Κακοκαιρία Daniel: Συγκλονίζει ο πατέρας που έσωσε τα παιδιά του με φουσκωτό στρώμα – «Μπαμπά τι θα κάνουμε;»

«Τα παιδιά όσο δεν ερχόταν κανείς να μας απεγκλωβίσει, έκλαιγαν και με ρωτούσαν “μπαμπά τι θα κάνουμε, θα έρθουν να μας βοηθήσουν; Πότε θα φτάσουν;”. Έπρεπε κάτι να κάνω να σώσω την οικογένειά μου. Δεν γνώριζε κανείς από τους αρμόδιους ότι πλημμύρισε ο Παλαμάς από την κακοκαιρία. Όταν το έμαθαν, εν τέλει μου είπαν “δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε”». Με αυτά τα λόγια, περιγράφει στο enikos.gr τις δραματικές ώρες που έζησε ο κ. Ευρυπίδης Μανούκας, που έσωσε από τα ορμητικά νερά τα παιδιά του και τη σύζυγό του με ένα φουσκωτό στρώμα, ενώ ο ίδιος κολυμπούσε.

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Τετάρτης (06/09) όταν η φονική κακοκαιρία Daniel είχε αρχίσει να “δείχνει τα δόντια της” περισσότερο, καθώς αρκετοί δρόμοι στον Παλαμά της Καρδίτσας είχαν ήδη πλημμυρίσει, ωστόσο οι κάτοικοι μπορούσαν να κινηθούν με τα οχήματά τους, με το νερό να φτάνει μέχρι τη μέση της ρόδας. Κανείς όμως, από τους κατοίκους δεν ήταν προετοιμασμένος για αυτό που θα συνέβαινε.
«Αποφασίσαμε να πάμε για ύπνο στις 03:00 τα ξημερώματα καθώς το νερό είχε πέσει αρκετά, παρόλο που έβρεχε πάρα πολύ. Δεν μας είχε ειδοποιήσει κανείς να φύγουμε, οπότε πιστεύαμε πως η κατάσταση θα καλυτερέψει. Έπειτα από δύο ώρες, στις 05:00, ξύπνησαν τρομαγμένα τα παιδιά μου από τους θορύβους που έκαναν τα νερά, ήρθαν σε εμάς και είπε ο μικρός μας ενώ έκλαιγε “μαμά τι γίνεται;”. Βγήκαμε έξω από το σπίτι για να δούμε τι γίνεται και πλατσουρίζαμε στα νερά που είχαν καλύψει σχεδόν τα πάντα. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πάρω την Πυροσβεστική. Δεν μου το σήκωσε κανείς. Έπειτα πήρα την αστυνομία, και μου είπαν ότι έρχεται βοήθεια. Εκείνη την στιγμή, πέρασε πυροσβεστικό όχημα μπροστά από το σπίτι, οι γείτονες φώναζαν “βοηθήστε μας”, αλλά δεν έκαναν τίποτα. Μπορούσαν να μας βγάλουν από τα σπίτια μας αλλά δεν το έκαναν».

«Μου είπαν “δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε”»

Λίγη ώρα αργότερα, με κάθε λεπτό που περνούσε να είναι σημαντικό, ο κ. Μανούκας κατάφερε να έρθει σε επικοινωνία με την Πυροσβεστική, η οποία του ζήτησε τα στοιχεία του και του είπε “θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε”. «Στις 05:30 το νερό είχε μπει στο σπίτι. Πήρα δύο φορές το 112 και δεν γνώριζαν καν τι γίνεται. Δεν είχαν ιδέα ότι έχει πλημμυρίσει ο Παλαμάς. Κανένας δεν μας ειδοποίησε ότι γίνεται αυτός ο χαμός, ενώ είχαν σπάσει φράγματα και ποτάμια. Τότε ξεκίνησε ένα μπαλάκι στο τηλέφωνο».

Όπως λέει ο κ. Μανούκας, το 112 τον συνέδεε με την Πυροσβεστική από όπου του έλεγαν κάθε φορά πως “θα προσπαθήσουμε να σας βοηθήσουμε”, όπως και επικοινώνησε με τον δήμο αλλά όλες οι προσπάθειές του για την διάσωση του ίδιου και της οικογένειάς του, έπεφταν στο κενό. «Στις 06:20 ήρθε το πρώτο μήνυμα από το 112 για να φύγουμε από ισόγειους και υπόγειους χώρους, αλλά ήταν ήδη αργά, γιατί το νερό μέσα στο σπίτι έφτανε πλέον μέχρι τα γόνατά μου. Περίπου στις 07:30, η τελική απάντηση που πήρα από την Πυροσβεστική και τον δήμο, ήταν “”κύριε, δεν μπορούμε να σας βοηθήσουμε” και με συμβούλεψαν να ανέβω πάνω στο τραπέζι, όμως και αυτό είχε ήδη καλυφθεί από το νερό».

Την ώρα που τα παιδιά του κλαίγανε, και τον ρωτούσαν συνεχώς απελπισμένα “μπαμπά, πότε θα έρθει η βοήθεια; Τι γίνεται; Πότε θα φτάσουν;”, ο κ. Μανούκας αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του, προκειμένου να σώσει την οικογένειά του από τα ορμητικά νερά και να βρει έναν τρόπο διαφυγής.

«Είχαμε ένα φουσκωτό στρώμα που το είχα αγοράσει 10 ευρώ. Το φούσκωσα με το στόμα, ανέβασα τα παιδιά μου πάνω μαζί με το σκυλί, κρατούσα το στρώμα και εγώ κολυμπούσα και το τραβούσα κατά την διάρκεια όλης της διαδρομής. Πήγαινα από φράχτη σε φράχτη, από κάγκελο σε κάγκελο και προσπαθούσα απλώς να σώσω την οικογένειά μου με όλο μου το κουράγιο. Τα πήγα σε ένα γειτονικό σπίτι, και γύρισα για να πάρω και την σύζυγό μου, οπότε και έκανα πάλι την ίδια διαδρομή. Μιλάμε για τραγικές στιγμές, δεν θέλω καν να τις σκέφτομαι. Έτσι καταφέραμε να σωθούμε».

«Είδα το βίντεο μόνο μία φορά, δεν θέλω καν να το σκέφτομαι»

Ο κ. Μανούκας καταγγέλλει στο enikos.gr πως δεν υπήρχε καμία ειδοποίηση προκειμένου να φύγουν πριν εγκλωβιστούν από την σαρωτική κακοκαιρία στο ίδιο τους το σπίτι, όπως και έπειτα δεν υπήρξε καμία οργάνωση για τον απεγκλωβισμό τους. «Ο πρώτος που ξεκίνησε να κάνει διασώσεις ήταν ένας κάτοικος με ένα κανό. Δεν υπήρχε κανένας άλλος. Μας αγνόησαν όλοι. Δεν ενδιαφέρθηκε κανείς αν ζούμε ή αν πεθάναμε. Δεν είχαμε νερό, φαγητό και ρεύμα, δεν είχαμε τίποτα».

Ερωτηθείς, εάν κατάφερε να δει το βίντεο με τον ίδιο του τον εαυτό να βιώνει αυτές τις συγκλονιστικές στιγμές, ο ίδιος απάντησε πως το είδε μόνο μία φορά. «Δεν μπορώ να το δω πάλι. Δεν έχω ηρεμήσει. Δεν έχω ήσυχο ύπνο. Σκέφτομαι “φαντάσου να μας είχε παρασύρει το νερό”. Δεν θέλω καν να τα ξανασκέφτομαι. Και φυσικά το δράμα δεν έχει τελειώσει εδώ, γιατί τώρα ξεκινάει η επόμενη ημέρα. Δεν ξέρουμε τι θα κάνουμε και πως θα ζήσουμε».

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ