Κορονοϊός: Αγωνία για την αντοχή του ΕΣΥ – Τα σενάρια για κρούσματα και διασωληνωμένους έως τον Ιούνιο

Της Δήμητρας Πανανού

Την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία για την πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, η έκθεση, που παρουσιάζει η Realnews, έρχεται να επισημάνει την ανάγκη λήψης στοχευμένων μέτρων και ενίσχυσης των νοσοκομείων. Σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο της ομάδας του κ. Σαρηγιάννη, φαίνεται ότι η χώρα μας βρίσκεται στην εβδομάδα κορύφωσης του επιδημικού κύματος και αναμένεται σταθεροποίηση από την άλλη εβδομάδα. Ωστόσο, η αποσυμφόρηση στις ΜΕΘ δεν αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου. Στο πλαίσιο αυτό, η επιστημονική ομάδα εξέτασε την εφαρμογή δυο «έξυπνων» μέτρων που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και να σημάνουν το «άνοιγμα» της κοινωνίας και της οικονομίας.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δύο βασικά σενάρια, με πρώτο αυτό της τοποθέτησης συσκευών απολύμανσης του αέρα στα μέσα μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ), κάτι το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει η κυβέρνηση. Το δεύτερο βασίζεται στη σταδιακή αύξηση της εφαρμογής του αριθμού τεστ ανίχνευσης, σενάριο που συνάδει και με τη δυνατότητα χρήσης των ατομικών τεστ από όλον τον ελληνικό πληθυσμό μία φορά την εβδομάδα, όπως ανήγγειλε πρόσφατα η κυβέρνηση. Το τελευταίο σενάριο, μάλιστα, θεωρείται ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς ο εντοπισμός και ο περιορισμός σε καραντίνα των ασυμπτωματικών και προσυμπτωματικών φορέων, όπως σημειώνεται, είναι καθοριστικοί για τον έλεγχο της διασποράς.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι οι συσκευές απολύμανσης στα ΜΜΜ (και σε μαγαζιά λιανικού εμπορίου και εστίασης, αλλά και σε σχολεία όπου δεν μπορούν να διασφαλιστούν οι απαιτούμενες αποστάσεις ανάμεσα στους μαθητές και ο καλός εξαερισμός) και κυρίως η αύξηση των τεστ ανίχνευσης είναι πολύτιμοι σύμμαχοι στη διαχείριση της πανδημίας και συμβάλλουν στο υγειονομικά ασφαλέστερο άνοιγμα δραστηριοτήτων. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα στην εφαρμογή τους, ώστε, σε συνδυασμό με την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος, να διαχειριστούμε με επιτυχία το τρίτο κύμα της πανδημίας στη χώρα», αναφέρει ο κ. Σαρηγιάννης.

Τα σενάρια

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που προκύπτουν βάσει σεναρίου που εμπεριέχει το σταδιακό άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, χωρίς όμως τη λήψη περαιτέρω μέτρων μείωσης της διασποράς του ιού, τα κρούσματα θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τα 4.100 ημερησίως στις 15 Απριλίου με περίπου 940 διασωληνωμένους, στα 5.280 κρούσματα στις 30 Απριλίου με περίπου 1.100 διασωληνωμένους, στα 5.000 κρούσματα στις 15 Μαΐου με περίπου 1.300 διασωληνωμένους και στα 2.132 κρούσματα με 1.320 διασωληνωμένους στις 31 Μαΐου. Στην περίπτωση εφαρμογής του μέτρου της εγκατάστασης συσκευών απολύμανσης στα ΜΜΜ, τα αποτελέσματα της υπολογιστικής πλατφόρμας διαχείρισης του υγειονομικού κινδύνου CORE (το υπολογιστικό εργαλείο διαχείρισης του κινδύνου που αναπτύχθηκε από το εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ και την ομάδα HERACLES σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Προηγμένων Σπουδών στην Ιταλία) δείχνουν 3.900 ημερήσια κρούσματα στις 15 Απριλίου με περίπου 940 διασωληνωμένους, 4.490 κρούσματα στις 30 Απριλίου με 1.040 διασωληνωμένους, 3.900 κρούσματα στις 15 Μαΐου με περίπου 1.100 διασωληνωμένους και 1.500 κρούσματα με 1.000 διασωληνωμένους στις 31 Μαΐου.

Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ