Κορονοϊός: Ανησυχία για αύξηση νοσηλειών και ενδοοικογενειακή μετάδοση – Προβληματίζει και η “Μήδεια”

Δύσκολες θα είναι οι επόμενες δύο εβδομάδες στο “μέτωπο” της πανδημίας, καθώς εκτιμάται ότι θα ενταθεί η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και θα αυξηθεί ο αριθμός των θανάτων, ενώ η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί και λόγω του σφοδρού κύματος κακοκαιρίας που θα πλήξει τη χώρα μας, “η Μήδεια” καθώς οι ώρες παραμονής σε κλειστούς χώρους θα είναι περισσότερες.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε όλη την Επικράτεια δείχνει σταθερή επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου, γεγονός που αποτυπώνεται και στους τετραψήφιους αριθμούς νέων κρουσμάτων που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες. Το ανησυχητικό στοιχείο ωστόσο είναι ότι πλέον ο αριθμός των εισαγωγών είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των εξιτηρίων από τις ΜΕΘ. Στην Επικράτεια, έχει καλυφθεί το 51% των ΜΕΘ Covid, όμως στην Αττική το ποσοστό έχει φτάσει πλέον στο 83%, γεγονός που προκαλεί μεγάλο “πονοκέφαλο” στους ειδικούς, που προειδοποιούν ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική πλέον στον Δυτικό Τομέα Αθηνών αλλά και την πόλη του Πειραιά, όπου καταγράφεται αύξηση των κρουσμάτων ειδικά σε νεαρά άτομα, έως 40 ετών. Τα ενεργά κρούσματα σε όλη την Επικράτεια υπολογίζονται σε 10.000, εκ των οποίων τα 5.100 στην Αττική, ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου σημειώνοντας ωστόσο ότι ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος, αν υπολογιστούν και οι ασυμπτωματικοί φορείς.

Σοβαρή είναι η κατάσταση και σε Εύβοια και Αχαΐα, όπου ανακοινώθηκε η επιβολή αυστηρού lockdown, λόγω της αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου. Είναι ενδεικτικό ότι στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας εκτιμάται ότι υπάρχουν 732 ενεργά κρούσματα, ενώ στην Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (πλην της Σκύρου) 501 ενεργά κρούσματα.

Εν μέσω αυτής της δύσκολης κατάστασης, που έχει διαμορφωθεί, οι ειδικοί απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, επειδή θα κλειστούμε περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους λόγω και της επερχόμενης κακοκαιρίας. Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε ότι δεν χρειάζεται “ούτε τρόμος, ούτε εφησυχασμός” και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην ενδοοικογενειακή μετάδοση, ειδικά τώρα, τις πρώτες ημέρες που θα κάτσουμε σπίτι. “Προστατεύστε τους ανθρώπους μεγάλης ηλικίας. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι κολλάμε από τους συγγενείς και φίλους πιο συχνά και όχι από τον κακό και απρόσεχτο ξένο”, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας ότι “να προσέχετε πάρα πολύ ποιον βάζετε μέσα στο σπίτι σας”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γκίκας Μαγιορκίνης υπογράμμισε ότι “πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με άτομα που μένουν σε άλλα σπίτια. Είναι πολύ σημαντικό στις κοινωνικές μας συναναστροφές να βρισκόμαστε με έναν εξαιρετικά μικρό αριθμό ατόμων, φίλων ή συγγενών, και αν είναι δυνατόν να βρισκόμαστε σε χώρους πολύ καλό αερισμό”. Όπως εξήγησε, “ο χρυσός κανόνας σε αυτήν τη φάση είναι να μειώσουμε την ανάμειξη των νοικοκυριών”, κατέληξε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ.

Παπαευαγγέλου: Ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχός μας

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, παρατηρείται μία σταθερή επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου και συνεχιζόμενη αύξηση του κυλιόμενου μέσου των επτά ημερών σε 1.147 κρούσματα ανά ημέρα. Ο μέσος όρος νέων κρουσμάτων στην Επικράτεια αυξήθηκε σε 11 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού την τελευταία εβδομάδα. Τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 10.000, ενώ ο πραγματικός αριθμός αν υπολογιστούν και οι ασυμπτωματικοί είναι μεγαλύτερος.

Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ την περασμένη εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση 27% στα επιβεβαιωμένα κρούσματα και η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι στα 43 έτη, σημείωσε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για να προσθέσει ότι ο μέσος όρος της θετικότητας των διενεργούμενων τεστ αυξήθηκε στο 2,8%. Αυξημένη νοσηρότητα παρατηρείται επίσης στις ηλικίες 20-60 ετών, δηλαδή αυτούς τους πολίτες που έχουν μεγαλύτερη κινητικότητα, όπως είπε η καθηγήτρια.

Η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει καθώς την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση των νοσηλευομένων, με 200 εισαγωγές κάθε ημέρα και αύξηση 67% στον αριθμό των διασωληνωμένων. Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς έχουν φτάσει τους 1.900.

Στην Επικράτεια, έχει καλυφθεί το 51% των ΜΕΘ Covid, ενώ πλέον ο αριθμός των εισαγωγών είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των εξιτηρίων από τις ΜΕΘ. Στην Αττική, η κάλυψη των ΜΕΘ Covid έχει φτάσει στο 83%.

Αναφερόμενη στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Αττική, η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε πως το επιδημιολογικό φορτίο παραμένει υψηλό και τα ενεργά κρούσματα υπολογίζονται σε 5.100. Χτύπησε “καμπανάκι” για τον Δυτικό Τομέα και την πόλη του Πειραιά, όπου όπως είπε η αύξηση συνεχίζεται και είναι σημαντική ιδιαίτερα σε νεαρά άτομα, έως 40 ετών. Ειδική αναφορά έκανε και για την Χαλκίδα, όπου το φορτίο είναι ιδιαίτερα αυξημένο, με 4πλασιο αριθμό νέων κρουσμάτων σε σχέση με την Επικράτεια.

Η ίδια είπε πως “εντυπωσιάζει ότι μέχρι και σήμερα βλέπουμε μεγάλες συρροές σε κλειστές δομές, σε χώρους εργασίας και σε νοσηλευτικά ιδρύματα” για να προσθέσει πως “ο ιός εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που του δίνουμε”, ενώ τόνισε ότι αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες καθώς “ο καιρός δεν θα είναι σύμμαχός μας”.

Ενδεχομένως νέες οδηγίες την επόμενη εβδομάδα για τη χρήση μάσκας

Οι οδηγίες για τη χρήση της μάσκας κατά του κορονοϊού προς το παρόν δεν έχουν αλλάξει στη χώρα μας, είπε η Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, σημειώνοντας ωστόσο ότι ομάδα της Επιτροπής έχει αναλάβει να μελετήσει και να εισηγηθεί σχετικά μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων μίλησε για τη διπλή χρήση μάσκας, για την οποία γίνεται λόγος τον τελευταίο καιρό, κάνοντας αναφορά στα αποτελέσματα της μελέτης του CDC που έδειξε ότι για να έχουν ικανή προστασία δύο άνθρωποι, οι οποίοι έρχονται σε στενή επαφή πρέπει απαραίτητα και οι δύο να φοράνε μάσκα. Όταν και οι δύο φοράνε μάσκα, η προστασία ανέρχεται στο 84,3%, ενώ η χρήση διπλής μάσκας αυξάνει ακόμη περισσότερο την προστασία στο 96%, είπε για να διευκρινίσει πως αφορά στη χρήση ιατρικής μάσκας με υφασμάτινη από πάνω.

Σημείωσε τέλος ότι η μάσκα για να προστατεύει πρέπει να έχει το κατάλληλο μέγεθος, να είναι φτιαγμένη από ύφασμα καλής ποιότητας, και με τρεις στρώσεις υφάσματος, και βέβαια να γίνεται η σωστή χρήση, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Γιατί αυξήθηκαν τα κρούσματα σε παιδιά

Για την αυξητική τάση των κρουσμάτων στα παιδιά καθώς και την επίδραση των μεταλλαγμένων στελεχών ρωτήθηκε η Βάνα Παπαευαγγέλου. “Έχουμε πολλές φορές αναφέρει την πεποίθησή μας ότι τα παιδιά δεν οδηγούν την επιδημία αλλά την παρακολουθούν. Έχει όντως παρατηρηθεί μια αύξηση των κρουσμάτων, αυτή είναι της τάξης του 10%. Συγκεκριμένα στις 10 Ιανουαρίου που άνοιξε η πρωτοβάθμια εκπαίδευση, τα παιδιά κάτω των 17 ετών αφορούσαν στο 6% του συνόλου των κρουσμάτων, ενώ στις 10 Φεβρουαρίου το ποσοστό αυξήθηκε στο 6,7%. Αυτό πιθανότατα οφείλεται και στον αυξημένο αριθμό τεστ που γίνονται στα παιδιά και λόγω του άγχους των γονέων και της δυνατότητας που δίνεται με τα rapid test. Η γνώμη των περισσοτέρων στην επιτροπή είναι ότι η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται κυρίως στην κινητικότητα των γονέων” είπε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

“Αναφορικά με τα μεταλλαγμένα στελέχη, από το Ηνωμένο Βασίλειο που έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία στο βρετανικό στέλεχος, φαίνεται ότι αυξάνεται η μεταδοτικότητα εξίσου όμως στα παιδιά και τους ενήλικες” τόνισε η κ. Παπαευαγγέλλου και αναφέρθηκε σε δημοσίευση από το Ηνωμένο Βασίλειο που δημοσιεύτηκε στο Lancet. “Συνέκριναν τη νοσηρότητα στα παιδιά στο πρώτο και το δεύτερο επιδημικό κύμα. Στο δεύτερο επιδημικό κύμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 90% των κρουσμάτων αφορούσε στο μεταλλαγμένο στέλεχος. Η μελέτη έδειξε ότι στα παιδιά που νοσηλεύτηκαν στο δεύτερο επιδημικό είχαν σαφώς ηπιότερη κλινική εικόνα. Φαίνεται λοιπόν από αυτά τα πρώτα στοιχεία ότι όχι μόνο δεν αυξάνεται, αλλά μειώνεται η νοσηρότητα στα παιδιά που μολύνονται με το μεταλλαγμένο αυτό στέλεχος” υπογράμμισε.

Μαγιορκίνης: Αναμένουμε αύξηση των θανάτων και της πίεσης στις ΜΕΘ

Αύξηση στους θανάτους αναμένεται τις επόμενες μία με δύο εβδομάδες, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας.

“Στην Ελλάδα βάσει των στοιχείων του ΕΟΔΥ, την τελευταία εβδομάδα εξακολούθησαν αυξάνονται τα ενεργά κρούσματα σε όλη την επικράτεια με μέτριους ρυθμούς, ενώ και η πίεση στο ΕΣΥ φαίνεται να περνάει σε φάση μικρή αύξησης. Οι μονάδες ΜΕΘ επιβαρύνθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα σε ποσοστό περίπου 20 με 30%, ενώ ο αριθμός των εισαγωγών με Covid-19 σημείωσε περαιτέρω αύξηση που έφτασε το 30%”. ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

“Αυτή η ήπια αύξηση των εισαγωγών αναμένουμε να οδηγήσει σε ήπια αύξηση της πίεσης στις μονάδες ΜΕΘ και στους θανάτους μέσα στις επόμενες μία με δύο εβδομάδες. Προς το παρόν δεν έχουμε δει το αποτύπωμα στους θανάτους και το περιμένουμε στις επόμενες εβδομάδες” συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στην επιδημιολογική εικόνας της Αττικής, ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ τόνισε πως “ο αριθμός των διαγνώσεων εξακολούθησε να δείχνει σημεία σημαντικής αύξησης σε ποσοστό 20 με 30%”. “Το ποσοστό αυτό είναι σαφώς μικρότερο από το 50% που παρατηρήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Αυτό δείχνει πως τα μέτρα που λήφθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες έχουν ήδη δείξει αποτελεσματικότητα και έχουν επιβραδύνει την επέκταση της επιδημίας” συμπλήρωσε.

“Στην Θεσσαλονίκη η επιδείνωση της επιδημίας προχώρησε σε επίπεδα πάνω από 20% με τάσεις σταθεροποίησης. Προς το παρόν δεν καταγράφεται σημαντική αύξηση στις νοσηλείες στη Θεσσαλονίκη, όμως αναμένουμε ήπια αύξηση τις επόμενες ημέρες” τόνισε.

“Πρέπει να ελαχιστοποιήσουμε τις επαφές με άτομα που μένουν σε άλλα σπίτια. Είναι πολύ σημαντικό στις κοινωνικές μας συναναστροφές να βρισκόμαστε με έναν εξαιρετικά μικρό αριθμό ατόμων, φίλων ή συγγενών, και αν είναι δυνατόν να βρισκόμαστε σε χώρους πολύ καλό αερισμό” ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

“Ο χρυσός κανόνας σε αυτήν τη φάση είναι να μειώσουμε την ανάμειξη των νοικοκυριών”, κατέληξε ο επίκουρος καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ.

Χαρδαλιάς: Να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας – Τι είπε για ενδεχόμενη απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε για ακόμα μια φορά την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα από όλους, και ακόμα περισσότερο στις περιοχές που παρουσιάζουν αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο. “Αντιλαμβανόμαστε την κόπωση που έχει συσσωρευθεί μετά από τόσους μήνες προσπάθειας και η οποία αυτή τη στιγμή αποτελεί ίσως το μεγαλύτερό μας αντίπαλο. Είναι όμως απαραίτητο να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο μας. Που δεν είναι άλλος από το να διασφαλίσουμε, ότι εμείς και τα αγαπημένα μας πρόσωπα θα είμαστε υγιείς, μέχρι να αφήσουμε οριστικά πίσω μας αυτή την πανδημία”, υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

Ερωτηθείς γιατί αυστηροποιήθηκε η έκδοση των βεβαιώσεων μετακίνησης κι αν υπήρχαν αδικαιολόγητες μετακινήσεις που αύξαναν την κινητικότητα ο κ. Χαρδαλιάς εξήγησε ότι υπήρξαν περιπτώσεις, υπήρξε διασταύρωση ελέγχου, υπήρξαν και τα σχετικά πρόστιμα σε κάποιες περιπτώσεις. “Όλες αυτές οι περιπτώσεις είναι ξεκάθαρο ότι αυξάνουν την κινητικότητα και ως εκ τούτου έπρεπε να προχωρήσουμε στην αυστηροποίηση των συγκεκριμένων μέτρων έκδοσης των βεβαιώσεων μετακίνησης”, ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση αν επανεξετάζονται μέτρα όπως απαγόρευση διαδημοτικών μετακινήσεων ή απαγόρευση κυκλοφορίας και τις καθημερινές από τις 6 το απόγευμα, είπε πως “τα μέτρα έχουν ανακοινωθεί, λαμβάνονται όλες οι πρόνοιες για να εφαρμοστούν. Τίποτα περισσότερο”.

Κοντοζαμάνης: Κατά 84% αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο τα PCR test για την ανίχνευση της covid-19

Καθημερινά αυξάνονται τα τεστ για την ανίχνευση της covid-19 που διεξάγονται στη χώρα, τόσο τα rapit test, όσο και τα μοριακά, PCR test, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Μάλιστα όπως είπε, από αρχές Φεβρουαρίου και μέχρι σήμερα έχουν αυξηθεί κατά 84% τα PCR test σε σχέση με τον Ιανουάριο. Σχετικά με την αξιοπιστία των rapit test και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, είπε ότι “δεν έχουν κάποιο μειονέκτημα, αντιθέτως το γεγονός ότι κάποιος θα πάρει το αποτέλεσμα σε 15 λεπτά, με συνέπεια να τροποποιηθεί η συμπεριφορά του άμεσα, το κέρδος είναι τεράστιο”.

Μάλιστα τα χαρακτήρισε “υπερ-όπλο” στη φαρέτρα των επιστημόνων που βοηθάει στην βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ