Σχολεία: Ανησυχία για αύξηση των κρουσμάτων σε παιδιά – Τι θα κρίνει αν θα κλείσουν ή όχι

Ο κορονοϊός και ειδικά η μετάλλαξη Δέλτα προκαλούν ανησυχίες. Τα σχολεία ανοίγουν την ερχόμενη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου και στις τάξεις των ειδικών επικρατεί προβληματισμός σχετικά με το πώς το άνοιγμα θα επηρεάσει τα κρούσματα του κορονοϊού και τη μετάδοση της νόσου.

Αρκετοί είναι οι επιστήμονες που «βλέπουν» αύξηση των νέων κρουσμάτων μετά την εκκίνηση των σχολείων και δεν αποκλείουν αυτά να κλείσουν και να επιστρέψει η τηλεκπαίδευση για κάποιο χρονικό διάστημα.

Υπάρχουν και φωνές που λένε ότι ίσως δεν θα έπρεπε να ανοίξουν τα σχολεία την ερχόμενη εβδομάδα, αλλά να γίνει μια συνολική προσπάθεια ώστε να μειωθούν τα κρούσματα κορονοϊού τώρα, ώστε να μην «ξεφύγει» η πανδημία μετά και την επαναλειτουργία των σχολείων αλλά και με το ότι όλο και περισσότερο ο κόσμος, όσο χειμωνιάζει θα μπαίνει σε εσωτερικούς χώρους.

Κάποιοι ειδικοί επιμένουν ότι ίσως θα πρέπει να υπάρξουν συνεργεία έξω από τα σχολικά κτίρια προκειμένου να εμβολιαστούν τα παιδιά και μάλιστα είναι μία πρόταση που έχει γίνει και στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Παυλάκης: Το επόμενο “κύμα” κορονοϊού θα χτυπήσει γρήγορα – Τι είπε για σχολεία και lockdown

Την ανάγκη να γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός για όλους, ακόμη και για τα παιδιά, τόνισε ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ προσθέτοντας ότι πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα, ακόμη και lockdown, για να περιοριστούν τα κρούσματα.

Όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παυλάκης, τη μετάλλαξη Δέλτα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σαν μια καινούρια επιδημία παρά σαν συνέχεια των προηγούμενων, λόγω της τεράστιας διαφοράς της μεταδοτικότητας.

Έκανε δε την πρόβλεψη ότι το επόμενο κύμα θα «χτυπήσει» γρήγορα, λόγω του ανοίγματος των σχολείων, της επιστροφής στην εργασία και της επιδείνωσης του καιρού όσο πλησιάζουμε προς το χειμώνα.

«Το τέταρτο κύμα άρχισε το κατακολόκαιρο» είπε και εκτίμησε ότι θα καταγραφεί νέο ρεκόρ κρουσμάτων, γύρω στα 4.000. Αν συνεχίσει η κούραση που διαφαίνεται σε όλους, θα ανέβουν τα κρούσματα».

«Η πιο έξυπνη πολιτική θα ήταν να  γίνει τεράστια προσπάθεια να πέσουν τα κρούσματα ακόμα και με lockdown. Μια ακόμα λύση θα ήταν να μην αρχίσουν τα σχολεία την επόμενη εβδομάδα ή να γίνεται το μάθημα έξω, να μην μπουν τα παιδιά στις τάξεις», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παυλάκης πρόσθεσε ότι ο γενικός εμβολιασμός είναι η πιο σημαντική λύση μακροπρόθεσμα σημειώνοντας ότι θα πρέπει συνεργεία να πάνε στα σχολεία να εμβολιάσουν τα παιδιά. Μάλιστα, επισήμανε ότι θα πρέπει κάποια στιγμή ο εμβολιασμός που είναι αναγκαίος να γίνει αναγκαστικός για όλο τον κόσμο.

Παγώνη: Κομβικό σημείο το άνοιγμα των σχολείων – Να υπάρξουν συνεργεία εμβολιασμών

«Κομβικό σημείο, δύσκολο για όλους μας το άνοιγμα των σχολείων. Διότι μόλις ανοίξουν τη Δευτέρα, έπειτα από 15-20 ημέρες θα φανεί τι πρόκειται να γίνει. Ο αριθμός των παιδιών που έχουν εμβολιαστεί είναι μικρός. Γι’ αυτό θέλει μεγάλη προσοχή να τηρηθούν τα μέτρα ατομικής ασφαλείας. Παράθυρα στις τάξεις συνέχεια ανοιχτά, χρήση μάσκας και αποστάσεις όσο είναι δυνατόν” είπε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη μιλώντας στο MEGA.

“Η πρότασή μας είναι συνεργεία έξω από κάθε σχολείο για να πάνε να εμβολιαστούν παιδιά. Ειδικά τα μεγάλα παιδιά δεν χρειάζονται τους γονείς να είναι δίπλα τους για να εμβολιαστούν. Φυσικά θα έχουν πάρει τη συναίνεση των γονέων. Οι μελέτες που έχουμε στα χέρια μας αυτή τη στιγμή είναι όλες ασφαλείς για τα παιδιά. Ευρώπη και Αμερική έχουν εμβολιάσει πάρα πολλά παιδιά. Μιλάμε με στοιχεία σοβαρά. Ένα παιδί να υπάρχει ασυμπτωματικό που δεν θα το γνωρίζει, τότε θα κολλήσουν όλα”.

Ψαλτοπούλου: Θα αυξηθούν αρκετά τα κρούσματα κορονοϊού – Τι θα κρίνει εάν θα κλείσουν τα σχολεία

Την εκτίμηση πως με το άνοιγμα των σχολείων, των πανεπιστημίων και των δραστηριοτήτων σε εσωτερικούς χώρους θα αυξηθούν αρκετά τα νέα κρούσματα κορονοϊού υποστηρίζει η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία και να επιστρέψει η εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση για κάποια χρονική περίοδο, σε περίπτωση που παρατηρηθούν μεγάλες συρροές κρουσμάτων και βαριά νόσηση παιδιών. Πρόσθεσε ότι η κατάσταση είναι δυναμική και μπορεί να αλλάξει η οδηγία ότι δεν θα κλείνουν τμήματα αν δεν ασθενήσει άνω του 50% των μαθητών. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν υπάρχουν μεγάλες συρροές κρουσμάτων και βαριά νόσηση παιδιών, όπως είπε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Η καθηγήτρια εξήγησε ότι η αύξηση κρουσμάτων μπορεί να ξεκινήσει από τους νέους και τα παιδιά σχολικής ηλικίας και μέσω των σπιτιών τους να επεκταθεί και στις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες. Η καθηγήτρια πρόσθεσε ότι καθώς τα παιδιά και οι έφηβοι είναι πολύ σπάνιο να νοσήσουν βαριά, αρχικά μπορεί να μην υπάρξει επίπτωση στον αριθμό των διασωληνωμένων και των θυμάτων αλλά στη συνέχεια αν δεν αυξηθούν οι εμβολιασμοί, οι δύο αυτοί δείκτες θα επιδεινωθούν.

Επικαλέστηκε Αμερικανική μελέτη σύμφωνα με την οποία στις περιοχές με τη μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη, οι συρροές μετά το άνοιγμα των σχολείων ήταν μικρότερες. «Εμβολιαζόμαστε εμείς οι ενήλικες, προστατεύουμε τα παιδιά μας», τόνισε η κ. Ψαλτοπούλου.

Μακρή: Τα σχολεία θα κλείσουν αν και εφόσον το υποδείξουν οι ειδικοί

Στο ενδεχόμενο κλεισίματος των σχολείων εάν υπάρξει έξαρση της πανδημίας και το υποδείξουν οι ειδικοί, αναφέρθηκε η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων, ότι “εάν και εφόσον υπάρχει έξαρση, εάν και εφόσον οι ειδικοί το υποδείξουν, προφανώς και τα σχολεία θα έχουν διαφορετικά πρωτόκολλα και ενδεχομένως κλείσιμο. Αλλά με το εάν και εφόσον, εμείς δεν μπορούμε ούτε πολιτική να ασκήσουμε, ούτε μέτρα να υποδείξουμε».

Η κα Μακρή πρόσθεσε ότι με το άνοιγμα των σχολείων ενδεχομένως θα καταγραφεί αύξηση κρουσμάτων, αλλά θα είναι απόρροια των αυξημένων τεστ και όχι γιατί το σχολείο επιβαρύνει την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και τη δημόσια υγεία.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ