Κακοκαιρία «EVA»: Έφτασε στην Αττική – Ισχυρές βροχοπτώσεις σε όλο τον νομό – Δείτε Live την πορεία – Πού θα «χτυπήσει»

Με έντονα φαινόμενα έκανε την εμφάνισή της σε αρκετές περιοχές της Αττικής η κακοκαιρία «EVA», λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου.

Ήταν λίγο μετά τη 1 μετά τα μεσάνυχτα, που άρχισε να βρέχει καταρρακτωδών σχεδόν σε όλη την Αθήνα, αλλά και στο σύνολο του νομού, με συνοδεία τόσο αστραπών όσο και βροντών.

Παράλληλα, σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος στο κέντρο της Αθήνας, την Καλλιθέα και τη Νίκαια.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, δύσκολη ημέρα θα είναι η Κυριακής για το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας.

Δείτε live την εξέλιξη της κακοκαιρίας:

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειος Παπαγεωργίου πραγματοποίησε έκτακτη ενημέρωση το Σάββατο μαζί με τον υπαρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, Ιωάννη Πετρούτσο, για την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Απηύθυνε ισχυρή σύσταση στους κατοίκους των περιοχών που αναμένεται να πλήξει η κακοκαιρία, να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

Η κακοκαιρία «EVA» βρίσκεται σε εξέλιξη από το πρωί του Σαββάτου και σταδιακά επηρεάζει μεγάλο μέρος της χώρας με κατά τόπους επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που έχουν ως κύρια χαρακτηριστικά, τη μεγάλη ραγδαιότητα των βροχοπτώσεων, τη μεγάλη συχνότητα των κεραυνών και τους ισχυρούς ανέμους. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί προβλήματα λόγω πλημμυρικών φαινομένων, όπως γνωστοποίησε ο κ. Παπαγεωργίου.

Επιπλέον, όπως είπε, μήνυμα του 112 στάλθηκε σήμερα προς τους κατοίκους της νοτιοανατολικής Πελοποννήσου ενώ χθες εκδόθηκαν δύο προειδοποιητικά μηνύματα από το 112 προς τους κατοίκους των νησιών του Ιονίου, των περιφερειών Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας καθώς και Μεσσηνίας, με ισχυρή σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες κατά την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων. Ακόμη, τόνισε ότι ανάλογα με την εξέλιξη των φαινομένων και την ενημέρωση που θα έχουν από την ΕΜΥ θα αποσταλούν κι άλλα μηνύματα του 112 εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας έχουν τεθεί στο μέγιστο βαθμό ετοιμότητας και επαγρύπνησης για την αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης από ενδεχόμενη εκδήλωση πλημμυρών.

«Απευθύνουμε ισχυρή σύσταση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας. Ιδιαίτερα τονίζουμε:

– Περιορίστε τις μετακινήσεις σας στις απολύτως απαραίτητες κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων.

– Μην διασχίζετε για κανέναν λόγο χειμάρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει πεζή ή με όχημα, για κανέναν απολύτως λόγο», κατέληξε ο κ. Παπαγεωργίου.

Μήνυμα για τη Νοτιοανατολική Πελοπόννησο, Εύβοια και Θεσσαλονίκη

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι αρμόδιες αρχές για την κακοκαιρία «EVA», που αναμένεται να πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας αυτό το διήμερο. Τα επικίνδυνα κατά τόπους καιρικά φαινόμενα, με μεγάλα ύψη βροχής, ισχυρές καταιγίδες και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, ήδη επηρεάζουν το βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο, και σταδιακά θα επεκταθούν στα υπόλοιπα ηπειρωτικά, συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πριν από λίγο, εστάλη μήνυμα μέσω του 112 σε κατοίκους της Νοτιοανατολικής Πελοποννήσου με την προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) από τις βραδινές ώρες σήμερα έως τις μεσημεριανές ώρες, αύριο.

Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) από τις βραδινές ώρες σήμερα έως τις μεσημεριανές ώρες αύριο στην νοτιοανατολική Πελοπόννησο. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας και ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών. Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://www.civilprotection.gr/el/entona-kairika-fainomena ».

Προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, λόγω της κακοκαιρίας “EVA” έλαβαν στα κινητά τους τηλέφωνα κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο μήνυμα γίνεται λόγος για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από το βράδυ του Σαββάτου έως το το απόγευμα της  Κυριακής και συνίσταται στους κατοίκους να αποφύγουν τις περιττές μετακινήσεις.

Μήνυμα μέσω του 112 ωστόσο, στάλθηκε και στους κατοίκους της Εύβοιας προειδοποιώντας τους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) από τις βραδινές ώρες σήμερα (5/11) έως τις απογευματινές ώρες αυριο, Κυριακή, (6/11), στην περιοχή τους. Επιπλέον, το μήνυμα καλεί τους κατοίκους να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) από τις βραδινές ώρες σήμερα έως τις απογευματινές ώρες αύριο σε Εύβοια. Περιορίστε τις μετακινήσεις σας και ακολουθείτε οδηγίες των Αρχών.

112 Εύβοια

Υδροστρόβιλος στην Ηγουμενίτσα – Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ

Έντονες βροχές, ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και έντονη κεραυνική δραστηριότητα φέρνει η κακοκαιρία «Eva», που αναμένεται να πλήξει πολλές περιοχές της χώρας τις επόμενες ώρες. Ήδη η κακοκαιρία ξεκίνησε στο βόρειο Ιόνιο και τη Δυτική Ελλάδα, χωρίς να σημειώνονται ιδιαίτερα προβλήματα μέχρι στιγμής.

Στην Ήπειρο, εκδηλώνονται τοπικές καταιγίδες από νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου, αρχής γενομένης από την παραλιακή ζώνη, στη Θεσπρωτία και την Πρέβεζα.

Στην θαλάσσια περιοχή της Ηγουμενίτσας σχηματίστηκε υδροστρόβιλος ο οποίος έγινε ορατός από πολλά σημεία της πόλης.

Τις εικόνες κατέγραψαν χρήστες των κοινωνικών δικτύων και σχετικό βίντεο δημοσίευσε το Forecast Weather Greece.

Δείτε το βίντεο:

Απαγόρευση απόπλου για τα ανοικτού τύπου πλοία στην Κέρκυρα

Απαγόρευση απόπλου για τα ανοικτού τύπου πλοία έχει τεθεί σε ισχύ από και προς την Κέρκυρα.

Τα δρομολόγια στην ακτοπλοϊκή γραμμή Κέρκυρας- Ηγουμενίτσας εκτελούνται με κλειστού τύπου πλοία λόγω των ισχυρών νοτιάδων που πνέουν στην περιοχή.

Κλειστή από το πρωί είναι η πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσας-Λευκίμμης, καθώς έχει εκδοθεί απαγορευτικό για τα ανοικτού τύπου πλοία. Από τις λιμενικές Αρχές συνιστάται στους πολίτες που θέλουν να ταξιδέψουν να επικοινωνούν με τα κατά τόπους Λιμεναρχεία.

Νέα έκτακτο δελτίο επικίνδυνων φαινομένων – Οι 12 περιοχές που θα «χτυπήσει» σήμερα

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 03-11-22 και αναφέρεται στην κακοκαιρία “EVA”, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα θα εκδηλωθούν κατά τόπους στη χώρα μας σήμερα Σάββατο (05-11-22) και αύριο Κυριακή (06-11-22). Η κακοκαιρία θα έχει ως κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες και τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών.

Οι 12 περιοχές που βρίσκονται σήμερα στο επίκεντρο
Ιόνιο
Ήπειρος
δυτική Στερεά
Πελοπόννησος
κεντρική Στερεά
Θεσσαλία
δυτική Μακεδονία
κεντρική Μακεδονία
Θεσσαλονίκης
Ανατολική Στερεά
Αττικής
Εύβοια

Πιο αναλυτικά:
Από το βράδυ του Σαββάτου, τα ισχυρά φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν την ανατολική Πελοπόννησο, την κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία, τη δυτική και κεντρική Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης της πόλης της Θεσσαλονίκης) και κατά τη διάρκεια της νύχτας την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια.

χάρτης κακοκαιρίας

Την Κυριακή (06-11-2022) ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:

  • α) μέχρι το μεσημέρι στο Ιόνιο,
  • β) μέχρι το απόγευμα στην ηπειρωτική χώρα (πλην της Θράκης),
  • γ) από τις πρωινές ώρες στις Κυκλάδες, τη δυτική Κρήτη και τις Σποράδες και
  • δ) από νωρίς το απόγευμα στην περιοχή Σάμου-Ικαρίας και στα Δωδεκάνησα.

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα έντονα στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη. Η Αττική θα επηρεαστεί κατά διαστήματα από αργά το βράδυ του Σαββάτου (05-11-2022) έως νωρίς το απόγευμα της Κυριακής (06-11-2022).

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ