Κρήτη: Πού οφείλεται η φονική κατολίσθηση – Τα πρώτα στοιχεία από την αυτοψία στην περιοχή της τραγωδίας

Απαντήσεις στα κρίσιμα ερωτήματα που έχουν προκύψει μετά την τραγωδία που συγκλόνισε την Κρήτη, με την φονική κατολίσθηση στην Αγιά Φωτιά, επιχειρούν να δώσουν οι επιστήμονες. Από την πτώση του βράχου έχασε τη ζωή της μία 47χρονη τουρίστρια.

Το περιστατικό έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό όχι μόνο για τη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και για άλλα σημεία στο νησί, που θεωρούνται επικίνδυνα, με τους κατοίκους να εκφράζουν ανησυχίες για την ασφάλειά τους.

Ο κ. Γιάννης Μιχαλάκης γεωλόγος, προϊστάμενος της Περιφερειακής Μονάδας Κρήτης της Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε), είναι ο πρώτος επιστήμονας που πραγματοποίησε αυτοψία στον τόπο της τραγωδίας. Σε ανάλογα περιστατικά το Ε.Α.Γ.Μ.Ε σπεύδει για αυτοψία και εκτίμηση κινδύνου σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, αφού υπάρχει μνημόνιο συνεργασίας με την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ο κ. Μιχαλάκης ανέλυσε τα αίτια της πτώσης του βράχου δίνοντας την επιστημονική εξήγηση για το πώς ένα κατά τα φαινόμενα συμπαγές πρανές, όπως ονομάζεται, έφτασε στο σημείο να διασπαστεί και να αποκοπεί από τον βασικό κορμό.

Κρήτη κατολίσθηση

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε, η αποκόλληση οφείλεται στην διάβρωση και την αποσάθρωση του κεντρικού βράχου.

Η όλη εικόνα που είδαμε, είπε χαρακτηριστικά, είναι ότι κάποιοι σχηματισμοί που έχουν μια συνοχή να είναι εκτεθειμένοι στη διάβρωση που σε συνδυασμό με το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι ορίζοντες, που ουσιαστικά εναλλάσσονται και είναι πιο εκτεθειμένοι στη διάβρωση και αποσάθρωση διαμορφώνουν με τον καιρό συνθήκες αστάθειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν συνδέονται αυτές οι συνθήκες με κάποιο γεγονός το οποίο συνέβη λίγες ώρες πριν όπως σεισμός, βροχόπτωση ή πυρκαγιά, για να επιτείνει τη διατάραξη αυτής της ισορροπίας αυτών των μαζών που τελικά αποκολλήθηκαν.

Όμως η ίδια η έκθεση αυτών των πρανών στη διάβρωση σταδιακά αποδυναμώνουν την ίδια τους τη συνοχή και διαμορφώνουν νέες συνθήκες οι οποίες είναι θέμα χρόνου να εκδηλώσουν τέτοια φαινόμενα.

Ο γεωλόγος έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για τον υπόλοιπο βράχο. «Υπάρχει, τόνισε, ένα μεγάλο τεμάχιο από τη θέση αποκόλλησης και σε μια ενδεχόμενη βροχόπτωση, το υλικό θα φύγει από τη θέση του και πάλι θα υπάρχει επικινδυνότητα για το συγκεκριμένο κατάλυμα», είπε και πρόσθεσε ότι «μέχρι να βρεθεί τρόπος αντιμετώπισης είναι επικίνδυνο».

Κρήτη κατολίσθηση

Τι πρέπει να γίνει

«Μεσοπρόθεσμα υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι είτε να απομακρυνθεί ο βράχος ή να βρεθεί ένας άλλος τρόπος για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος. Θα πρέπει να γίνει μια ειδική μελέτη και να προταθεί η κατάλληλη λύση» κατέληξε ο κ. Μιχαλάκης.

Υπάρχουν κι άλλες περιοχές στην Κρήτη που είναι επισφαλείς και πρέπει να υπάρξει ένας συνολικότερος σχεδιασμός, σύμφωνα με τον γεωλόγο, ενώ παρατηρείται μια γενικότερη διάβρωση στην Αγιά Φωτιά.

Ο κ. Μιχαλάκης θύμισε ότι το από το 2010 είχε παρατηρηθεί στο πέταλο που κάνει ο δρόμος βορειοδυτικά της περιοχής, αποκόλληση βράχου με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία.

Άρα, επεσήμανε είναι μια περιοχή όπου οι γεωλογικές συνθήκες που υπάρχουν έχουν δώσει κατά καιρούς κάποια συμβάντα.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ