Κακοκαιρία «εξπρές» με βροχές, ισχυρούς ανέμους και χαλάζι – Από το βράδυ θα επηρεαστεί και η Αττική

Επιδείνωση παρουσιάζει ο καιρός από το πρωί της Κυριακής (11/2), καθώς βροχές σημειώνονται σε διάφορες περιοχές της χώρας. Πιο έντονα είναι τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά. Με ανάρτησή του, ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, εφιστά την προσοχή σε όλη σχεδόν την δυτική Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του meteo.gr / EAA,  ο καιρός θα παρουσιάσει προοδευτική επιδείνωση, και θα εκδηλωθούν τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα Επτάνησα, στα δυτικά ηπειρωτικά, στην Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου και σε τμήματα της Πελοποννήσου.

Από αργά το βράδυ θα επηρεαστούν η Κεντρική και Ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και η Εύβοια. Οι καταιγίδες θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, κυρίως στα δυτικά όπου το χαλάζι ενδέχεται να έχει σχετικά μεγάλο μέγεθος. Το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Παράλληλα, πολύ ενισχυμένοι και τοπικά θυελλώδεις νοτιοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν στα πελάγη, ωστόσο στο Ιόνιο το βράδυ θα εξασθενήσουν και θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς. Οι ατμοσφαιρικές συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική και την εκδήλωση λασποβροχών.

Τη Δευτέρα 12/02 η κακοκαιρία αρχικά θα συνεχιστεί σε μεγάλο μέρος της χώρας. Προοδευτικά τα ισχυρά φαινόμενα θα εντοπίζονται κυρίως στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου, όπου κατά τόπους αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής. Γρήγορα θα επηρεαστούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τμήματα των Κυκλάδων, ενώ  από τις απογευματινές ώρες τα ισχυρά φαινόμενα θα επεκταθούν στα Δωδεκάνησα.

Επίσης, βροχές και καταιγίδες θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται μέχρι το απόγευμα στα Επτάνησα και στα δυτικά ηπειρωτικά, με σημαντικά ύψη βροχή κατά τόπους. Επισημαίνεται ότι οι καταιγίδες θα συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις, κυρίως στα βορειοανατολικά όπου το χαλάζι ενδέχεται να έχει σχετικά μεγάλο μέγεθος. Το επεισόδιο βροχόπτωσης κατατάσσεται στην Κατηγορία 3 (Σημαντική).

Νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεων 7-8 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο, αλλά μετά το μεσημέρι θα παρουσιάσουν προοδευτική εξασθένηση και θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς. Αυξημένες θα διατηρηθούν οι συγκεντρώσεις Αφρικανικής σκόνης.

Στον παρακάτω προγνωστικό χάρτη παρουσιάζεται το εκτιμώμενο αθροιστικό ύψος βροχής μέχρι και τις βραδινές ώρες της Δευτέρας 12/02:

«Σε ισχύ το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης» – Η ανάρτηση Κολυδά

Σε νέα ανάρτηση προχώρησε ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, με αφορμή την επιδείνωση του καιρού με ισχυρές βροχές, καταιγίδες καθώς και θυελλώδεις ανέμους που θα σημειωθούν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας έως και τη νύχτα της Δευτέρας.

Σύμφωνα με τον Θοδωρή Κολυδά, δεν αλλάζει σημαντικά το σκηνικό του καιρού, όπου σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της ΕΜΥ, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ το δελτίο επιδείνωσης. Παράλληλα, στην ανάρτησή του, εφιστά την προσοχή σε όλη σχεδόν την δυτική Ελλάδα.

Αναλυτικά η ανάρτηση Κολυδά:

«ΝΕΟΤΕΡΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ – ΣΕ ΙΣΧΥ ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΕΠΙΔΕΙΝΩΣΗΣ
– Δεν αλλάζει σημαντικά το σκηνικό του καιρού όπου σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα της ΕΜΥ εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ το δελτίο επιδείνωσης του καιρού με ισχυρές βροχές και καταιγίδες μέχρι και τη νύχτα της Δευτέρας .
– Για την Κυριακή χρειάζεται συνολικά προσοχή σε όλη σχεδόν τη Δυτική Ελλάδα και θα επηρεαστεί το Ιόνιο η Ήπειρος η δυτική Στερεά. Σταδιακά έντονες βροχές θα έχουμε σε ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και από τις βραδινές ώρες στη δυτική και πιθανώς στη νότια Πελοπόννησο.
– Με τη διέλευση του μετώπου θα ενισχυθούν περαιτέρω οι άνεμοι οι οποίοι ήδη από το απόγευμα της Κυριακής φτάνουν στο Κεντρικό και ΒΑ Αιγαίο τα 8 με 9 μποφόρ».’

Σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ, τα έντονα φαινόμενα που θα ξεκινήσουν από τα βορειοδυτικά, βαθμιαία θα επεκταθούν στα υπόλοιπα δυτικά, τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, ενώ πρόσκαιρα θα επηρεαστούν και τμήματα της κεντρικής χώρας. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι και θα φτάσουν τα 7 με 8 και τοπικά στο Αιγαίο τα 9 μποφόρ.

Aναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Κυριακή (11/02)

α. Από τις προμεσημβρινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο.

β. Από τις απογευματινές ώρες στο νότιο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

γ. Από τις βραδινές ώρες στη δυτική και πιθανώς τη νότια Πελοπόννησο.

Τη Δευτέρα (12/02)

α. Κατά τόπους τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, με γρήγορη εξασθένηση των φαινομένων από τα βόρεια.

β. Από τις πρώτες πρωινές ώρες στα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη, με βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από το μεσημέρι.

γ. Πρόσκαιρα κατά τις πρώτες πρωινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και τη νότια Εύβοια. Τις πρωινές ώρες είναι πιθανό να επηρεαστούν πρόσκαιρα και οι βόρειες Κυκλάδες.

δ. Από τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Τα έντονα φαινόμενα από το απόγευμα θα περιοριστούν στα νοτιότερα τμήματα και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

ε. Από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς την Τρίτη τα ισχυρά φαινόμενα θα περιοριστούν στην περιοχή του Καστελλόριζου και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Θυελλώδεις άνεμοι νοτίων διευθύνσεων θα πνέουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (11/02):
α. Στο Αιγαίο με ένταση 7 με 8 και πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ. Από το μεσημέρι της Δευτέρας οι θυελλώδεις άνεμοι θα περιοριστούν στην περιοχή των Δωδεκανήσων και βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

β. Στο Ιόνιο με ένταση 7 με 8 μποφόρ και βαθμιαία εξασθένηση από τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής.

Δείτε LIVE την πορεία της κακοκαιρίας

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ