Καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση φοιτητών από καθηγητή στη Νομική Αθηνών

Σε μια σοκαριστική καταγγελία προχώρησαν οι φοιτητικές παρατάξεις σχετικά με συγκεκριμένο καθηγητή στη Νομική Σχολή Αθηνών, που φέρεται να παρενοχλεί φοιτητές.

Ο Φοιτητικός Σύλλογος της Νομικής Σχολής Αθηνών (ΕΚΠΑ) σε ψήφισμά του, που υπογράφεται απ’ όλες τις φοιτητικές παρατάξεις, αναφέρει ότι καθηγητής παρενοχλεί σεξουαλικά συστηματικά φοιτητές από την περίοδο που ήταν επιτηρητής, ενώ δεν δίστασε να κόψει πρωτοετή φοιτητή όταν δεν θέλησε να προχωρήσει σε ερωτική επαφή μαζί του.

Στο ψήφισμα του Συλλόγου Φοιτητών σημειώνεται πως ο καθηγητής Χ.Χ., «προσεγγίζει και παρενοχλεί φοιτητές». Οι φοιτητές καταγγέλλουν πως τα περιστατικά είναι πολλά, ενώ ένα από τα σοβαρότερα συνέβη σε περίοδο διά ζώσης εξεταστικής πριν από την πανδημία του κορονοϊού.

Τότε, κατά τη διάρκεια εξέτασης προσέγγιζε συνεχώς ένα φοιτητή και κατά την παράδοση των γραπτών κοιτούσε για ώρα επίμονα το πάσο του, όπως αποδείχτηκε για να συγκρατήσει το όνομά του. Την ίδια κιόλας μέρα του έστειλε αίτημα σε διάφορα social media και ήδη στα πρώτα μηνύματα συστήθηκε ως «ο επιτηρητής σου, χαχα, σοκ», εδραιώνοντας την ιδιότητά του, όπως αναφέρεται στο ψήφισμα, όπου προστίθεται πως ο Χ.Χ συνέχισε επίμονα να στέλνει καθημερινά στον φοιτητή άπειρα μηνύματα και φωτογραφίες, παρότι δεν υπήρχε ανταπόκριση.

Επίσης σημειώνεται ότι «η επικοινωνία συνεχιζόταν λόγω φόβου εκ μέρους του φοιτητή με το ζόρι, καθώς ο καθηγητής, όταν δεν λάμβανε απάντηση, συνεχώς αναφερόταν στο ότι “σήμερα βαριέμαι, έχω πολλά γραπτά να διορθώσω” και άλλα τέτοιου είδους σχόλια. Στην ουσία τον εκβίαζε εμμέσως αναγκάζοντάς τον  εμμέσως να επικοινωνήσει, ώστε να μην υπάρξει επίπτωση στον βαθμό του».

Στο ψήφισμα επισημαίνεται πως η παραβιαστική συμπεριφορά εν τέλει κορυφώθηκε μετά από λίγο «με το απαράδεκτο μήνυμα του Χ.Χ “Εμείς σεξ πότε θα κάνουμε;”. Ο πρωτοετής τότε φοιτητής πάγωσε και μη γνωρίζοντας πως να αντιδράσει απλώς τον μπλόκαρε σε όλα τα social media. Λίγες μέρες μετά ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες και ο Χ.Χ τον είχε κόψει με 2, ενώ όταν ο φοιτητής ζήτησε από τον καθηγητή του μαθήματος να γίνει επίδειξη του γραπτού του, όπως προβλέπεται, του το αρνήθηκε καθώς δεν μπορούσε “να βρει σε ποιον βαθμολογητή είχε ανατεθεί το γραπτό του”».

Στο ψήφισμα αναφέρεται πως μετά το επεισόδιο αυτό «ο φοιτητής απευθύνθηκε στην τότε Συνήγορο του Φοιτητή για να καταγγείλει το περιστατικό, αλλά ο κώδικας δεοντολογίας του ΕΚΠΑ είναι τόσο λειψός σε θέματα παρενόχλησης, που η απάντηση που έλαβε είναι ότι μέσω του πανεπιστημίου δεν μπορούσε να προστατευθεί κάπως και η μόνη επιλογή ήταν η δικαστική προσφυγή».

Τονίζεται, επίσης, από τους φοιτητές ότι από τη στιγμή που ο Χ.Χ. έλαβε τη θέση του καθηγητή «και απέκτησε επαφή με ακόμα περισσότερους φοιτητές στο μάθημα η παρενοχλητική αυτή συμπεριφορά έγινε πιο συστηματική. Μέχρι και σήμερα προσεγγίζει φοιτητές στα social media, τους στέλνει μηνύματα με ενοχλητική οικειότητα και σχολιάζει στις δημόσιες αναρτήσεις τους(!). Εκμεταλλευόμενος, λοιπόν, τη θέση ισχύος του ως επιτηρητής, η οποία ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο ύστερα από τον διορισμό του ως καθηγητή, αισθάνεται την ασφάλεια να συμπεριφέρεται με αυτόν τον παραβιαστικό τρόπο σε φοιτητές, οι οποίοι λόγω φόβου δεν αντιδρούν. Η παρενόχληση αυτή εκ μέρους του καθηγητή Χ.Χ κανονικοποιείται, ενώ παράλληλα χειραγωγεί τις σκέψεις τους (gaslighting), μεταξύ άλλων στέλνοντάς τους και προσωπικά μηνύματα, όπως “μην πάρεις στα σοβαρά αυτό που σου σχολίασα”». Ο φοιτητικός σύλλογος κάλεσε σε κινητοποίηση τον κοσμήτορα σχετικά με τη δράση του συγκεκριμένου καθηγητή, τονίζοντας παράλληλα πως τέτοια άτομα και συμπεριφορές δεν έχουν καμία θέση στη σχολή και θα «μας βρίσκουν πάντα ενωμένους και ενωμένες απέναντί τους». Παράλληλα, απαιτούν την άμεση απομάκρυνση του Χ.Χ από τη Νομική Σχολή Αθηνών και την τοποθέτηση τόσο του τμήματος όσο και του ιδρύματος .

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ