εγκατασταθεί παλιρροιογράφος στην Σαντορίνη
Παλιρροιογράφο θα εγκαταστήσει την επόμενη εβδομάδα στη Σαντορίνη ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Κώστας Συνολάκης, όπως δήλωσε μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο νησί.
Ο κ. Συνολάκης, που μετέβη στη Σαντορίνη, περιέγραψε τους λόγους που είναι αναγκαίοι οι παλιρροιογράφοι, τονίζοντας ότι συμβάλλουν στη «στοχευμένη προειδοποίηση» αλλά και στην ασφάλεια όλων. Όπως είπε, θα τοποθετηθεί την επόμενη εβδομάδα ενώ επισήμανε ότι θα έπρεπε να υπάρχει παλιρροιογράφος εδώ και 20-30 χρόνια. «Είμαστε στη Σαντορίνη. Είναι δυνατόν, να μην έχει έναν παλιρροιογράφο. Είναι κάτι που χρειαζόταν. Προσπαθεί να ετοιμαστεί ένας τώρα και θα έρθω την άλλη εβδομάδα να τον εγκαταστήσω», σημείωσε.
«Αυτό το κομμάτι θα έπρεπε να το έχουμε κοιτάξει. Είναι ένα διαχρονικό πρόβλημα των ελληνικών νησιών. Στην Ελλάδα υπάρχουν ελάχιστοι παλιρροιογράφοι. Αυτό λοιπόν δεν είναι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη τη Μεσόγειο. Μας χρειάζονται παλιρροιογράφοι ακριβώς για να μετράμε και να ξέρουμε σε περίπτωση που γίνει κάτι, ακόμα και πάρα πολύ μικρό, θα έχουμε πολύ πιο στοχευμένη προειδοποίηση. Έτσι όπως είμαστε αν γίνει κάτι θα πρέπει αναπόφευκτα να εκκενώσουμε όλο το Αιγαίο. Αναπόφευκτα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
- Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ: Σχεδόν 9 χιλιάδες σεισμοί στη ζώνη Σαντορίνης – Αμοργού μέσα σε 10 μέρες
Το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ, υιοθετώντας τις δυνατότητες της σύγχρονης επιστήμης υπολογιστών και χρησιμοποιώντας μεθόδους τεχνητής νοημοσύνης, παράγει καθημερινά υψηλής ακρίβειας καταλόγους σεισμών με δεκαπλάσιο αριθμό γεγονότων, οι οποίοι είναι κρίσιμοι για την αναγνώριση των σεισμογόνων δομών. Από την έναρξη του σεισμικού σμήνους στη ζώνη Σαντορίνης-Αμοργού στις 26 Ιανουαρίου έως και τις 4 Φεβρουαρίου 2025, το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ έχει ανιχνεύσει και εντοπίσει συνολικά, εφαρμόζοντας αυστηρά κριτήρια για τη διασφάλιση της ποιότητας των αποτελεσμάτων, πάνω από 8,900 σεισμούς με χρήση τεχνητής νοημοσύνης (μηχανική μάθηση), εκ των οποίων άνω των 6,900 με μεγέθη Μ³1.0.
Στις 5 Φεβρουαρίου η σεισμικότητα συνέχισε να μεταναστεύει προς τα βορειοανατολικά με περίπου τον ίδιο ρυθμό όπως και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες. Οι μεγαλύτεροι σεισμοί (με μεγέθη M≥4.0) εντοπίζονται βόρεια της Ανύδρου, σε επικεντρικές αποστάσεις έως ~6 km από τη νησίδα. Στις 5 Φεβρουαρίου καταγράφηκαν πάνω από 1,200 σεισμοί, εκ των οποίων 741 με M≥1.0, ενώ 19 σεισμοί είχαν μέγεθος Μ³4.0, 4 σεισμοί είχαν μέγεθος Μ³4.5 και ο μεγαλύτερος σεισμός είχε μέγεθος Μ=5.1.
- Δύο σεισμοί 4,4 και 4,5 Ρίχτερ μέσα σε λίγα λεπτά ανοιχτά της Αμοργού
Δύο σεισμοί 4,4 και 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ μέσα σε λίγα λεπτά σημειώθηκαν το απόγευμα της Παρασκευής (7/2) ανοιχτά της Αμοργού.
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, το επίκεντρο του σεισμού 4,5 Ρίχτερ εντοπίζεται 20 χλμ. νότιο-νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού και το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 12,5 χλμ
- Σαντορίνη: Αυτοψία Λέκκα στην Καλντέρα – «Υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων στο τελεφερίκ»
Αυτοψία στην Καλντέρα της Σαντορίνης πραγματοποίησε μικτό κλιμάκιο του ΟΑΣΠ και της ΕΑΓΜΕ (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών) με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιο Λέκκα.
«Έχουμε πει επανειλημμένα ότι η ομορφιά της Σαντορίνης οφείλεται στην εκδήλωση φυσικών, γεωδυναμικών φαινομένων, όπως οι σεισμοί, οι κατολισθήσεις, είναι το ηφαίστειο, που δημιούργησαν αυτό το μοναδικό, πανέμορφο τοπίο. Όμως αυτά τα φαινόμενα που δημιουργούν αυτή τη μοναδική ομορφιά εγκυμονούν κινδύνους. Ένας κίνδυνος που υπάρχει εδώ στο τελεφερίκ, στο πιο όμορφο σημείο της Καλντέρας είναι αυτός των κατολισθήσεων. Και ο κίνδυνος των κατολισθήσεων συντίθεται από τις έντονες μορφολογικές κλίσεις που υπάρχουν, τα ηφαιστειακά πετρώματα που εναλλάσσονται, αλλά και τις διεργασίες που γίνονται από σεισμούς και την ηφαιστειακή δραστηριότητα», ανέφερε ο κ. Λέκκας.
«Έτσι λοιπόν, εδώ έχουμε ένα πεδίο ανάπτυξης κατολισθήσεων. Πριν από είκοσι χρόνια είχαμε κάνει συγκεκριμένες παρεμβάσεις εδώ για τα έργα τα οποία βλέπετε. Περιλαμβάνουν τοίχους παγίδευσης, τοίχους αντιστήριξης, δίκτυα, φράκτες παγίδευσης. Ήταν έργα που μελετήθηκαν τη δεκαετία του 2010. Όμως πλέον έχουν περάσει 15 χρόνια και όπως είναι σαφές σε αυτό το περιβάλλον έχουμε έντονες διεργασίες που αναπτύσσονται. Έτσι μετά από μια εντολή του κ. Κικίλια και ο ΟΑΣΠ και η ΕΑΓΜΕ θα κάνουμε μια ταχεία επέμβαση που αφενός θα έχει σαν στόχο να πιάσουμε όλα τα σημεία στα οποία άμεσα μπορούμε να παρέμβουμε, στις ζημιές των φραχτών, τις αστοχίες των τοίχων και άλλα» πρόσθεσε.
- Παπαζάχος: Δημιουργούνται ψευδαισθήσεις καμιά φορά ότι η ακολουθία ηρεμεί
Ο καθηγητής Κωνσταντίνος Παπαζάχος στο τέλος της σύσκεψης του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους φορείς, έκανε μια προφορική ενημέρωση για τα γεωλογικά φαινόμενα στην περιοχή της Σαντορίνης.
«Έχουμε τρία διαφορετικά πράγματα. Σε σχέση με την ακολουθία: η ακολουθία συνεχίζει σε αυτές τις τέσσερις μέρες με την ίδια ένταση. Δημιουργούνται ψευδαισθήσεις καμιά φορά ότι η ακολουθία ηρεμεί. Έχει έναν τρόπο η ακολουθία, έχει ένα μηχανισμό μάλλον, που οφείλεται σε ρευστά και δίνει μεγάλες εξάρσεις σεισμών, μαζεμένων σε κάποιες ώρες. Έτυχε προχθές το βράδυ να γίνουν όλοι μεταξύ 03:00 και 05:30 τα ξημερώματα. Όσοι ήσασταν εδώ το βιώσατε, δύσκολα κοιμηθήκαμε. Χθες το βράδυ δεν έγινε. Έτυχε να γίνει σήμερα το πρωί πάλι μια μικρή ομάδα» σημείωσε αρχικά. Διαβάστε περισσότερα εδώ
- Μητσοτάκης: «Καλύτερα να προλαμβάνουμε γεγονότα, παρά να τα αντιμετωπίζουμε εκ των υστέρων» – Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ο Πρωθυπουργός συνέστησε «ψυχραιμία» και ευχήθηκε «να τελειώσει γρήγορα το φαινόμενο» και «το νησί να επιστρέψει στην κανονικότητα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε επίσης ότι «ακούμε τις οδηγίες των ειδικών, συνεχίζουμε να παρακολουθούμε το φαινόμενο» και σε άλλο σημείο πρόσθεσε: «Καλύτερα να προλαμβάνουμε γεγονότα, παρά να τα αντιμετωπίζουμε εκ των υστέρων».
- Στην Σαντορίνη έφτασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Διαβάστε περισσότερα εδώ
Στην Σαντορίνη έφτασε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει μεταβεί αυτή την ώρα στο πυροσβεστικό Κλιμάκιο Θήρας και στο κινητό επιχειρησιακό κέντρο Όλυμπος.
- Φαρμακοποιός στη Σαντορίνη: «Υποχωρεί το φαινόμενο, κοιμήθηκα ήρεμα το βράδυ
- Σεισμός 4,8 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού στις 9:16 – Διαβάστε περισσότερα εδώ
- Στη Σαντορίνη μεταβαίνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Διαβάστε περισσότερα εδώ
Στη Σαντορίνη μεταβαίνει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη στιγμή που η έντονη σεισμική δραστηριότητα εξακολουθεί να δοκιμάζει τους κατοίκους των Κυκλάδων.
- Σεισμός 4,2 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού στις 9:11
- Στις 8:40 σεισμός 3,8 Ρίχτερ
- Από τις 7 το πρωί έως τις 8:30 έχουν γίνει 13 σεισμοί από 3,1 έως 3,6 Ρίχτερ
- Λέκκας για σεισμούς στις Κυκλάδες: Ελάχιστα πιθανό το σενάριο των 6 Ρίχτερ – Οι πολίτες να δίνουν βάση μόνο στις επιστημονικές ανακοινώσεις
«Nα παίρνουν όλες τις προφυλάξεις» κάλεσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας τους κατοίκους των νησιών στις Κυκλάδες που δοκιμάζονται από τη σεισμική δραστηριότητα κάνοντας παράλληλα λόγο για «ανήκουστα πράγματα που ακούγονται αυτές τις ημέρες στο Διαδίκτυο».
«Θα πρέπει να ξέρουν τους χώρους συγκέντρωσης του δήμου όπου κατοικούν» δήλωσε στο ΕΡΤΝews o πρόεδρος του ΟΑΣΠ εκτιμώντας ότι όλα θα πάνε καλά. Παράλληλα θέλησε να καθησυχάσει τον κόσμο λέγοντας ότι «οι πολίτες θα πρέπει να δίνουν βάση μόνο στις επίσημες επιστημονικές ανακοινώσεις». Διαβάστε περισσότερα εδώ
- Δείτε φωτογραφίες από την Σαντορίνη
- Σε ετοιμότητα ο κρατικός μηχανισμός
Σε ετοιμότητα παραμένουν κάτοικοι, κρατικός μηχανισμός και επιστήμονες στις Κυκλάδες, εξαιτίας του μπαράζ σεισμικών δονήσεων στην περιοχή, με τη μεγαλύτερη έως τώρα, να είναι της τάξης των 5,2 Ρίχτερ. Η Σαντορίνη, με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, μέχρι την 1η Μαρτίου, ενώ από χθες το πρωί, κλιμάκια από την Αθήνα βρίσκονται στο νησί και πραγματοποιούν αυτοψίες σε κτίρια.
Βασικά ερωτήματα των επιστημόνων, που μελετούν τη συνεχιζόμενη δραστηριότητα, είναι εάν αναμένεται ένας ακόμη μεγαλύτερος σεισμός που θα θεωρηθεί ως ο κύριος και εάν υπάρχει πιθανότητα ενεργοποίησης του υποθαλάσσιου ηφαιστείου Κολούμπο της Σαντορίνης. Στο μεταξύ συστήνουν προσοχή ειδικά για το φαινόμενο των κατολισθήσεων.
Ανησυχία και στην Αμοργό, όπου επίσης έχουν καταφθάσει ενισχύσεις, τόσο πυροσβέστες όσο και ιατρικό προσωπικό, ενώ αναμένεται και Κλιμάκιο της Γενικής Γραμματείας Φυσικών Καταστροφών ώστε να κάνει αυτοψία στα κτίρια.