Κορονοϊός: 19.000 κρούσματα διαγνώστηκαν σε μία εβδομάδα – Ανησυχία για Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

“Καμπανάκι” για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη Βόρεια Ελλάδα, και κυρίως την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, έκρουσε η Βάνα Παπαευγγέλου κατά την ενημέρωση της Παρασκευής, υπογραμμίζοντας ότι αυξήθηκαν τα νέα κρούσματα αλλά και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς, ενώ σημείωσε ότι συστηματική αύξηση κρουσμάτων παρατηρείται και σε κάποια νησιά.

Περιγράφοντας την κατάσταση, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, υπογράμμισε ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια εξακολουθεί να είναι επιβαρυμένο και παρατηρείται μια σχετική σταθεροποίηση στον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, τα οποία όμως παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. Είναι ενδεικτικό ότι μέσα στην τελευταία εβδομάδα διαγνώστηκαν 19.000 νέα κρούσματα, ενώ ο δείκτης θετικότητας παραμένει υψηλός στο 6,8%. Ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια είναι περίπου 27.000 και τα μισά αφορούν στην Αττική, τόνισε. Σε αυτό το σημείο, υπογράμμισε ότι ενώ παρατηρείται μια σταθεροποίηση της πανδημίας στη Νότια Ελλάδα, ταυτόχρονα διαπιστώνεται μία σταθερή και σημαντική αύξηση των νέων κρουσμάτων στη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως στην Κεντρική και τη Δυτική Μακεδονία.

Όπως εξήγησε, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα νέα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 28% την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ υπολογίζεται ότι η πόλη της Θεσσαλονίκης σήμερα έχει περισσότερα από 2.000 ενεργά κρούσματα. Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε επίσης ότι αυτή την εβδομάδα παρατηρήθηκε μία συστηματική αύξηση των κρουσμάτων σε πολλές νησιωτικές περιοχές, όπως στη Ρόδο, την Άνδρο και τις Σποράδες, παρόλο που ο αριθμός των κρουσμάτων στα νησιά αυτά παραμένει ακόμα χαμηλός, όπως είπε.

5.200 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία

Σε ό,τι αφορά στην κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, υπογράμμισε πως την εβδομάδα που μας πέρασε φάνηκε για πρώτη φορά μία σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών σε απλές κλίνες, με 450 περίπου εισαγωγές την ημέρα, “αν και υπάρχουν μέρες σαν τη χθεσινή που μας ξάφνιασαν, με περισσότερες από 600 εισαγωγές”. Αυτή τη στιγμή, συνολικά 5.200 ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται στην επικράτεια. Σε αυτή το σημείο, τόνισε ότι ενώ παρατηρείται σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών σε απλές κλίνες στην Αττική και την Κρήτη, η τάση είναι αυξητική στην Κεντρική Μακεδονία. Είπε ενδεικτικά, ότι η 3η και η 4η ΥΠΕ, παρουσιάζουν σημαντική αύξηση των νοσηλευόμενων ασθενών με περισσότερους από 1.000 ασθενείς να νοσηλεύονται σε απλές κλίνες και σχεδόν 200 διασωληνωμένους ασθενείς. “Είναι σαφές ότι η σταθεροποίηση των νέων εισαγωγών θα προηγηθεί της αποκλιμάκωσης των ΜΕΘ, που θα ακολουθήσει τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες αργότερα”, τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Δεν παρέλειψε να κάνει ειδική αναφορά στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό για την “γιγάντια προσπάθεια” που καταβάλει, υπογραμμίζοντας όμως ότι “έχει ακόμα αρκετό δρόμο να διανύσει μέχρι να δούμε αποσυμφόρηση στα νοσοκομεία. Πρέπει να είμαστε περήφανοι για το επίπεδο των γιατρών και νοσηλευτών μας που με αυτοθυσία φροντίζουν όλους όσους το χρειάζονται”, είπε.

“Ο μαζικός εμβολιασμός το βασικό όπλο”

Επανέλαβε ότι ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού αποτελεί το βασικό όπλο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τις τελευταίες 10 ημέρες είναι ξεκάθαρη η μείωση των ασθενών ηλικίας 60-64 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, ένα μόλις μήνα μετά την έναρξη εμβολιαστικής κάλυψης αυτής της ηλικιακής ομάδας. Ξεκαθάρισε, πάντως, ότι “ο εμβολιασμός δεν μπορεί ακόμη να μειώσει τον συνολικό αριθμό των νέων κρουσμάτων και αυτό γιατί η πλειοψηφία των νέων κρουσμάτων αφορά τις παραγωγικές ηλικίες που εμφανίζουν ακόμα μεγάλη κινητικότητα και δεν έχουν ακόμη εμβολιαστεί”. Όπως γνωστοποίησε, η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 45 χρόνια και εξέφρασε την πεποίθηση ότι καθώς ο εμβολιασμός προχωρά και προς τους νεότερους θα δούμε τη μείωση των κρουσμάτων, όπως την είδαν το Ισραήλ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας τόνισε για άλλη μια φορά την ανάγκη εφαρμογής των μέτρων ατομικής προστασίας: καθολική χρήση μάσκας, κοινωνική αποστασιοποίηση, αποφυγή συγχρωτισμού στους κλειστούς χώρους, “μέχρι να έρθει το ραντεβού με το εμβόλιο, αυτό θα πρέπει να είναι το στοίχημα για τον καθένα μας”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Τόνισε, δε, ότι “βρισκόμαστε σε μία φάση ωριμότητας αναφορικά με την προστασία μας έναντι του ιού σε μία φάση όπου η ενεργοποίηση του πολίτη, η ατομική ευθύνη αλλά και η συλλογική προστασία είναι ταυτόσημες έννοιες”.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ