Κορονοϊός: Το «κλειδί» που απομακρύνει το σενάριο του lockdown – Τι λένε κυβερνητικά στελέχη

«Η χώρα δεν θα κλείσει, δεν τίθεται θέμα lockdown». Αυτή είναι η κατεύθυνση που δίνεται από κυβερνητικά στελέχη.

Τις τελευταίες ημέρες και με δεδομένο ότι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες εφαρμόζουν ή εξετάζουν την εφαρμογή ενός γενικού lockdown, η συζήτηση αναζωπυρώθηκε και στη χώρα μας.

Ειδικά από τη στιγμή που υπάρχει δυναμική έξαρση της πανδημίας, με τον αριθμό των κρουσμάτων και των θανάτων να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και από τη στιγμή που το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) δέχεται έντονες πιέσεις, με τις εφημερίες στα νοσοκομεία να θυμίζουν «εμπόλεμη ζώνη».

Είναι χαρακτηριστικό ότι με ρεκόρ εισαγωγών έκλεισε την εφημερία του το Ιπποκράτειο νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, 94 ήταν οι εισαγωγές, ενώ οι κλίνες ΜΕΘ ήταν γεμάτες (28 στις 28) και 8 άτομα νοσηλεύονταν εκτός αυτών.

lockdown- Θεσσαλονίκη

Σήμερα υπήρξε ένας νέος κύκλος διαβεβαιώσεων από κορυφαίους υπουργούς ότι η χώρα δεν πρόκειται να οδηγηθεί σε lockdown. Και ειδικά, όπως υποστηρίζουν όταν το 73% με 75% του ενήλικου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο, ενώ παρατηρείται και μια αύξηση στον ρυθμό των εμβολιασμών τις τελευταίες ημέρες και ειδικά μετά τις ανακοινώσεις και την εφαρμογή των νέων μέτρων για τους ανεμβολίαστους.

Από την κυβέρνηση επισημαίνουν ότι η «μάχη» δίνεται αυτή τη στιγμή στην τήρηση των υφιστάμενων μέτρων, στην περαιτέρω ενίσχυση των εμβολιαστικών ρυθμών, αλλά και στην ενίσχυση και θωράκιση του ΕΣΥ.

Με σημερινές δηλώσεις τους ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας τόνισαν για ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχει λόγος για κλείσιμο της κοινωνίας και της οικονομίας.

κορονοϊός εμβόλιο

Πλεύρης: Όταν το 73% των ενηλίκων είναι εμβολιασμένοι δεν θα υπάρξει lockdown

Δεν τίθεται θέμα λήψης μέτρων για εμβολιασμένους και, εφόσον χρειαστεί, θα παρθούν άλλα μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους, ξεκαθάρισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ,  ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή συζήτηση για rapid test στους ανεμβολίαστους για σουπερμάρκετ ή είδη πρώτης ανάγκης γενικότερα.

«Έχουμε πάρει συγκεκριμένα μέτρα που στο 90% αφορούν σε μη εμβολιασμένους όχι τιμωρητικά, αλλά γιατί αυτοί κινδυνεύουν» διευκρίνισε.

«Όταν το 73% των ενήλικων είναι εμβολιασμένοι δεν θα υπάρξει lockdown. Το ΕΣΥ αυτή τη στιγμή δεν είναι μονοθεματικό, εξυπηρετεί και COVID και non COVID περιστατικά και γι’ αυτό πιέζεται. Βρισκόμαστε στην κορύφωση του τέταρτου κύματος, πιέζεται όλη η Ευρώπη και προηγούμαστε σε σχέση με άλλες χώρες».

Γεωργαντάς: Το lockdown δίνει προσωρινή ανάσα στο σύστημα Υγείας, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα

Για το ενδεχόμενο επιβολής lockdown, ανέφερε ότι δεν υπάρχει λόγος να γίνει καθώς το 75% του ενήλικου πληθυσμού είναι εμβολιασμένο.

«Το lockdown δίνει προσωρινή ανάσα στο σύστημα υγείας, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα. Το πρόβλημα λύνεται μόνο με τον εμβολιασμό», είπε.

Όπως είπε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης  σχετικά με τους εμβολιασμούς, «πάμε εξαιρετικά. Στους εμβολιασμούς πρώτης δόσης την Παρασκευή θα περάσουμε τα 7 εκατομμύρια δόσεις» και πρόσθεσε ότι κάθε μέρα μπαίνουν 20-25.000 καινούριοι συμπολίτες μας και κλείνουν ραντεβού.

Πέτσας: Καμία περίπτωση για lockdown – Τα μέτρα ήδη αποδίδουν καρπούς

“Δεν υπάρχει καμία περίπτωση για οριζόντιο lockdown όπως στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, τα όποια μέτρα ληφθούν θα αφορούν μόνο στους εμβολιασμένους γιατί αυτοί κυρίως κινδυνεύουν”, δήλωσε ο Στέλιος Πέτσας.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε για το lockdown στην Αυστρία ότι πρόκειται για μια χώρα με διαφορετική τουριστική σεζόν από αυτή της Ελλάδας και παίρνει άμεσα μέτρα προκειμένου να διαφυλάξει το τουριστικό της προϊόν.

Στο ερώτημα εάν υπάρχουν σκέψεις η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς να γίνεται όπως στη Γερμανία με πιστοποιητικό εμβολιασμού, νόσησης ή rapid test απάντησε ότι τέτοιου είδους μέτρα δεν εξετάζονται αυτή τη στιγμή.

«Εμείς δεν είμαστε σε αυτή τη φάση. Τα μέτρα που λαμβάνουμε αποδίδουν ήδη καρπούς», είπε ο αναπληρωτής υπουργός και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επιδημιολογική καμπύλη στη χώρα μας θα σημειώσει απότομη πτώση από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Αυτό που έχει σημασία, πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός, είναι να αυξηθούν τα ποσοστά εμβολιασμού που φαίνεται ότι πάνε καλύτερα τις τελευταίες εβδομάδες και να πείσουμε όσους έκαναν νωρίς και τις δύο δόσεις να κάνουν τώρα και την τρίτη.

Ο κ. Πέτσας εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ καλύτερα από τα περσινά.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ