Ζαούτης στον Realfm 97,8: Δεν είναι ξεκάθαρη η εικόνα για το πώς λειτουργεί η νέα μετάλλαξη στα παιδιά

Στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου στον Realfm 97,8 μίλησε ο Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια και μέλος της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

“Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότερα ερωτήματα για τα παιδιά από ότι υπάρχουν απαντήσεις. Δηλαδή αυτό το debate για τα σχολεία έχει να κάνει με έλλειψη δεδομένων ώστε να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα, όσον αφορά το πώς λειτουργεί η καινούργια μετάλλαξη στα παιδιά, γιατί τα δεδομένα που είχαμε στο παρελθόν για τα παιδιά ισχύουν. Η ερώτηση που έχουμε αυτή τη στιγμή και ψάχνουμε είναι εάν η μεταδοτικότητα είναι απλώς αυξημένη αναλογικά και στους ενήλικες και στα παιδιά, υπάρχουν δεδομένα που το στηρίζουν αυτό, και υπάρχουν και κάποια δεδομένα που λένε ότι δεν είναι δυσανάλογη αυτή η αύξηση. Το άλλο που μπορεί να παίζει ρόλο είναι ότι αν είναι τα σχολεία μόνον ανοιχτά, εκεί θα δούμε τη μεταδοτικότητα, εκεί θα γίνει η διασπορά ενός ιού που είναι πιο μεταδοτικός. Αυτή τη στιγμή δεν είναι ξεκάθαρη η εικόνα, μακάρι να μπορούσα να σας πω ότι είναι ξεκάθαρη σε ότι αφορά τα παιδιά και την νέα μετάλλαξη” περιέγραψε.

“Δεν ξέρουμε ακριβώς, γιατί έγιναν και άλλα στο ενδιάμεσο από το άνοιγμα των Γυμνασίων, ποια μέτρα όντως δεν λειτούργησαν ή δεν οδήγησαν στη μείωση των κρουσμάτων” σημείωσε.

“Συμφωνώ με τον καθηγητή Δερμιτζάκη ότι μπορεί όντως να γίνει αυτό (σ.σ. η διασπορά μέσα στο σπίτι την πρώτη εβδομάδα του lockdown) και νομίζω ότι περιμένουμε αυτό το Σαββατοκύριακο και τις επόμενες ημέρες ένα κύμα κρύου, χιόνι, βροχές και φαντάζομαι ότι και αυτό θα μας κλείσει μέσα. Από την άλλη η αύξηση που μπορεί να δούμε την επόμενη εβδομάδα μπορεί να είναι απλώς η ουρά γιατί δεν θα δούμε την απόδοση του lockdown που αποφασίστηκε για αύριο για τουλάχιστον 7 ημέρες και έτσι δεν θα έχουμε ξεκάθαρη εικόνα. Αυτό που έχει σημασία είναι να μην ξεφύγει η όποια αύξηση είναι να γίνει την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή να μην έχουμε απώλειες σε ανθρώπινες ζωές από ότι πρέπει, θα έπρεπε να είναι μηδενικές αν μπορούσαμε, και βέβαια να αντέξει το σύστημα υγείας” τόνισε.

Ακούστε το ηχητικό:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ