«Κιβωτός του Κόσμου»: «Ο 19χρονος μου έλεγε ‘γιατί σε μένα;’» – Τι υποστηρίζει ο αυτόπτης μάρτυρας

Τις καταγγελίες του 19χρονου επιβεβαιώνει κι άλλος συνομήλικός του, που έγινε αυτόπτης μάρτυρας στη δομή της «Κιβωτού του Κόσμου» στην Χίο, το καλοκαίρι του 2021. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, ο 19χρονος καταγγέλλει πως έπεσε θύμα ασέλγειας και το πρόσωπο που φέρεται να κατονομάζει είναι ο πατήρ Αντώνιος.

Ο συνομήλικός του, μίλησε με την ΕΡΤ για τα όσα συνέβησαν στην «Κιβωτό του Αιγαίου». «Είμαι τυχερός, δεν ήμουν από τα παιδιά που ήμουν τόσο κοντά σε αυτά τα άτομα», σημειώνει αρχικά ο 19χρονος. Ο ίδιος δεν είχε την εμπειρία που έζησε το αγόρι που πρώτο άνοιξε τον «χορό» των καταγγελιών. Τον γνώριζε αρκετά χρόνια, έτυχε όμως πέρυσι το καλοκαίρι να δει και σκηνές, για τις οποίες του μίλησε και ο 19χρονος που έκανε την καταγγελία.

«Μου έλεγε ‘γιατί σε μένα;’» θυμάται και προσθέτει πως «μου έχει πει πράγματα που δεν θα ήθελα να αναφερθώ…».

Όπως υποστηρίζει, στη θέση του 19χρονου, ξέρει ακόμα ένα παιδί, δεν γνωρίζει όμως αν έχει γίνει άλλη καταγγελία. Σε ερώτηση εάν υπήρχαν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, σε αυτά τα παιδιά, απάντησε πως «αυτό που είχα παρατηρήσει είναι ότι επρόκειτο για παιδιά που είχαν ανάγκη την δομή. Υπήρχαν ωφέλειες της οικογένειας από την δομή».

Σχετικά με κακοποιητικές συμπεριφορές, ο 19χρονος μιλά με καλά λόγια για το κλίμα που επικρατούσε στην Χίο, συγκρίνοντάς το και με την Καλαμάτα.

Αναφέρει όμως την παρουσία κάποιων στελεχών, 2-3 παιδιών που από μικρά ήταν στην «Κιβωτό» και σήμερα συνεχίζουν από θέση ευθύνης στην οργάνωση. «Κάποια παιδιά επιλέγουν μετά την ενηλικίωσή τους να μείνουν. Τα περισσότερα θέλουν να φύγουν», σχολιάζει.

«Έχουν γίνει στελέχη. Αυτά τα παιδιά έχουν περάσει δυσκολίες. Δεν έχουν περάσει φυσιολογικές συνθήκες και έχουν χειροδικήσει σε άλλα παιδιά. Τουλάχιστον 4 παιδιά έχουν δεχθεί ξυλοδαρμό. Ένα παιδί στον Βόλο, με την υπόθεση των χρημάτων. Άλλα τρία παιδιά που πήραν από την Καλαμάτα, που επειδή έπαιξαν στοίχημα και κάπνιζαν τα πήγαν στην Αθήνα, όπου έγινε ό,τι έγινε…», προσθέτει.

Κάνει λόγο επίσης για ένα κορίτσι που είχε φύγει λίγο καιρό πριν από τη δομή της Χίου και που είχε βοηθήσει τον 19χρονο να βρει το θάρρος και να μιλήσει. Μετά τις καταγγελίες του 19χρονου, συναντήθηκαν. «Είναι πολύ αγχωμένος και στρεσαρισμένος… φοβισμένος μην του συμβεί κάτι», λέει ο αυτόπτης μάρτυρας.

Από τη δομή της «Κιβωτού» στην Χίο δεν θέλησαν να μιλήσουν και να κάνουν κάποιο σχόλιο. Τόνισαν, ότι ως παιδαγωγοί βρίσκονται κοντά στα παιδιά σε αυτή τη δύσκολη συνθήκη και πως οι όποιες δηλώσεις θα γίνονται από την διοίκηση.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ