Κώστας Γκουσγκούνης: Άγνωστες πτυχές του θρύλου των ερωτικών ταινιών

Θλίψη έχει προκαλέσει ο θάνατος του Κώστα Γκουσγκούνη, ενός προσώπου που έγραψε τη δική του ιστορία. Ο Κώστας Γκουσγκούνης άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 91 ετών, στο Θριάσιο Νοσοκομείο, την περασμένη Παρασκευή. 

Ο θρυλικός ηθοποιός αισθησιακών ταινιών αγαπήθηκε σε όλη τη χώρα, ενώ άφησε ξεχωριστό στίγμα στην πόλη που γεννήθηκε, στη Λάρισα. Άλλωστε ήταν ένας εξ’ αυτών που διαμόρφωσαν την ποπ κουλτούρα της εποχή του, όπως και του σήμερα.

Γεννήθηκε στις 30 Απριλίου του 1931, ενώ στη Λάρισα ασχολήθηκε με την τέχνη της φωτογραφίας. Ο αδελφός του Μίμης (Δημήτρης) Γκουσγκούνης άνοιξε φωτογραφείο το 1956 με την επωνυμία studio Art-Foto στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου 29 και μαζί με τον Κώστα και τον αδερφό τους Αχιλλέα ξεκίνησαν την επιχείρηση που έχει παραμείνει μέχρι σήμερα.

Κώστας Γγκουσγκούνης

Εκείνα τα χρόνια ο Κώστας Γκουσγκούνης φεύγει για την Αθήνα, όπου ανοίγει το πρώτο φωτογραφείο αρχικά στη Λούτσα Αττικής και στη συνέχεια στον Χολαργό. Εκεί φωτογράφησε τον Τζίμη Πανούση με την παρέα του και χαρακτηριστική υπήρξε η εικόνα στο οπισθόφυλλο του πρώτου δίσκου του συγκροτήματος «Μουσικές Ταξιαρχίες».

Η πρώτη επαφή του Κώστα Γκουσγκούνη με τον κινηματογράφο έχει γίνει το 1952, ενώ με μικρούς ρόλους έπαιξε στις ταινίες: «Η Αγνή του λιμανιού», «Η θεία από το Σικάγο», «Ο λεφτάς», «Μια ζωή την έχουμε» κ.ά.

Η «στροφή» στις αισθησιακές ταινίες ήρθε μεταξύ 60’ και 70’ από το «Σεξ…13 Μποφώρ» και το «Ήταν Άξιος» μέχρι το «Ηδονοβλεψίας». Ο Κώστας Γκουσγκούνης μεσουρανούσε μέχρι τη δεκαετία του 80’ σε μια σειρά από φιλμ που είχαν ερωτικό περιεχόμενο αλλά έμειναν ως cult αισθητικές ταινίες με ατάκες που «έγραψαν» ιστορία. Μάλιστα, το 2010 έκανε guest σε ερωτική ταινία σε ηλικία 79 ετών.

Κώστας Γκουσγκούνης

Για τη Λάρισα θα είναι πάντα ο Κώστας που συναντούσαν φίλοι και γνωστοί σε μαγαζιά της πόλης όπου απολάμβαναν μουσική και φαγητό. Ο Κώστας που ήταν πάντα απλός, δυναμικός και με το χαμόγελο στα χείλη. Έτσι μας τον περιγράφει και ο ανιψιός του, φωτογράφος τρίτης γενιάς, Δημήτρης Γκουσγκούνης που μιλάει στη larissanet για τις στιγμές με τον θείο του, την αγάπη του κόσμου και διηγείται την ιστορία πίσω από την τελευταία του φωτογράφηση.

Ο Δημήτρης Γκουσγκούνης διατηρεί το φωτογραφείο του παππού του Μίμη- αδελφού του Κώστα – το οποίο κληρονόμησε από τον πατέρα του Χάρη Γκουσγκούνη και πλέον ονομάζεται Jim Gousgounis Photography. Εκεί εξασκεί και ο ίδιος την τέχνη της φωτογραφίας που έχει φτάσει από γενιά σε γενιά.

Κώστας Γκουσγκούνης

Θυμάται τον θείο του Κώστα πάντα ευδιάθετο, δραστήριο και χαμηλού προφίλ άνθρωπο, του οποίου οι συμβουλές για την υγιεινή ζωή έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη… «Ως χειμερινός κολυμβητής που ήταν αγαπούσε τη θάλασσα και πρόσεχε πάντα τον εαυτό του, πήγαινε για περπάτημα, έπαιζε τένις και ασχολούνταν με τον αθλητισμό. Μας έδινε συμβουλές να αποφεύγουμε τις καταχρήσεις, να μην καπνίζουμε να μην πίνουμε και να έχουμε έναν υγιεινό τρόπο ζωής» τονίζει.

«Στη Λάρισα ο κόσμος τον αγαπούσε πολύ, τον χαιρετούσαν, βγάζανε φωτογραφίες μαζί του και εκείνος πάντα δεχόταν με χαμόγελο. Η πόλη είχε ένα αίσθημα θαυμασμού προς αυτόν. Όταν ερχόταν εδώ συναντούσε τις παρέες του, πηγαίνανε για φαγητό με τις κιθάρες τους και περνούσαν καλά. Ήταν ένας άνθρωπος ικανοποιημένος από τη ζωή του» επισημαίνει ο Δημήτρης Γκουσγκούνης.

Η ιστορία πίσω από την τελευταία του φωτογράφιση

Οι εικόνες που δημοσίευσε ο Δημήτρης για να αποχαιρετήσει τον αγαπημένο του θείο «ταξίδεψαν» σε όλη τη χώρα και αποτελούν «μνήμες» από την τελευταία του φωτογράφιση που πραγματοποίησε ο Δημήτρης το 2019 στο φωτογραφείο, στη Λάρισα.

Όπως εξιστορεί ο ίδιος «το 2019 είχε έρθει ένα πρωί από την Αθήνα και λέει “ανιψιέ τι γίνεται θα με βγάλεις μια εικόνα, έχω διάθεση σήμερα” έτσι τον φωτογράφισα με την τραγιάσκα του και τυπώθηκαν αυτές οι εικόνες. Στη συνέχεια του είπα να του δείξω τις φωτογραφίες και αρνήθηκε λέγοντας “όχι, σε εμπιστεύομαι, τύπωσε μου μια δυο εικόνες”.

Ο Δημήτρης τον θυμάται με αγάπη και θαυμασμό όπως και ο κόσμος… Θα θυμούνται τον Κώστα Γκουσγκούνη όχι ως έναν πρωταγωνιστή ερωτικών ταινιών αλλά ως μια cult φιγούρα που ανέτρεψε με τον δικό του τρόπο τα στεγανά της εποχή του. Αγάπησε και αγαπήθηκε. Αυτό είναι που θα μείνει και στη μνήμη των πολλών…

Πηγή: larissanet.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ