“Καλπάζει” ο κορονοϊός – Νέα μέτρα στο τραπέζι μετά το αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων

Το σενάριο λήψης νέων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, φαίνεται πως είναι πλέον αναπόφευκτο, μετά και την επιβεβαίωση των πληροφοριών που είχε μεταδώσει νωρίτερα το enikos.gr, περί “έκρηξης” των κρουσμάτων κορονοϊού.

Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 4.696 νέες μολύνσεις σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, το απόγευμα του Σαββάτου. Ο αριθμός αυτός αποτελεί αρνητικό ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας στη χώρα μας και επιβεβαιώνει την επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας.

Η “έκρηξη” των κρουσμάτων κορονοϊού σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων ασθενών, που ανήλθαν σε 404, εντείνει την πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία της χώρας, με τους ειδικούς να κρούουν “καμπανάκι” ότι η οι ΜΕΘ γεμίζουν και η κατάσταση θα δυσκολέψει πολύ το επόμενο χρονικό διάστημα. Η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, εξάλλου, θα σημάνει και την επιστροφή στους κλειστούς χώρους, γεγονός που αναμένεται να επιβαρύνει κι άλλο το επιδημιολογικό φορτίο.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε και νωρίτερα το enikos.gr, πληροφορίες αναφέρουν πως η ραγδαία αύξηση κρουσμάτων θα οδηγήσει στη λήψη νέων μέτρων, τα οποία πιθανότατα θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα. Ήδη πολλές περιοχές της χώρας είναι στο “κόκκινο”, με την ανησυχία να εντοπίζεται κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία. Εκτός από τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους ασθενείς, “άλμα” έχει καταγράψει και ο αριθμός των θανάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι την Τετάρτη ανακοινώθηκαν 63 θάνατοι, ενώ την Παρασκευή 55 και το Σάββατο 38.

Εστίαση - ανεμβολίαστοι

Ποια μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέτρα θα αφορούν στους μεικτούς χώρους διασκέδασης, εκεί δηλ. που υπάρχουν εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα εάν θα αφορούν μόνο στις “κόκκινες” περιοχές ή συνολικά.

Σύμφωνα με εισηγήσεις που υπάρχουν το συγκεκριμένο “πακέτο” μέτρων θα περιλαμβάνει τα εξής:

-Θα μεγαλώσουν οι αποστάσεις ανάμεσα στα τραπεζοκαθίσματα

-Λιγότερα άτομα στο τραπέζι. Μέχρι τώρα το όριο είναι τα 10 άτομα. Αν διαπιστωθεί λοιπόν, ότι υπάρχει πρόβλημα, τότε θα πάει στα 6 άτομα.

– Περισσότερα rapid test για τους εργαζομένους στην εστίαση. Δεν αποκλείεται να υποχρεωθούν να κάνουν ένα επιπλέον rapid test και από δύο να χρειαστεί να αυξηθούν στα τρία.

– Οι εξωτερικοί μεικτοί χώροι διασκέδασης θα έχουν μόνο στέγαστρο και όχι πλαϊνά προστατευτικά, που χρησιμοποιούνται για την προστασία από το κρύο

-Στο τραπέζι είναι επίσης και η πρόταση να μην υπάρχει μουσική στους εξωτερικούς χώρους

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης απευθύνει αυστηρές συστάσεις στα καταστήματα, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να υπάρχει ένας υπάλληλος στην είσοδο του καταστήματος, ο οποίος θα ζητά τα πιστοποιητικά και τα αποδεικτικά (διαβατήρια, ταυτότητες, δίπλωμα οδήγησης κ.α.) από τον πελάτη που έχει κάνει το εμβόλιο ή έχει νοσήσει για να μπει μέσα.

Προειδοποιεί δε, για αυστηρά πρόστιμα και κυρώσεις όσους δεν συμμορφώνονται.

Μαγιορκίνης: Πιθανά μέτρα για “κόκκινες” περιοχές – Τι είπε για τα νυχτερινά κέντρα και την εστίαση

Την επιδημιολογική εικόνα της χώρας και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων, κλήθηκε να σχολιάσει ο καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Ειδικών, Γκίκας Μαγιορκίνης, λίγες ώρες έπειτα από το αρνητικό ρεκόρ των 4.696 νέων κρουσμάτων κορονοϊού, που ανακοινώθηκαν το Σάββατο.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ, ο Γκίκας Μαγιορκίνης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ακόμη και να κλείσουν τελείως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, στις επιβαρυμένες περιοχές. “Αν το σύστημα Υγείας φτάσει στα όριά του, τότε θα μπορούσαν να μπουν κάποια μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Θα μπορούσαμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε με την εστίαση… Ίσως να κλείσουν τελείως τα νυχτερινά κέντρα διασκέδασης στις ‘κόκκινες’ περιοχές για κάποιο χρονικό διάστημα”, τόνισε ο καθηγητής διευκρινίζοντας, ωστόσο, ότι στα μέτρα αυτά δεν συμπεριλαμβάνεται το lockdown.

Όπως εξήγησε, “το βασικό στοιχείο που έχουμε στο μυαλό μας σε όποια μέτρα συζητούνται είναι ότι η πιθανότητα εκρίζωσης του ιού έχει πρακτικά μηδενιστεί. Δεν πρόκειται να φύγει ο ιός και αργά ή γρήγορα θα έρθουμε σε επαφή μαζί του. Ο εμβολιασμός είναι μονόδρομος για την ασφαλή επιστροφή στην κανονικότητα”.

“Όποια μέτρα σκεφτόμαστε πρέπει να είναι βιώσιμα σε βάθος χρόνου. Το μόνο βιώσιμο μέτρο σε βάθος χρόνου είναι ο εμβολιασμός. Ακόμα και μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης να χρειαστεί να παρθούν θα είναι μόνο σε ακραίες συνθήκες, σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και εγώ θα έλεγα μόνο με την προοπτική να αρθούν όταν το επίπεδο του εμβολιασμού ξεπεράσει ένα συγκεκριμένο ποσοστό”, συμπλήρωσε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.

Παρόλα αυτά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ληφθούν αποφάσεις, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων που υπάρχουν στις “κόκκινες” περιοχές, όπως Θεσσαλία, Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία, όπου ο αριθμός κρουσμάτων έχει αρχίσει και αυξάνεται.

Αναφερόμενος στη συνεδρίαση της επιτροπής την ερχόμενη Τετάρτη, τόνισε πως υπάρχει συζήτηση περί λήψης νέων μέτρων. “Θα μπορούσαμε να ζητήσουμε έναν διαρκή και πιο σταθερό έλεγχο στην εστίαση και τη νυχτερινή διασκέδαση, όπου παραδοσιακά υπάρχει παραβατικότητα. Υπάρχουν τρόποι να αυξηθεί ο έλεγχος για τήρηση των μέτρων”, είπε ο καθηγητής.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα κορονοϊού, τους νεκρούς και τους διασωληνωμένους ασθενείς

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 4.696 , εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 739.448 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 50.8% άνδρες.

Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 159 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.023 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 38, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 15.894 θάνατοι. Το 95.4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 404 (59.4% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη. To 79.7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 344 (85.15%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 60 (14.85%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.312 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 277 (ημερήσια μεταβολή -6.1%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 263 ασθενείς.Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης λοίμωξης από τον κορονοϊό

Κορονοϊός

Η γεωγραφική κατανομή των νέων κρουσμάτων κορονοϊού

Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 4.696 νέα κρούσματα κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Τα 16 είναι εισαγόμενα εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Στην Αττική εντοπίστηκαν 943 νέα κρούσματα, ενώ στη Θεσσαλονίκη 872 νέες μολύνσεις. Δύσκολη η κατάσταση και στη Λάρισα, όπου επιβεβαιώθηκαν 326 νέα κρούσματα.

Δείτε την κατανομή των 4.680 νέων εγχώριων κρουσμάτων ανά Περιφερειακή Ενότητα:

κατανομή κρούσματα

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ