Κορονοϊός και Οδική Ασφάλεια: Συμβουλές για τις απολύτως αναγκαίες μετακινήσεις

Γράφει ο Γιαννούκας Χρήστος ,

Εκπαιδευτής Οδήγησης, Σύμβουλος Οδικής Ασφαλείας

Στην εποχή του κορονοϊού το “Μένουμε σπίτι” είναι επιτακτική ανάγκη στην προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί ο δολοφονικός ιός. Επιβάλλεται η παραμονή στο σπίτι και ο περιορισμός των μετακινήσεων ώστε να μειωθεί η εξάπλωση του κορονοϊού. Σε περίπτωση αναγκαίας και αναπόφευκτης μετακίνησης με το αυτοκίνητο δεν αναπτύσσουμε υψηλές ταχύτητες στους άδειους δρόμους και τηρούμε τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Παρά την έμφαση που δίνεται στη μείωση κατά το δυνατόν των μετακινήσεων, αρκετοί είναι εκείνοι, ειδικά οι νέοι, που εξακολουθούν να κυκλοφορούν στους δρόμους. Η αποφυγή της χρήσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, καθώς και η μείωση της συχνότητας των δρομολογίων τους εξηγεί αυτή τη στάση. Παρατηρήθηκε ότι σε μια μόλις εβδομάδα από τη λήψη των μέτρων της κυβέρνησης για την προστασία των πολιτών από τον κορονοϊό, σημειώθηκαν 4.444 παραβάσεις σε όλη τη χώρα για υπερβολική ταχύτητα και 165 παραβάσεις για οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος. Οι άδειοι δρόμοι ειδικότερα προκαλούν σοβαρά δυστυχήματα καθώς οι ταχύτητες που αναπτύσσονται είναι πολύ υψηλότερες. Για τους λόγους αυτούς:

1) Κρατάμε αποστάσεις ασφαλείας και δεν βιαζόμαστε να φτάσουμε στον προορισμό μας.

2) Οδηγούμε με ασφάλεια χωρίς το άγχος και το στρες της εποχής που μπορεί να επηρεάσει τις οδηγικές μας ικανότητες και αντιδράσεις. Οι ψυχολογικές μεταπτώσεις που υφιστάμεθα λόγω του καθημερινού καταιγισμού πληροφοριών σχετικά με την πανδημία επιδρούν στον ψυχικό κόσμο και αναπόφευκτα επηρεάζουν την οδήγηση.

3) Οδηγούμε συγκεντρωμένοι με όλη μας την προσοχή στις πληροφορίες του δρόμου.

4) Είμαστε σε εγρήγορση και σε θέση να γνωρίζουμε και να προβλέπουμε όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Όσον αφορά στα μέτρα υγιεινής γενικά καλό είναι να απολυμαίνουμε όλες τις επιφάνειες του οχήματος (τιμόνι, μοχλός ταχυτήτων, χειρόφρενο κ.ά. ) πριν την εκκίνηση και μετά την επιστροφή μας. Αερίζουμε επίσης καλά το όχημά μας. Προτιμούμε να είμαστε μόνοι μας στο όχημα. Εάν είναι ανάγκη και φέρουμε συνεπιβάτη φοράμε μάσκα προστασίας και γάντια, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν συμπτώματα ίωσης. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δίνουν πραγματική μάχη για να κρατήσουν ανθρώπους στη ζωή. Αν τα κρούσματα του κορονοϊού αυξάνονται διαρκώς με εκθετικό μάλιστα ρυθμό, τα νοσοκομεία δεν θα μπορούν να περιθάλψουν τους ασθενείς από τροχαία δυστυχήματα. Συνοψίζοντας λοιπόν μένουμε στο σπίτι και για αποκλειστικά αναπόφευκτες μετακινήσεις οδηγούμε υπεύθυνα και προσεκτικά για να μη θρηνήσουμε θύματα από τροχαία δυστυχήματα.

Γιαννούκας Χρήστος

Εκπαιδευτής Οδήγησης,

Σύμβουλος Οδικής Ασφαλείας

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ