Κακοκαιρία Daniel: «Πονοκέφαλος» η διαχείριση των νεκρών ζώων – Αυγενάκης: Αρμοδιότητα των Δήμων και της Περιφέρειας

Η περισυλλογή των νεκρών ζώων στις πλημμύρες που προκάλεσε η κακοκαιρία Daniel και η αποτελεί προτεραιότητα, όπως αναφέρθηκε στη σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Λάρισας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς η παραμονή τους στα λσπόνερα και εκτεθειμένα αποτελεί υγειονομική βόμβα.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης είπε στον ΣΚΑΙ ότι «η συγκέντρωση, μεταφορά και καύση των ζώων είναι αρμοδιότητα των Δήμων και της Περιφέρειας» ωστόσο, δήμαρχοι των πλημμυρισμένων περιοχών υποστηρίζουν ότι πρέπει να υπάρξει γενικότερος συντονισμός και προσθέτουν ότι πολλοί Δήμοι δεν έχουν τα απαιτούμενα μηχανήματα, καθώς καταστράφηκαν.

Κακοκαιρία Daniel: Σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Λάρισας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη – Οι προτεραιότητες που τέθηκαν

«Η κατάσταση του Δήμου Παλαμά είναι τραγική. Είναι θέματα υγείας πλέον. Πρέπει να υπάρξει συντονισμός για την άμεση περισυλλογή των νεκρών ζώων. Εμείς ως Δήμος δεν έχουμε ούτε ένα μηχάνημα γιατί τα δικά μας τα μηχανήματα καταστράφηκαν όλα. Πρέπει να υπάρξει γενικότερος συντονισμός γιατί έχουμε να κάνουμε με μια υγειονομική βόμβα. Υπολογίζω ότι πέριξ του Παλαμά υπάρχουν περισσότερα από 5.000 νεκρά ζώα, είναι πάρα πολλές οι κτηνοτροφικές μονάδες και όλα αυτά είναι σε αποσύνθεση δεν μπορούν να περισυλλεγούν, η επιχείρηση πρέπει να είναι συντονισμένη και να συμμετάσχουν πολλά άτομα.  Μερικά από αυτά περισυλλέγονται από μια εταιρεία για καύση, αλλά το έργο είναι δύσκολο και πλέον πρέπει να έρθουν ειδικά συνεργεία με ειδικές στολές γιατί όποιος επιχειρήσει έτσι, χωρίς εξοπλισμό απειλείται η υγεία του» τόνισε ο δήμαρχος Παλαμά, Γ. Σακελλαρίου.

Αναφερόμενος δε, στα οικόσιτα ζώα, ο κ. Σακελλαρίου ανέφερε ότι είναι επίσης τεράστιο πρόβλημα με τις οδηγίες να λένε ότι ο κάθε ιδιοκτήτης θα πρέπει να σκάβει μόνος του λάκκους και να τα θάβει μέσα στο οικόπεδό του ή κάπου κοντά.

Κακοκαιρία Daniel: Τεράστια προβλήματα στην Λάρισα – Με μηχανήματα βαρέως τύπου η μεταφορά των κατοίκων – ΒΙΝΤΕΟ

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του KarditsaLive.net:

Κακοκαιρία Daniel: Ψάρια κολυμπούν στα λασπόνερα στο κέντρο της Λάρισας μετά την υπερχείλιση του Πηνειού – ΒΙΝΤΕΟ

Αυγενάκης: Αρμοδιότητα των Δήμων και της Περιφέρειας η διαχείριση των νεκρών ζώων

«Fake news» χαρακτήρισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης σε συνέντευξή του στο πρώτο πρόγραμμα της ΕΡΑ, τα όσα γράφονται και λέγονται περί παρόδου πενταετίας για να ξαναγίνουν τα εδάφη καλλιεργήσιμα μετά την πλημμύρα που προκάλεσε η θεομηνία Daniel.

Όπως είπε ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ έχει ξεκινήσει τις εδαφολογικές έρευνες για να παράσχει υπεύθυνη ενημέρωση στους παραγωγούς και στη συνέχεια να τους καθοδηγήσει για το πώς πρέπει να καλλιεργήσουν.

Πρόσθεσε ότι το 80% της αποτίμησης της ζημιάς θα είναι δυνατό την Παρασκευή το πρωί, με τη σύγκριση των νέων δορυφορικών εικόνων του Copernicus, ενώ το 100% της καταγραφής των ζημιών θα είναι εφικτό με την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων από τους γεωτεχνικούς του ΕΛΓΑ.

Παράλληλα, μιλώντας στο τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ» ο αρμόδιος υπουργός αναφέρθηκε στην πορεία συλλογής των νεκρών ζώων. «Η συγκέντρωση, μεταφορά και καύση, είναι αρμοδιότητα των δήμων και της Περιφέρειας», ανέφερε ενώ πρόσθεσε πως σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει και ο καυστήρας της Λάρισας ο οποίος είχε πλημμυρήσει.

Όπως είπε, έως σήμερα στις 9 το πρωί στον ΕΛΓΑ είχαν δηλωθεί τα εξής νεκρά ζώα:

49.050 Αιγοπρόβατα

19.295 Χοίροι

4.186 Βοοειδή

 40.330 Πτηνά

Από αυτά, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό μέχρι σήμερα το πρωί έχουν διαχειριστεί συνολικά 21.906 νεκρά αιγοπρόβατα και 6.800 νεκρούς χοίρους. Σε ό,τι αφορά στα βοειδή ο κ. Αυγενάκης ανέφερε πως είχαν συλλεγεί 20 νεκρά ζώα ενώ σχετικά με τα πτηνά, έχουν διαχειριστεί 23.300 νεκρά ζώα.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του ΣΚΑΙ:

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ