Λέκκας: Μπορεί να είχαμε 300.000 με 400.000 νεκρούς στο Νεπάλ

Εικόνες καταστροφής αλλά και τη θετική φιλοσοφία των κατοίκων του Νεπάλ μεταφέρει σε συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος επέστρεψε από τη χώρα των «εκατοντάδων λουλουδιών», που δοκιμάζεται από τις επιπτώσεις του σεισμού των 7,9 ρίχτερ.

Ο κ. Λέκκας γύρισε με βιντεοσκοπημένες εικόνες και φωτογραφίες από το Νεπάλ, που αποτυπώνουν την κατάσταση: «Μιλάμε για μια ανθρωπιστική κρίση μεγάλων διαστάσεων, βεβαίως δεν είναι τόσο μεγάλη όσο ήταν αυτή της Αϊτής. Σε αυτές τις χώρες του τρίτου κόσμου, όπως λέγονται, ό,τι βοήθεια και να προσφερθεί, οι χώρες καταλήγουν στην κατάσταση που ήταν πριν. Δεν βελτιώνεται κάτι. Είναι τελείως διαφορετική η αντίδραση των κατοίκων του Νεπάλ από άλλες χώρες που έχουμε δει. Το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι οι κάτοικοι του Νεπάλ δέχθηκαν αυτή την καταστροφή με αξιοπρέπεια, δεν έγιναν επαίτες-όπως είδαμε σε άλλες χώρες-δεν ζητούν βοήθεια, οι γυναίκες δεν μοιρολογούν, όπως αλλού. Δεν λεηλατούν, δεν εγκληματούν. Ίσως αυτό πηγάζει από τη θρησκεία. Ο ινδουισμός έχει μια τελείως διαφορετική προσέγγιση στις καταστροφές».

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών τονίζει πώς ο μεγάλος προβληματισμός είναι πως και αυτό, όπως λέει, το αναφέρει για πρώτη φορά, είναι ο εξής: «Με ένα σεισμό της τάξεως των 8 βαθμών περίπου σε αντίστοιχο γεωδυναμικό περιβάλλον και με αυτές τις γενικότερες συνθήκες, που εκδηλώθηκε το σεισμικό γεγονός, θα έπρεπε να είχαμε 300 με 400 χιλιάδες νεκρούς. Αυτό μας δείχνει η εμπειρία σε άλλα δομημένα ή φυσικά περιβάλλοντα. Εδώ έχουμε να κάνουμε με 6.000 νεκρούς, είναι μεγάλος αριθμός, αλλά συγκριτικά με άλλους σεισμούς δεν είναι τόσο μεγάλος. Είδαμε κτίρια τα οποία ήταν σε τραγική κατάσταση από άποψη επάρκειας και τα οποία δεν έπαθαν τίποτα από τον σεισμό. Δεν έχουμε βγάλει συμπέρασμα ακόμα. Μέσα στην ατυχία τους οι κάτοικοι του Νεπάλ, το ίδιο το Νεπάλ στάθηκε τυχερό».

Πού κατέλυσε ωστόσο ο ίδιος στο Νεπάλ; Και ποιες ήταν διαφορές με την εμπειρία του από το σεισμό της Αϊτής;

«Την πρώτη ημέρα μείναμε σε ξενοδοχείο στο Νεπάλ. Κάποια ξενοδοχεία άντεξαν.Τα ελέγξαμε. Αλλά τις υπόλοιπες ημέρες, λόγω των μετασεισμών, κοιμηθήκαμε στο αυτοκίνητο. Για φαγητό ούτε λόγος. Ευτυχώς είχαμε πρόσβαση σε πόσιμο νερό. Είχαμε μείνει και είκοσι μέρες στην Αϊτή. Η δυσκολία στο Νεπάλ δεν ήταν τόσο μεγάλη. Είχε εγκληματικότητα στην Αϊτή. Σε έβλεπαν ξένο. Μπορούσαν για ένα μπουκάλι νερό να…», λέει ο κ.Λέκκας.

Ερώτηση: Οι καταρρεύσεις οφείλονταν μόνο στο μεγάλο μέγεθος του σεισμού;

Ευθύμιος Λέκκας: «Οι καταρρεύσεις οφείλονταν και στο μέγεθος του σεισμού αλλά και στη μεγάλη τρωτότητα των κτιρίων. Η καλύτερη κατασκευή στο Νεπάλ, για να πάρουμε μια εικόνα είναι η χειρότερη κατασκευή στην Ελλάδα».

 

Διαβάστε επίσης:

Κραυγή αγωνίας κατοίκων του Νεπάλ: Θα πεθάνουμε από την πείνα – ΒΙΝΤΕΟ

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ