Κιλά και εμμηνόπαυση

Κιλά και εμμηνόπαυση

Ο κύκλος των γυναικών δεν προκαλεί τόσο μεγάλες αλλαγές στο σωματικό βάρος αλλά προκαλεί ένα γενικό τοπικό οίδημα που οφείλεται στην κατακράτηση υγρών. Ένα από τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού κύκλου κατά το οποίο εμφανίζονται σωματικά συμπτώματα και συναισθηματικές διακυμάνσεις είναι η αυξημένη όρεξη. Τα χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης που παρουσιάζονται σε αυτό το διάστημα μπορεί να οδηγήσουν σε αναζήτηση υδατανθράκων οι οποίοι αυξάνουν τη σεροτονίνη.

Γράφει η εκπαιδευτική -συμβουλευτική ψυχολόγος, Δρ Καλλιόπη Εμμανουηλίδου.

Αν όμως ακολουθείται μια προσεκτική διατροφή με αποφυγή ή μείωση του αλατιού, της ζάχαρης, του αλκοόλ, των λιπαρών και της καφεΐνης τα συμπτώματα γίνονται πιο ήπια. Ωστόσο πολλές γυναίκες ενδέχεται να χρησιμοποιούν το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο για να τρώνε υπερβολικά. Χρειάζεται λοιπόν προσοχή, για να μη συγχέεται αυτός ο τύπος όρεξης με την πραγματική πείνα.

Εμμηνόπαυση.

Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης πολλοί είναι οι επί μέρους παράγοντες που οδηγούν στην πρόσληψη βάρους. Συγκεκριμένα:

-Αλλάζει η οικογενειακή δομή: Μιλάμε για ενδεχόμενο διαζύγιο, την απομάκρυνση των παιδιών από το σπίτι.

-Η μυϊκή μάζα μειώνεται με το πέρασμα των χρόνων ενώ αυξάνεται η εναπόθεση λίπους ιδιαίτερα στην περιοχή της κοιλιάς. Αν ένα άτομο δεν ασκείται για να αναπληρώνει τη χαμένη μυϊκή μάζα, η αναλογία μυών και λίπους αλλάζει με αποτέλεσμα να αλλάζει και ο βασικός μεταβολισμός.

-Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης ενδέχεται το σώμα να αρχίσει να ανθίσταται στην παραγωγή της ινσουλίνης και έτσι να αυξάνεται η εναπόθεση λίπους.

-Το άγχος μπορεί να δώσει στο σώμα ένα σήμα κινδύνου, ότι λιμοκτονεί με αποτέλεσμα να αποθηκεύεται λίπος. Το σώμα δηλαδή Το σώμα δηλαδή, επειδή νομίζει ότι δε θα δεχτεί αρκετό φαγητό για αρκετό χρονικό διάστημα φροντίζει να συσσωρεύει απόθεμα λίπους πράγμα που οδηγεί στην πρόσληψη βάρους.

 

Διαβάστε τη συνέχεια στο boro.gr

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ