Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Οι αφίξεις με ιδιωτικά τζετ, οι επίσημοι και οι προετοιμασίες

Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, την Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023. Στο Τατόι, οι εργασίες ολοκληρώνονται, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα οι υψηλοί προσκεκλημένοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα μείνουν σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας.

Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Αυστηρά 170 οι προσκεκλημένοι στη Μητρόπολη – Επί ποδός 1.000 αστυνομικοί

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προετοιμάζονται για… μποτιλιάρισμα ιδιωτικών τζετ. Στενοί συγγενείς αλλά και φίλοι του έκπτωτου μονάρχη αναμένεται να καταφθάσουν ο ένας μετά τον άλλον τόσο την Κυριακή, όσο και την Δευτέρα, προκειμένου να παραβρεθούν στην εξόδιο ακολουθία στη Μητρόπολη Αθηνών και στην ταφή στο Τατόι.

Οι προετοιμασίες στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, αλλά και τα μέτρα ασφαλείας για την άφιξη και μεταφορά των υψηλών προσκεκλημένων που θα φτάσουν με τα ιδιωτικά τους αεροσκάφη, έχουν μπει πλέον στην τελική ευθεία.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στο Τατόι η Λίνα Μενδώνη για να επιθεωρήσει τις εργασίες

Οι επίσημοι που θα φτάσουν στην Αθήνα

Οι επίσημοι αναμένεται να φτάσουν από κάθε γωνιά της Ευρώπης μέσα στο επόμενο 48ωρο. Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, την Κυριακή αναμένεται να φτάσουν στη χώρα μας η βασιλική οικογένεια της Ισπανίας, δηλαδή ο ανιψιός του τέως βασιλιά, Φίλιππος ΣΤ, η σύζυγός του Λετίθια αλλά και ο αυτοεξόριστος Βασιλιάς Χουάν Κάρλος Α.

Στην Αθήνα θα βρεθούν επίσης η βασίλισσα Μαργαρίτα της Δανίας καθώς και η πριγκίπισσα Βενεδίκτη, αδελφές της Άννας Μαρίας και ο διάδοχος του θρόνου, Φρέντερικ.

Τατόι: Εδώ θα ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος – Εντατικές εργασίες για να είναι όλα έτοιμα έως τη Δευτέρα

Το «παρών» θα δώσουν, παράλληλα, ο βασιλιάς της Σουηδίας Κάρολος Γουσταύος ΙΣΤ΄, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Γουλιέλμος-Αλέξανδρος και η βασίλισσα Μάξιμα συνοδευόμενη από την πρώην βασίλισσα Βεατρίκη.

Την Κυριακή αναμένεται να φτάσουν στην Αθήνα ο Μέγας Δούκας του Λουξεμβούργου Ερρίκος και ο διάδοχος της Νορβηγίας πρίγκιπας Χάακον.

Στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου αναμένεται να βρεθεί επίσης ο πρίγκιπας Αλβέρτος του Μονακό, ενώ ο πρίγκιπας Ράντου αναμένεται να εκπροσωπήσει την βασιλική οικογένεια της Ρουμανίας. Στην Αθήνα αναμένεται και ο τέως βασιλιάς Συμεών Β’ της Βουλγαρίας.

Οι αφίξεις των βασιλικών ζευγών θα συνεχιστούν και ανήμερα της κηδείας, οπότε την Δευτέρα αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα το βασιλικό ζεύγος του Βελγίου και η πριγκίπισσα Άννα, εκπροσωπώντας την βρετανική βασιλική οικογένεια.

Μέχρι στιγμής, παραμένει αδιευκρίνιστο εάν θα παραβρεθούν ο πρίγκιπας διάδοχος Ουίλιαμ ή ο πρίγκιπας Έντουαρντ.

Σημειώνεται ότι στη λίστα με τους καλεσμένους που θα παρακολουθήσουν την εξόδιο ακολουθία βρίσκονται και περίπου 50 Έλληνες, μεταξύ αυτών στενοί φίλοι, πρώην συμμαθητές του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, επιχειρηματίες, εφοπλιστές και πολιτικοί.

H κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον αντιπρόεδρο Παναγιώτη Πικραμμένο, καθώς και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Ποιοι «γαλάζιοι» βουλευτές θα πάνε στην κηδεία

Από τη στιγμή που δεν υπάρχει «απαγορευτικό» από το Μέγαρο Μαξίμου, οι παρουσίες από τη ΝΔ στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου αναμένονται ηχηρές.
Η ηχηρότερη εξ’ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, είναι αυτή του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, παρόλο που πρόσωπα του περιβάλλοντός του ούτε επιβεβαιώνουν ούτε διαψεύδουν.
Στην εξόδιο ακολουθία αναμένεται να παραστούν ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης αύριο μεταβαίνει στο Κουβέιτ σε επίσημη κυβερνητική αποστολή. Ο ίδιος είχε πει ότι αν βρισκόταν στην Ελλάδα θα παρίστατο στην εξόδιο ακολουθία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εντός της εκκλησίας θα παραστεί η σύζυγός του, Ευγενία Μανωλίδου.
Οι βουλευτές που μέχρι τώρα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, είναι ο Μίλτος Χρυσομάλλης, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος και ο Περικλής Μαντάς, ενώ στην κηδεία αναμένεται να παραστούν, επίσης, η ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου και ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.
Στο μεταξύ, οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις, ώστε όλα να είναι έτοιμα για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.
Αύριο αναμένεται να ξεκινήσουν και οι προετοιμασίες στη Μητρόπολη Αθηνών, προκειμένου να διαμορφωθεί κατάλληλα το εσωτερικό του ναού. Στον περίγυρο της Μητρόπολης, έχουν ξεκινήσει ήδη οι προετοιμασίες.
Μέχρι το απόγευμα της Κυριακής αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και οι εργασίες στο Τατόι, όπου θα γίνει η ταφή.
Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, εδώ και αρκετές ημέρες μέλη της οικογένειας του τέως βασιλιά φιλοξενούνται σε κεντρικά ξενοδοχεία της Αθήνας.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι αύριο το απόγευμα αναμένεται να πραγματοποιηθεί ένα γεύμα σε κεντρικό ξενοδοχείο όπου αναμένεται να παραστούν 50 άτομα και την Δευτέρα θα παρατεθεί ακόμη ένα γεύμα όπου θα παραστούν 200 άτομα.

Επί ποδός 1.000 αστυνομικοί – Τα μέτρα ασφαλείας

«Αστακός» θα είναι το κέντρο της Αθήνας λόγω των μέτρων ασφαλείας για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Το Σάββατο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, οριστικοποιήθηκε ο αριθμός των αστυνομικών που θα διατεθούν. Συγκεκριμένα 1.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός, ενώ το επιχειρησιακό σχέδιο συνολικά θα είναι πολύ αυστηρό λόγω και των ξένων επισήμων που θα έρθουν στην Ελλάδα για να παραβρεθούν στην κηδεία του τέως βασιλιά.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη διαδρομή που θα ακολουθήσει η αυτοκινητοπομπή από τη Μητρόπολη Αθηνών, όπου θα τελεστεί η Εξόδιος Ακολουθία μέχρι το Τατόι όπου θα γίνει η ταφή. «Αγκάθι» αποτελεί το ότι είναι «ανοιχτή» διαδρομή και πρέπει τα μέτρα ασφαλείας να είναι αυξημένα.

Ως προς το δρομολόγιο, το πιθανότερο είναι η αυτοκινητοπομπή να κατευθυνθεί από τη Μητρόπολη προς τον Κηφισό και από εκεί στην Εθνική Οδό για να φτάσει στο Τατόι.

Βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου, όπως έγραψε χθες το enikos.gr, θα χρησιμοποιηθούν ελεύθεροι σκοπευτές, στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, πολλά περιπολικά και δικυκλιστές της Ομάδας ΔΙΑΣ και της τροχαίας. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι, ενώ εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ θα στέλνουν drones και ελικόπτερα. Αναμένεται να ανακοινωθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με στόχο όμως να είναι σύντομες και να μην κλείσει το κέντρο της Αθήνας, προκαλώντας χάος στους δρόμους.

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα ασφαλείας της Αστυνομίας θα είναι αντίστοιχα με αυτά που λαμβάνονται όταν φτάνουν στη χώρα μας αρχηγοί κρατών και θα αναπτυχθούν σε δύο επίπεδα.

Το πρώτο επίπεδο αφορά στην προστασία των επισήμων, που αναμένεται να αφιχθούν στην Ελλάδα προκειμένου να παραστούν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Το δεύτερο επίπεδο σχετίζεται με την αποτροπή τυχόν επεισοδίων είτε στη Μητρόπολη είτε στο Τατόι. Κι αυτό γιατί υπάρχει ο φόβος να υπάρξουν συγκεντρώσεις και προκληθούν εντάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, στη Μητρόπολη Αθηνών θα μπορούν να προσέλθουν αυστηρά 170 άτομα. Αστυνομικές πηγές λένε ότι οι προσκεκλημένοι θα μεταβούν στο Τατόι, όπου θα πραγματοποιηθεί η ταφή, με βανάκια και αυτοκίνητα.

Αν απλοί πολίτες θέλουν να παρευρεθούν στο “τελευταίο αντίο” στον τέως βασιλιά, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Αστυνομία θα τους σταματάει σε απόσταση 2 χιλιομέτρων, στη διασταύρωση της Λεύκας και θα συνεχίζουν μόνο πεζοί, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ