Κακοκαιρία Elias – Θεσσαλία: Με την αγωνία νέας πλημμύρας ζουν οι κάτοικοι – Τοποθετούν σακιά με άμμο στις πόρτες των σπιτιών τους

Με το βλέμμα στραμμένο στο νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να «χτυπήσει» σήμερα Δευτέρα (25/09), αρκετοί είναι οι κάτοικοι της πολύπαθης Θεσσαλίας, οι οποίοι θα εγκαταλείψουν τα χωριά τους, υπό τον φόβο, όπως μεταφέρουν στο enikos.gr, να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στα λασπόνερα για δεύτερη φορά, με κίνδυνο της ζωής τους, ενώ άλλοι οχυρώνονται με σκοπό να προστατέψουν με κάθε τρόπο τις περιουσίες τους.

Κακοκαιρία Elias: Τρεις λόχοι κομάντο και πεζοναυτών, με drones του Στρατού σε ετοιμότητα για να επέμβουν

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά

Η νέα κακοκαιρία βρίσκεται προ των πυλών και έχει σημάνει συναγερμό στην Πολιτική Προστασία, στις τοπικές κοινότητες και στις αρμόδιες αρχές, όπως και έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στους κατοίκους των οικισμών της Καρδίτσας και της Λάρισας, οι οποίοι ακόμη προσπαθούν να επανέλθουν στην καθημερινότητά τους, με το μέλλον τους αβέβαιο, έπειτα από το σαρωτικό πέρασμα της φονικής κακοκαιρίας Daniel.

Συναγερμός για την κακοκαιρία Elias: «Χτυπά» την Θεσσαλία, ποιες άλλες περιοχές θα επηρεαστούν – Δείτε LIVE την πορεία της

«Δεν θα αντέξουμε δεύτερο χαστούκι»

Συγκεκριμένα, ορισμένοι κάνουν οτιδήποτε μπορούν για να προστατεύσουν τις ήδη -μερικώς- κατεστραμμένες περιουσίες τους, οχυρώνοντας τα σπίτια τους. Όπως λέει η κα Σοφία Τζέλλα, κάτοικος του Παλαμά Καρδίτσας, βάζουν σε πολύ ψηλά σημεία τα υπάρχοντά τους, ενώ έχουν τοποθετήσει σακιά με άμμο στις πόρτες προκειμένου να μην περάσει το νερό. «Τα φράγματα είναι ισοπεδωμένα, και είναι τόσο μεγάλο το εύρος των καταστροφών, που ότι και να κάνουμε, δυστυχώς, δεν μπορούμε να προφυλαχθούμε. Από την στιγμή όμως, που δεν υπάρχει τρόπος οχύρωσης από την ανώτερη διοίκηση, κάνουμε ό,τι μπορούμε μόνοι μας στα σπίτια μας. Αυτό γίνεται σε κάθε τοπική κοινότητα. Έχουμε πάρει για ακόμη μία φορά την κατάσταση στα χέρια μας, και αναμένουμε να δούμε τι μας περιμένει αυτή τη φορά».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Κεχαγιάς, ο οποίος κατάγεται από το ίδιο χωριό της Καρδίτσας, τόνισε πως οι κάτοικοι αγωνιούν καθώς δεν γνωρίζουν εάν θα είναι τόσο ισχυρά τα καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά που έζησαν πριν από περίπου 20 ημέρες. «Δυστυχώς μέτρα δεν έχουν ληφθεί ακόμα για να μην βιώσουμε πάλι τα ίδια. Θεωρώ πως αν η καταιγίδα είναι όπως την προηγούμενη φορά, θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα. Ουσιαστικά δεν υπάρχει κάτι να προστατεύσουμε, αφού οι περιουσίες των ανθρώπων στο χωριό έχουν καταστραφεί, τα σπίτια “βυθίστηκαν”. Υπάρχει φόβος, και ελπίζουμε να μην είμαστε πάλι στο ίδιο έργο θεατές. Δεύτερο χαστούκι, δεν θα το αντέξουμε».

Έρχεται η κακοκαιρία Elias: Ποιες περιοχές θα «χτυπήσει» τη Δευτέρα – Το νέο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

«Θα φύγουν μέχρι και αυτοί που έχουν διώροφα σπίτια»

Την ίδια αγωνία ζουν και οι κάτοικοι της Μαραθέας Καρδίτσας, οι οποίοι έχουν θορυβηθεί από την επιδείνωση του καιρού, με τους περισσότερους να είναι έτοιμοι να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, προτού πλημμυρίσει αυτή τη φορά το χωριό. «Είναι σπασμένα τα αναχώματα, δεν έχει γίνει τίποτα με τα φράγματα, οπότε ο καθένας μαζεύει τα πράγματά του, προκειμένου να είμαστε έτοιμοι να φύγουμε. Έτσι κι αλλιώς, ελάχιστοι μένουν στα σπίτια τους πλέον τη νύχτα, οι πιο πολλοί πηγαίνουν στην Καρδίτσα, αφού δεν μπορούν να ζήσουν σε αυτά» αναφέρει στο enikos.gr η κα Δήμητρα Παππά, η οποία είχε εγκλωβιστεί για τέσσερις ημέρες σε σπίτι κατά την διάρκεια της κακοκαιρίας Daniel.

Όπως λέει η ίδια, υπάρχει ανησυχία και από διπλανά χωριά της Μαραθέας, στα οποία δεν είχε «χτυπήσει» η κακοκαιρία, καθώς «έχουν δει με τα μάτια τους αυτό που συνέβη σε εμάς, οπότε φοβούνται. Δεν ξέρουμε που ακριβώς θα σημειωθούν τα φαινόμενα και αυτό είναι το χειρότερο. Δυστυχώς όμως, αυτή τη φορά είμαστε προετοιμασμένοι να εγκαταλείψουμε και δεν θα μείνουμε στα σπίτια μας για να πνιγούμε. Θα φύγουν μέχρι και αυτοί που έχουν διώροφα σπίτια, ενώ έχουν απομακρυνθεί ήδη οι ηλικιωμένοι. Ζούμε με την ελπίδα πως αυτή η κακοκαιρία δεν θα είναι τόσο έντονη».

«Έχουμε μείνει μόνοι μας, με την καταστροφή μας»

Την απόγνωσή του εξέφρασε μέσω του enikos.gr ο κ. Κώστας Δεληγιώργης, κάτοικος της Γιάννουλης Λάρισας, ο οποίος τόνισε πως δεν υπάρχει βοήθεια στην περιοχή από πουθενά, παρά μόνο από εθελοντές.

«Εμφανίστηκε ο Στρατός τις προηγούμενες ημέρες για να μαζέψει τα σκουπίδια, μόνο αυτό έγινε. Όλοι είναι άφαντοι. Έχουμε μείνει μόνοι μας μαζί με την καταστροφή μας, δεν υπάρχει τίποτα άλλο» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Σχετικά με το νέο κύμα κακοκαιρίας που αναμένεται να χτυπήσει την Θεσσαλία, ο κ. Δεληγιώργης επεσήμανε πως οι κάτοικοι ακόμη προσπαθούν να βγάλουν τις λάσπες και τα νερά από τα υπόγεια και τα σπίτια τους, τα οποία «πνίγηκαν» από τον Daniel.

«Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, υπάρχει μία γενικότερη αναστάτωση γιατί δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Ο κόσμος φοβάται γιατί χάσαμε τα πάντα, και δεν θέλουμε να το ξαναζήσουμε αυτό. Αρκετοί έχουν φύγει ήδη και έχουν πάει σε συγγενικά τους πρόσωπα στις πόλεις, κυρίως τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι. Και να μην περιμέναμε βροχή, τουλάχιστον για ακόμη μία εβδομάδα, κάποιοι θα ήταν ξεσπιτωμένοι. Δυστυχώς ζούμε μία τραγική κατάσταση».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ