Κάνουν «μπαμ» και στο TikTok: Έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. και στα social media για την πώληση παράνομων βεγγαλικών

Εντατικούς ελέγχους πραγματοποιεί η αστυνομία για την πώληση παράνομων βεγγαλικών,  με τις έρευνες των αρχών να φθάνουν έως και στο TikTok.

Ηλίας Κασιδιάρης: Δεν έχει βρεθεί κινητό τηλέφωνο στην κατοχή του, λέει η ΓΓ Αντεγκληματικής Πολιτικής

Συναγερμός έχει σημάνει τις τελευταίες ημέρες στην ΕΛ.ΑΣ. με τις αρχές να προσπαθούν να διαλευκάνουν το τοπίο, ως προς την πώληση των παράνομων βεγγαλικών. Το Πάσχα, οι πωλήσεις των βεγγαλικών εκτοξεύονται, ειδικά για το βράδυ της Ανάστασης. Η έρευνα των αρχών έχει εξαπλωθεί μέχρι και στο TikTok, καθώς στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης έχουν ανακαλυφθεί παράνομες πωλήσεις βεγγαλικών αλλά και βίντεο με οδηγίες χρήσης. Στόχος των “πωλητών” είναι κυρίως νέοι, οι οποίοι είναι και το μεγαλύτερο κοινό της πλατφόρμας.

Πάτρα: 17χρονη ξυλοκόπησε συνομήλική της και την έστειλε στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με δελτίο τύπου που εξέδωσε η ΕΛ.ΑΣ.: «Από 3 έως 13 Απριλίου διενεργήθηκαν 13.334 έλεγχοι, συνελήφθησαν 43 άτομα, ενώ κατασχέθηκαν 159.682 πυροτεχνικά είδη».

Πιο συγκεκριμένα όσων αφορά τα πυροτεχνικά είδη κατασχέθηκαν: 134.278 κροτίδες, 7.592 παιδικά αθύρματα, 1.424 πυροτεχνήματα, 1.050 αυτοσχέδιοι πυροτεχνικοί μηχανισμοί, 89 φωτοβολίδες, 49 βεγγαλικά, 8 είδη πυροτεχνίας για το θέατρο, 5 συσκευές εκτόξευσης και 15.187 λοιπά είδη πυροτεχνίας.

Χίος: Πολλαπλές «εκρήξεις» από τον ρουκετοπόλεμο στον Βροντάδο – Οι αντιδράσεις για το έθιμο και η απάντηση του Δήμου

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι χθεσινές συλλήψεις ενός 47χρονου πατέρα και του 15χρονου γιού του, οι οποίοι συνελήφθησαν από το Τμήμα Όπλων και Εκρηκτικών της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, καθώς διαφήμιζαν και πωλούσαν δεκάδες παράνομα πυροτεχνήματα μέσω Tik Tok. Σύμφωνα με το ΑΠΕ στην κατοχή τους βρέθηκαν κροτίδες, βεγγαλικά, καπνογόνα και πυρσοί.

Παράλληλα συνελήφθη στο Γέρακα ένας 33χρονος ημεδαπός, για παράβαση της νομοθεσίας περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων. Στη σύλληψη του προχώρησαν οι αρχές, έπειτα από έρευνα που σημειώθηκε στο σπίτι του, στο οποίο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 367 κροτίδες και 1 βεγγαλικό. Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Ενώ συνελήφθησαν στα πλαίσια του αυτοφώρου για την ίδια παραβίαση και δύο αλλοδαποί, ηλικίας 21 και 14 ετών. Οι αστυνομικοί εντόπισαν τους δράστες στο πλαίσιο διερεύνησης πληροφοριών αναφορικά με τη δράση ατόμου που εμπορεύεται παράνομα βεγγαλικά πυροτεχνήματα μέσω διαδικτύου.

Συγκεκριμένα οι ανωτέρω αστυνομικοί εντόπισαν τους κατηγορούμενους να κινούνται στην περιοχή του Πειραιά επιβαίνοντες σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο. Έπειτα από έρευνα που διενεργήθηκε στη κατοχή τους και στο αυτοκίνητο αυτοκίνητο, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 1 κινητό τηλέφωνο και 1.3000 κροτίδες. Οι συλληφθέντες, με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία, οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά.

Η ΕΛ.ΑΣ. στη σημερινή της ανακοίνωση υπογραμμίζει πως: «Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση καθ’ όλο το διάστημα των εορτών του Πάσχα».

Ο κύριος Θεόδωρος Καλιακάτσος, νόμιμος ιδιοκτήτης επιχείρησης με βεγγαλικά είχε μιλήσει στην εκπομπή του ΣΚΑΙ, “Οι Δεκατιανοί” για το ζήτημα.

«Πάντα η παραβατικότητα βρίσκει καινούργιους δρόμους για να προωθήσει ένα παράνομο προϊόν. Το θέμα είναι ότι αυτήν την περίοδο πουλάνε τα δυναμιτάκια και οι κροτίδες, αυτά που ζητάνε οι περισσότεροι πιτσιρικάδες και μεγαλύτεροι άνθρωποι και βρήκαν τρόπο μέσω των social media να προωθούν παράνομα πράγματα τα οποία άλλα είναι αυτοσχέδια που τα παράγουν οι ίδιοι και άλλα προέρχονται από παράνομες εισαγωγές» ανέφερε αρχικά ο κύριος Καλιακάτσος.

Κατά την διάρκεια παρουσίασης ορισμένων βεγγαλικών, ο επιχειρηματίας  διευκρίνισε πως ακόμα και τα προϊόντα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από ανηλίκους, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντα υπό την εποπτεία ενηλίκου. «Απαγορεύεται ένας μπαμπάς να δώσει τα προϊόντα αυτά στο παιδί του και να βγει στην πλατεία» ξεκαθάρισε. Ενώ παρουσιάζοντας τα, τόνισε πως είναι απολύτως νόμιμα. Σε αντίθεση όπως δήλωσε, με αυτά που παρουσιάζονται στο Tik Tok τα οποία είναι «Παράνομα προϊόντα και επικίνδυνα τα οποία τα διακινούνε κάποιοι είτε από παράνομες εισαγωγές είτε αυτοσχέδιες κατασκευές».

Τέλος όσων αφορά τα ατυχήματα από βεγγαλικά, που σημειώνονται κάθε χρόνο το Πάσχα εξήγησε πως: «Πάντα γίνονται ατυχήματα με αυτά. Οι λόγοι για ένα ατύχημα είναι δύο. Είτε γιατί το προϊόν είναι αυτοσχέδιο και ανεξέλεγκτο, δεν έχει προδιαγραφές για το πως θα λειτουργήσει, είτε το προϊόν λειτουργεί σε λάθος χώρο χωρίς να τηρηθούν τα μέτρα ασφάλειας που προβλέπονται».

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ