Κηδεία τέως βασιλιά Κωνσταντίνου: Αυστηρά 170 οι προσκεκλημένοι στη Μητρόπολη – Επί ποδός 1.000 αστυνομικοί

«Αστακός» θα είναι το κέντρο της Αθήνας λόγω των μέτρων ασφαλείας για την κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2023.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στο Τατόι η Λίνα Μενδώνη για να επιθεωρήσει τις εργασίες

Πριν από λίγο ολοκληρώθηκε ακόμη μία σύσκεψη στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, οριστικοποιήθηκε ο αριθμός των αστυνομικών που θα διατεθούν. Συγκεκριμένα 1.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός, ενώ το επιχειρησιακό σχέδιο συνολικά θα είναι πολύ αυστηρό λόγω και των ξένων επισήμων που θα έρθουν στην Ελλάδα για να παραβρεθούν στην κηδεία του τέως βασιλιά.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη διαδρομή που θα ακολουθήσει η αυτοκινητοπομπή από τη Μητρόπολη Αθηνών, όπου θα τελεστεί η Εξόδιος Ακολουθία μέχρι το Τατόι όπου θα γίνει η ταφή. «Αγκάθι» αποτελεί το ότι είναι «ανοιχτή» διαδρομή και πρέπει τα μέτρα ασφαλείας να είναι αυξημένα.

Τατόι: Εδώ θα ταφεί ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος – Εντατικές εργασίες για να είναι όλα έτοιμα έως τη Δευτέρα

Ως προς το δρομολόγιο, το πιθανότερο είναι η αυτοκινητοπομπή να κατευθυνθεί από τη Μητρόπολη προς τον Κηφισό και από εκεί στην Εθνική Οδό για να φτάσει στο Τατόι.

Βάσει του επιχειρησιακού σχεδίου, όπως έγραψε χθες το enikos.gr, θα χρησιμοποιηθούν ελεύθεροι σκοπευτές, στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, πολλά περιπολικά και δικυκλιστές της Ομάδας ΔΙΑΣ και της τροχαίας. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι, ενώ εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ θα στέλνουν drones και ελικόπτερα. Αναμένεται να ανακοινωθούν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, με στόχο όμως να είναι σύντομες και να μην κλείσει το κέντρο της Αθήνας, προκαλώντας χάος στους δρόμους.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Στο «κόκκινο» οι τιμές για σουβενίρ και αναμνηστικά αντικείμενα

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα ασφαλείας της Αστυνομίας θα είναι αντίστοιχα με αυτά που λαμβάνονται όταν φτάνουν στη χώρα μας αρχηγοί κρατών και θα αναπτυχθούν σε δύο επίπεδα.

Το πρώτο επίπεδο αφορά στην προστασία των επισήμων, που αναμένεται να αφιχθούν στην Ελλάδα προκειμένου να παραστούν στην κηδεία του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Το δεύτερο επίπεδο σχετίζεται με την αποτροπή τυχόν επεισοδίων είτε στη Μητρόπολη είτε στο Τατόι. Κι αυτό γιατί υπάρχει ο φόβος να υπάρξουν συγκεντρώσεις και προκληθούν εντάσεις.

Αυστηρά 170 οι προσκεκλημένοι στη Μητρόπολη Αθηνών

Σύμφωνα με πληροφορίες του enikos.gr, στη Μητρόπολη Αθηνών θα μπορούν να προσέλθουν αυστηρά 170 άτομα. Αστυνομικές πηγές λένε ότι οι προσκεκλημένοι θα μεταβούν στο Τατόι, όπου θα πραγματοποιηθεί η ταφή, με βανάκια και αυτοκίνητα.

Αν απλοί πολίτες θέλουν να παρευρεθούν στο “τελευταίο αντίο” στον τέως βασιλιά, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Αστυνομία θα τους σταματάει σε απόσταση 2 χιλιομέτρων, στη διασταύρωση της Λεύκας και θα συνεχίζουν μόνο πεζοί, όπως αναφέρουν σχετικές πληροφορίες.

Σύσκεψη στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για τα μέτρα ασφαλείας

Διευρυμένη σύσκεψη, υπό τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου αναφορικά με τα μέτρα τάξης, ασφάλειας και τροχαίας που θα ληφθούν λόγω της κηδείας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Ελευθέριος Οικονόμου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας και Αξιωματικοί από τις Υπηρεσίες που εμπλέκονται στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση των μέτρων.

Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του γεγονότος καθώς και το διεθνές ενδιαφέρον και τον αντίκτυπο για την εικόνα της χώρας, δόθηκαν οι κατάλληλες οδηγίες και κατευθύνσεις ενώ οριστικοποιήθηκε ο αριθμός των αστυνομικών δυνάμεων και μέσων που θα αναπτυχθούν, με σκοπό τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής του τελετουργικού.

Πιο αναλυτικά, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι αστυνομικές δυνάμεις θα έχουν παρουσία σε καίρια σημεία, με επίκεντρο τους χώρους όπου θα λάβει χώρα η τελετή στη Μητρόπολη Αθηνών και στο Τατόι, καθώς επίσης κατά τη διαδρομή της πομπής και στους χώρους διαμονής των επίσημων προσώπων, ενώ θα αναπτυχθεί συνεργασία με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Πολιτισμού.

Ο Υπουργός με παρέμβασή του στη σύσκεψη ζήτησε να υπάρξει καθ’ όλα άψογη εικόνα των αστυνομικών και να ανταποκριθούν στη σημασία του γεγονότος. Έδωσε δε ιδιαίτερη βαρύτητα στη διαφύλαξη της τάξης και της ασφάλειας σε όλα στάδια της τελετής και να υπάρξει συνολική επιφυλακή των αστυνομικών δυνάμεων το επόμενο τριήμερο.

Η ανάπτυξη και διαχείριση των αστυνομικών δυνάμεων θα πραγματοποιηθεί από τις κατά περίπτωση καθ’ ύλην αρμόδιες Υπηρεσίες, ενώ η εποπτεία των μέτρων ανατέθηκε στον Υπαρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ