Κορονοϊός: Μεγάλη η διασπορά σε όλη τη χώρα – Το κρίσιμο 7ήμερο και το “σήμα κινδύνου” για τους 40 και άνω

Το χαρακτηριστικό της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μας, είναι η μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στον πληθυσμό σε όλη την επικράτεια, όπως επισημάνθηκε στην ενημέρωση της Τρίτης και όπως αποτυπώνεται εξάλλου και στον “χάρτη” των νέων κρουσμάτων που επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο. Σημειώνεται ότι εκτός από την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, όπου εντοπίστηκαν 492 και 491 κρούσματα σε ένα 24ωρο, τέσσερις ακόμη περιοχές της χώρας κατέγραψαν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων (Δράμα, Λάρισα, Πέλλα και Σέρρες).

Η εβδομάδα που πέρασε ήταν κρίσιμη και μας περιμένει, μία ακόμη δύσκολη εβδομάδα, σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, αναφέροντας ότι “ήδη οι προσπάθειες μας φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν” καθώς “βλέπουμε μια αρχόμενη εικόνα σταθεροποίησης”. Συμπλήρωσε, δε, ότι με βάση τα δεδομένα από τον ΕΟΔΥ “ελπίζουμε ότι την επόμενη Δευτέρα θα μπορούμε να αρχίσουμε να χαμογελάμε και να ελπίζουμε ότι σιγά σιγά μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων και των συνανθρώπων μας που χάνονται από τον νέο κορονοϊό”.

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι αναλύοντας τα δεδομένα, προκύπτει το συμπέρασμα ότι εντός του δεύτερου 10ημερου του Οκτωβρίου, ο ιός πολλαπλασιάστηκε εκθετικά εντός της ομάδας 19-39 με δυναμική υπερμετάδοσης και στη συνέχεια επεκτάθηκε και στις ηλικιακές ομάδες των 40 και άνω, οι οποίοι δυστυχώς έχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο στα βαριά περιστατικά, όπως ανέφερε. “Αυτό πιθανόν θα οδηγήσει σε μια επιπλέον επιβάρυνση σε βαριά κρούσματα από συμπολίτες μας που είναι άνω των 40 εντός της τρέχουσας εβδομάδας, προειδοποίησε.

Παπαευαγγέλου: Μας περιμένει μία ακόμα δύσκολη εβδομάδα 

Ξεκινώντας την ενημέρωση, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ σημείωσε ότι δυστυχώς το 2ο κύμα της πανδημίας καλπάζει σε όλο τον κόσμο και στη χώρα, υπογραμμίζοντας ότι η διασπορά στη χώρα μας είναι μεγάλη αλλά είναι στο χέρι μας να ανακόψουμε την μετάδοση. Όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε κάποιου είδους lockdown, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, αναφέροντας παραδείγματα ευρωπαϊκών χωρών όπως η Γερμανία και η Αυστρία που υιοθετούν αυστηρότερα μέτρα.

“Είναι ιδιαίτερα λυπηρό ότι το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε χάσαμε δύο νέους ανθρώπους, μάχιμους γιατρούς” είπε χαρακτηριστικά η κ. Παπαευαγγέλου, λέγοντας ότι αυτό δείχνει ότι κανένας δεν είναι υπεράνω, “είμαστε όλοι ευάλωτοι”.

Η λοιμωξιολόγος υπογράμμισε πως “μετά από μια κρίσιμη εβδομάδα που πέρασε, μας περιμένει μια ακόμα δύσκολη εβδομάδα” αναφέροντας στοιχεία για τις προηγούμενες ημέρες. “Είδαμε μια εξαιρετική αύξηση στις εισαγωγές στις ΜΕΘ και το ΕΣΥ να πιέζεται όσο ποτέ. Είδαμε το μέσο όρο της ηλικίας των ασθενών που νοσηλεύονται στις ΜΕΘ να έχει μειωθεί στα 64 χρόνια και τους γιατρούς των ΜΕΘ να αναφέρουν ότι βλέπουν ασθενείς κάτω των 60 και νεαρούς ενήλικες να νοσηλεύονται στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Είδαμε υπερδιπλασιασμό στο μέσο ημερήσιο απολογισμό των συνανθρώπων μας που χάθηκαν” είπε η κ. Παπαευαγγέλου και εξήγησε ότι “αυτά που βλέπουμε σήμερα είναι το αποτέλεσμα της εξαιρετικής αύξησης των κρουσμάτων που είχαμε το τελευταίο 15ημερο”.

“Αυτό που χαρακτηρίζει την επιδημιολογική εικόνα στη χώρα μας είναι η μεγάλη διασπορά στον πληθυσμό σε όλη την επικράτεια” επισήμανε και προσέθεσε ότι “το επιδημιολογικό φορτίο είναι μεγάλο αλλά είναι απολύτως στο χέρι μας να το μετριάσουμε”.

Παρότι, όπως ανέφερε, ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων υπολογίζεται στα 42 χρόνια, την τελευταία εβδομάδα έχει γίνει διάγνωση λοίμωξης από κορονοϊό σε εθνικό επίπεδο σε παραπάνω από 2.500 συνανθρώπους μας που είναι άνω των 65 ετών “και αυτό όπως καταλαβαίνετε σημαίνει συνεχιζόμενη πίεση στα νοσοκομεία μας”.

Συμπλήρωσε πως “σήμερα πια όλοι έχουμε έναν γνωστό στο άμεσο περιβάλλον μας που είτε έχει νοσήσει, είτε έχει εκτεθεί άμεσα ή είχε στενή επαφή με κάποιο επιβεβαιωμένο κρούσμα, συνεπώς θα πρέπει να δείξουμε άμεσα, σήμερα, τώρα, την απαραίτητη σύνεση, να μειώσουμε τις μη απαραίτητες μετακινήσεις και να τηρούμε σχολαστικά την καθολική χρήση της μάσκας”. “Πρέπει με κάθε κόπο, με κάθε θυσία να ανακοπεί η μετάδοση περαιτέρω”, πρόσθεσε.

Όμως “αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποξενωθούμε, ότι θα πρέπει να φοβόμαστε τον διπλανό μας αλλά ότι πρέπει να προσέχουμε και να αποδεχτούμε ότι θα μάθουμε να ζούμε με την μάσκα μέσα και έξω από το σπίτι για κάποιους μήνες” υπογράμμισε η λοιμωξιολόγος.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε επιστήμονες, όπως ο Έλληνας καθηγητής του ΜΙΤ, ο κ. Κέλλης, οι οποίοι “εκφράζουν την άποψη ότι η μάσκα όχι μόνο μειώνει τη μετάδοση αλλά και την ποσότητα του ιικού φορτίου που εισπνέουμε και συνεπώς είναι πιθανόν ότι ο ασθενής ακόμα και αν κολλήσει, θα έρθει σε επαφή με μικρότερη δόση του ιού, γεγονός που θα έχει σαν αποτέλεσμα να καταφέρει να καταπολεμήσει καλύτερα τη λοίμωξη αυτή”.

“Ελπίζουμε, με βάση τα δεδομένα που έχουμε από τον ΕΟΔΥ, ότι την επόμενη Δευτέρα θα μπορούμε να αρχίσουμε να χαμογελάμε και να ελπίζουμε ότι σιγά σιγά μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα μειωθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων και των συνανθρώπων μας που χάνονται από τον νέο κορονοϊό”, είπε στη συνέχεια για να συμπληρώσει πως “ήδη οι προσπάθειες μας φαίνεται ότι έχουν αρχίσει να αποδίδουν. Βλέπουμε μια αρχόμενη εικόνα σταθεροποίησης, γεγονός που μας δίνει την ελπίδα ότι αν τηρήσουμε τα μέτρα θα μπορέσουμε σιγά σιγά να άρουμε κάποιους από τους περιορισμούς”.

Τα μικρά παιδιά δεν είναι υπερμεταδότες – Τι είπε για τα σχολεία

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, έκανε εκτενή αναφορά στα παιδιά και την πρωτοβάθμια εκπαίδευση προκειμένου να απαντήσει σε πολλά ερωτήματα που έχουν τεθεί. Τα δημοτικά σχολεία “παρέμεναν ανοιχτά μέχρι σήμερα γιατί είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα μικρά παιδιά, ιδιαίτερα αυτά που είναι μικρότερα των 10 ετών, μεταδίδουν στο περιβάλλον πολύ λιγότερο από ότι οι έφηβοι και οι ενήλικες” τον ιό, είπε η κ. Παπαευαγγέλου. Όπως σημείωσε, “η ενδοοικογενειακή μετάδοση είναι χαμηλή, ιδιαίτερα όταν το πρώτο κρούσμα μέσα στο σπίτι είναι παιδί κάτω των 9 ετών” και τόνισε ότι “αυτό είναι γνωστό τόσο στη διεθνή βιβλιογραφία, όσο και από μελέτες που έγιναν εδώ στη χώρα μας”. Όπως εξήγησε η λοιμωξιολόγος “μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Σεπτέμβριο και συνέθεσε τα βιβλιογραφικά δεδομένα από πολλές μελέτες και περιέλαβε δεδομένα από περισσότερες από 300 χιλιάδες άτομα, έδειξε ότι τα παιδιά κάτω των 14 ετών μεταδίδουν πολύ λιγότερο στις στενές επαφές τους σε σχέση με τους μεγαλύτερους εφήβους και τους ενήλικες”. Υπογράμμισε στη συνέχεια ότι “τα ίδια έδειξε και μια ακόμα μελέτη από την Αυστραλία όπου εκεί έγινε μια πολύ σχολαστική ιχνηλάτηση μέσα σε σχολικές μονάδες και φάνηκε ότι η πιθανότητα να μεταδώσει ένα παιδί σε ένα συμμαθητή του ή σε έναν ενήλικα του σχολικού περιβάλλοντος είναι εξαιρετικά χαμηλή, 1 στις 4.000. “Δεν είναι γνωστό για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό” εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου και πρόσθεσε ότι “πιθανά σχετίζεται με το γεγονός ότι τα παιδιά περνάνε τη λοίμωξη ασυμπτωματικά”.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε σε μια “πολύ πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Science και κύριος ερευνητής είναι ο Έλληνας καθηγητής στο Λονδίνο, ο κ. Κασσιώτης, η οποία έδειξε ότι κάποιοι άνθρωποι με προηγούμενη λοίμωξη από άλλους κορονοϊούς, παρόμοιους κορονοϊούς, έχουν αντισώματα έναντι μιας περιοχής αυτής της πρωτεΐνης που λέμε spike που προσφέρουν προστασία έναντι και του κορονοϊού sars-cov2 μέσω μιας διασταυρούμενης αντίδρασης”. Όπως είπε, ενδιαφέρον ιδιαίτερο έχει ότι η μελέτη αυτή έδειξε ότι τα παιδιά είχαν σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό τέτοια αντισώματα σε σχέση με τους ενήλικες και πρόσθεσε πως “οι ερευνητές αυτοί προχώρησαν παραπέρα και έδειξαν με πειραματικές μελέτες ότι αυτά τα αντισώματα εμποδίζουν την είσοδο του ιού στα κύτταρα”. “Με απλά λόγια” είπε η λοιμωξιολόγος “αυτή η μελέτη μπορεί να μας προσθέσει ακόμα μια εξήγηση γιατί τα παιδιά νοσούν ηπιότερα ή εμφανίζονται πιο ανθεκτικά στην λοίμωξη από το νέο κορονοϊό”.

Σχετικά με την Ελλάδα και την κατάσταση στα σχολεία, η κ. Παπαευαγγέλου διευκρίνισε ότι “ακόμα και όταν έχουμε δύο κρούσματα στο ίδιο σχολείο, δεν φαίνεται αυτά να συσχετίζονται μεταξύ τους. Δεν φαίνεται δηλαδή το ένα παιδί να κόλλησε το άλλο μέσα στο σχολείο αλλά φαίνεται ότι απλά τα κρούσματα αυτά αντικατοπτρίζουν το αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο της περιοχής”.

Όπως υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου “σημασία έχει να δει κανείς τα νούμερα που μας δίνει ο ΕΟΔΥ κάθε μέρα” προσθέτοντας ότι “ναι μεν έχουμε τις τελευταίες εβδομάδες αύξηση στα κρούσματα στα παιδιά κάτω των 17 ετών αλλά αυτό είναι λογικό αφού, γενικά, όπως ήδη είπαμε, στη χώρα μας έχουμε ένα επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο”. “Αν κοιτάξει όμως κανείς το ποσοστό των κρουσμάτων στα παιδιά κάτω των 17 ετών, βλέπει ότι αυτό έχει παραμείνει σταθερό” ξεκαθάρισε η λοιμωξιολόγος και παιδίατρος. Στις 15 Οκτωβρίου αυτό ήταν 7,2 και στις 15 Νοεμβρίου ήταν 7,5, διαπιστώνεται δηλαδή ότι “δεν έχει αλλάξει καθόλου, γεγονός που δείχνει ότι τα μικρά παιδιά δεν είναι υπερμεταδότες” υπογράμμισε η γιατρός.

Αναφερόμενη στο κλείσιμο των σχολείων, η κ. Παπαευαγγέλου δήλωσε ότι “τα επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα μας άλλαξαν πολύ και με ένα τόσο βαρύ επιδημιολογικό φορτίο, το κλείσιμο των σχολείων ήταν μονόδρομος” γιατί, όπως είπε, “το κύριο πρόβλημα που δημιουργούν τα ανοιχτά σχολεία είναι η κινητικότητα του πληθυσμού που συνδέεται με τη λειτουργία των σχολείων”.

“Αυτή δεν περιλαμβάνει τη μεταφορά μόνο των μαθητών από και προς το σχολείο» εξήγησε η κ. Παπαευαγγέλου «αλλά και την μεταφορά των εκπαιδευτικών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, τις υπηρεσίες που υποστηρίζουν τη λειτουργία του σχολείου, την τροφοδοσία, την καθαριότητα, και βέβαια την κινητικότητα των γονέων που εργάζονται και δεν παραμένουν στο σπίτι. Έτσι, ενώ είναι σαφές από τη βιβλιογραφία ότι το σχολικό περιβάλλον δεν αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για την πανδημία και τα στοιχεία και από τη χώρα μας δείχνουν ακριβώς το ίδιο συμπέρασμα, τα δημοτικά αποφασίστηκε να κλείσουν με στόχο τη δραστική μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού και τη μείωση του επιδημιολογικού φορτίου γιατί η αλήθεια είναι ότι όσο τα σχολεία είναι κλειστά υπάρχει εκ των πραγμάτων πολύ μεγάλη μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού” εξήγησε η επιδημιολόγος.

“Η τηλεκπαίδευση που άρχισε να εφαρμόζεται από σήμερα αποτελεί μια ιδιαίτερα μεγάλη πρόκληση για τα παιδιά αλλά και για τους γονείς τους, διότι ιδιαίτερα τα μικρά παιδιά χρειάζονται επιτήρηση” είπε η κ. Παπαευαγγέλου. “Βέβαια από την άλλη, σας διαβεβαιώνω ότι όλοι οι εργαζόμενοι γονείς που λείπαμε αρκετά από το σπίτι όσο τα παιδιά μας ήταν μικρά, και τώρα πια έφυγαν, αναλογιζόμαστε τι ωραία θα ήταν να είχαμε κι εμείς την ευκαιρία, όσο αυτά ήταν ακόμα μικρά και μας άκουγαν, να είχαμε λίγες ώρες μαζί τους”, σημείωσε για να προσθέσει πως “ίσως είναι μια ευκαιρία να περάσετε ουσιαστικό και δημιουργικό χρόνο μαζί με τα παιδιά σας τις επόμενες δύο εβδομάδες”.

Κλείνοντας, η λοιμωξιολόγος απηύθυνε ακόμα μια φορά έκκληση προς όλους “να αντιληφθούν την κρισιμότητα της κατάστασης και να φερθούν υπεύθυνα τηρώντας την καθολική χρήση της μάσκας. Τόσο η ατομική ευθύνη, όσο και η συλλογική ωριμότητα είναι αναγκαίες προϋποθέσεις, τώρα περισσότερο από ποτέ, για την αντιμετώπιση της αύξησης των κρουσμάτων και σε αυτή τη μάχη ο καθένας από εμάς είναι πρωταγωνιστής. Ο καθένας μας πρέπει να κάνει τον ατομικό του αγώνα, τροποποιώντας για λίγο διάστημα τις αγαπημένες του συνήθειες και ταυτόχρονα υποστηρίζοντας τα ευάλωτα άτομα της οικογένειάς του, που έχουν ανάγκη. Το ζητούμενο είναι η συλλογική προσπάθεια για να μπορέσουμε όλοι μαζί να ξεπεράσουμε αυτή την δύσκολη δοκιμασία”.

Μαγιορκίνης: Πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται οι δείκτες βαρύτητας των εισαγωγών και όσων χρειάζονται μηχανική υποστήριξη

Από την πλευρά του, ο Γκίκιας Μαγιορκίνης σημείωσε στην έναρξη της τοποθέτησής του ότι “με 55 εκατομμύρια διαγνώσεις η πανδημία του covid19 ενισχύεται σε όλο τον κόσμο” και συμπλήρωσε ότι “περισσότερες από 650 χιλιάδες διαγνώσεις καταγράφονται πλέον ανά ημέρα σε παγκόσμια κλίμακα. Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά από την αρχή της πανδημίας κατέληξαν περισσότεροι από 10 χιλιάδες άνθρωποι σε μία ημέρα”.

Στην Ευρώπη η επιδημία εξακολουθεί να επεκτείνεται δυναμικά έχοντας ξεπεράσει τις 14 εκατομμύρια διαγνώσεις με το αριθμό των νέων διαγνώσεων να διατηρείται σε υψηλότερα των 200 χιλιάδων ανά ημέρα, ενώ οι άνθρωποι που καταλήγουν ξεπέρασαν τις 4 χιλιάδες ανά ημέρα, τόνισε.

Ωστόσο, “κάποια σημεία σταθεροποίησης της επιδημίας βλέπουμε στον αριθμό των νέων διαγνώσεων” επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης “σε χώρες όπως η Γαλλία, η οποία παραμένει σε περισσότερες από 30 χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα, η Ισπανία με περισσότερες από 15 χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα και η Ιταλία με περισσότερες από 35 χιλιάδες διαγνώσεις ανά ημέρα”.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Ελλάδα, ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, τόνισε ότι βλέπουμε ότι η πλειοψηφία των νέων διαγνώσεων καταγράφεται εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, “η Αττική την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε την ηπιότερη επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης των τελευταίων 30 ημερών καθώς και τη σημαντικότερη συρρίκνωση του δείκτη Rt με σημάδια ακόμα και μείωσης του ενεργού αριθμού των κρουσμάτων” υπογράμμισε ο καθηγητής Ιατρικής.

Όμως, “αυτή η διαφαινόμενη και εξαιρετικά εύθραυστη πιθανή βελτίωση δεν είναι επαρκής για να ελαφρύνει την πίεση στο σύστημα υγείας άμεσα και έτσι είναι πιθανό να συνεχίσουν να αυξάνονται οι δείκτες βαρύτητας των εισαγωγών και των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη για τις επόμενες 7-10 ημέρες” στην Αθήνα, εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης.

Η Θεσσαλονίκη έχει πενταπλάσιο επιδημιολογικό φορτίο από την Αττική

Αναφορικά με την Θεσσαλονίκη, είπε ότι “σε σχέση με την Αττική εξακολουθεί να έχει πενταπλάσιο επιδημιολογικό φορτίο. Με απλά λόγια η Αττική αν βρισκόταν στην κατάσταση της Θεσσαλονίκης σήμερα θα είχε πάνω από 2.200 διαγνώσεις την ημέρα”.

Όσον αφορά τον αριθμό των διαγνώσεων και κατ’ επέκταση τον αριθμό των κρουσμάτων, η Θεσσαλονίκη “δείχνει σημεία ταχύτερης σχετικά βελτίωσης από ότι η Αττική πιθανώς λόγο του γεγονότος ότι είναι μικρότερο αστικό κέντρο αλλά και του γεγονότος ότι τα αυστηρά μέτρα ελήφθησαν σχετικά νωρίτερα” σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

“Εξαιτίας όμως του μεγάλου επιδημιολογικού φορτίου που έχει και του γεγονότος ότι είναι ένα μεγάλο αστικό κέντρο οι δείκτες βαρύτητας θα αργήσουν πολύ να βελτιωθούν και γι αυτό χρειάζεται αυστηρότατη τήρηση των μέτρων ώστε να σταθεροποιηθεί η κατάσταση” είπε με έμφαση ο λοιμωξιολόγος. Στη Θεσσαλονίκη “δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για την οποιαδήποτε παρέκκλιση από τα μέτρα”, είπε.

Η ηλικιακή ομάδα 40-65 παρουσιάζει πλέον τη μεγαλύτερη επίπτωση

Όσον αφορά τα ηλικιακά χαρακτηριστικά, “έχουν ανασταλθεί πλέον οι ρόλοι που βλέπαμε τους δυο προηγούμενους μήνες” διευκρίνισε ο κ. Μαγιορκίνης, προσθέτοντας ότι “η ηλικιακή ομάδα των 40 με 65 παρουσιάζει πλέον τη μεγαλύτερη επίπτωση και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα των 19 έως 39”.

“Η μείωση της επίπτωσης των 19 έως 39 συμπίπτει χρονικά με τα μέτρα κλεισίματος διαφόρων επιχειρήσεων αλλά και του lockdown” σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης, ο οποίος για την αύξηση στην ηλικιακή ομάδα 40-65 συμπλήρωσε ότι “φαίνεται να ακολουθείται και από τη σχετική αύξηση» στην ηλικιακή ομάδα των 65 και άνω «και πιθανώς οφείλεται στην ενδοοικογενειακή μετάδοση”.

Η ηλικιακή ομάδα των παιδιών κάτω από 18 ετών “παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, στο πλαίσιο της σχετικής επίπτωσης που έχει παρατηρηθεί καθ’ όλη τη διάρκεια της πανδημίας” εξήγησε ο καθηγητής.

Αναλύοντας αυτά τα δεδομένα “συμπεραίνουμε ότι εντός του δεύτερου δεκαημέρου του Οκτωβρίου, ο ιός πολλαπλασιάστηκε εκθετικά εντός της ομάδας 19-39 με δυναμική υπερμετάδοσης και στη συνέχεια επεκτάθηκε και στις ηλικιακές ομάδες των 40 και άνω, οι οποίοι δυστυχώς έχουν και το μεγαλύτερο μερίδιο στα βαριά περιστατικά” και πρόσθεσε πως “αυτό πιθανόν θα οδηγήσει σε μια επιπλέον επιβάρυνση σε βαριά κρούσματα από συμπολίτες μας που είναι άνω των 40 εντός της τρέχουσας εβδομάδας”.

Με έμφαση σημείωσε ότι “για την δραστική μείωση της μετάδοσης σε αυτές τις ομάδες είναι απολύτως απαραίτητο να περιοριστούν οι κοινωνικές επαφές σε ένα εξαιρετικά μικρό κοινωνικό κύκλο για τις επόμενες εβδομάδες, αυτό που λέμε κοινωνική φούσκα”. “Το έχουμε πει και θα το ξαναπούμε” τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης “είναι εξαιρετικά σημαντικό να περιορίσετε τις κοινωνικές επαφές στο ελάχιστο δυνατό και πάντα με τους ίδιους ανθρώπους”.

Τι είπε ο Μαγιορκίνης για τα εμβόλια

Αναφερόμενος στα εμβόλια κατά του κορονοϊού, ο καθηγητής της Ιατρικής του ΕΚΠΑ, κατά την ενημέρωση για τις εξελίξεις με την πανδημία στην Ελλάδα, τόνισε ότι “την προηγούμενη εβδομάδα ηModerna είχε ανακοινώσει ότι ολοκλήρωσε τον αριθμό των αναμενόμενων ασθενών για να προχωρήσει στην πρώτη ενδιάμεση ανάλυση και σήμερα ανακοίνωσε ότι η αποτελεσματικότητα κινείται επίσης σε επίπεδα γύρω στο 95%”.

“Το θετικό γεγονός είναι ότι έχουμε ήδη δυο ανεξάρτητες κλινικές δοκιμές που δείχνουν υψηλότατα επίπεδα αποτελεσματικότητας, τουλάχιστον για το χρονικό διάστημα που ακολουθεί τον εμβολιασμό και αυτό δίνει ένα επιπλέον επίπεδο εγκυρότητας στο ότι ο εμβολιασμός θα προσφέρει ικανοποιητικά επίπεδα ανοσίας, πιθανώς αρκετά καλύτερα και από το εμβόλιο της γρίπης” υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Συγχρόνως, “η Pfizer ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει σε μελέτες σταθερότητας του εμβολίου ώστε να εξερευνηθεί η πιθανότητα παραμονής του εμβολίου εκτός βαθιάς κατάψυξης των -70 βαθμών κελσίου για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα” είπε ο καθηγητής.

“Το ερώτημα είναι πόσοι θα χρειαστεί να εμβολιαστούν» σημείωσε ο καθηγητής, εξηγώντας ότι «αυτό θα αποτελέσει το αντικείμενο ευρύτατων μελετών και σίγουρα θα πρέπει να λάβουμε υπόψη την ευπάθεια των ομάδων”. “Από τα στοιχεία που έρχονται στην επιστημονική κοινότητα, για παράδειγμα η μελέτη του κ. Κασσιώτη” που αναφέρθηκε νωρίτερα “δείχνει ότι υπάρχει κάποιο ποσοστό διασταυρούμενης ανοσίας που είναι υψηλότερο στα παιδιά. Είναι πιθανό λοιπόν με αυτά τα επίπεδα να φτάνουμε σε ανοσία της αγέλης με σχετικά μικρότερη κάλυψη από το σύνολο του πληθυσμού” διευκρίνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, όπως είπε ο ίδιος, θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι έχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε». «Σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα είναι δυνατόν να έχουμε μαζική επιδημική έκρηξη με πολλά κρούσματα, με πολλούς θανάτους» υπογράμμισε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι «οι όποιες ισορροπίες και αν επιτευχθούν τώρα και στο αμέσως επόμενο μέλλον, είναι εξαιρετικά ασταθείς. Υπομονή, λοιπόν, και σύντομα νομίζω θα έχουμε ακόμη καλύτερα νέα” υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ