Κορονοϊός: Δύσκολη εφημερία στα νοσοκομεία της Αττικής

Εφημερίες του «τρόμου» βιώνουν γιατροί και νοσηλευτές. Δεν προλαβαίνουν να «υποδέχονται» νέα περιστατικά ασθενών με κορονοϊό, που χρειάζονται νοσηλεία είτε σε απλές κλινικές COVID ή σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) πιέζεται ασφυκτικά και όλα αυτά την ώρα που την Τρίτη καταγράφηκαν «μαύρα ρεκόρ» τόσο σε αριθμό κρουσμάτων, φτάνοντας τα 4.340 όσο και διασωληνωμένων, ανερχόμενοι σε 741 πανελλαδικά.

Την Τρίτη οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αττικής έφτασαν τις 230, αυξημένες κατά 60 έπειτα από ένα διάστημα πέντε ημερών. Ήδη στις ΜΕΘ της Αττικής νοσηλεύονται, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, διασωληνωμένοι 440 ασθενείς ενώ άλλοι 50 σε θαλάμους περιμένοντας πάνω από 24 ώρες για να μεταφερθούν σε μονάδες.

Οι εικόνες από την εφημερία του «Ευαγγελισμού», που αποτελεί το μεγαλύτερο νοσοκομείο στο Λεκανοπέδιο, με τα ασθενοφόρα να σχηματίζουν «ουρές» στις τελευταίες εφημερίες, προκαλούν ανησυχία και έχουν σημάνει «συναγερμό». Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εφημερία της Δευτέρας έγιναν 130 γενικές εισαγωγές και από αυτές οι 45 ήταν περιστατικά COVID. Η πληρότητα στις ΜΕΘ ήταν 100% ενώ κάποιοι ασθενείς χρειάστηκε να μεταφερθούν σε άλλα νοσοκομεία.

Όπως επισημαίνουν πάντως οι ειδικοί, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο εβδομάδες για να μπορέσει να εξορθολογιστεί η κατάσταση, εφόσον δεν υπάρξει περαιτέρω επιδημιολογική επιδείνωση. Οι ίδιοι τονίζουν ότι «εάν δεν δούμε σταθεροποίηση στον αριθμό των εισαγωγών για τουλάχιστο μία εβδομάδα, δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε και προβλέπουμε τι θα γίνει» ενώ προσθέτουν ότι «περιμένουμε εξίσου το χειρότερο ή το καλύτερο σενάριο και προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο».

Οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία πάντως, περιγράφουν μια κατάσταση πολύ δύσκολη με δεκάδες διασωληνωμένους ασθενείς στη λίστα αναμονής για εισαγωγή σε ΜΕΘ COVID, αλλά και εφημερίες σε συνθήκες «πολέμου». Τόσο οι γενικές όσο και οι καθημερινές εφημερίες έχουν φέρει σε απόγνωση μεγάλο μέρος του προσωπικού, όπως υποστηρίζουν.

Οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι πανελλαδικά είναι 741 (63.2% άνδρες) σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Τρίτη. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη. To 83.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.688 ασθενείς. Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 402 (ημερήσια μεταβολή -11.84%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 431 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 105 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0 έως 103 έτη).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ