Κακοκαιρία Daniel: Μήνυμα του 112 για εκκένωση χωριών στον Τύρναβο – Έσπασε ανάχωμα του Πηνειού

Δραματικές είναι οι ώρες στη Θεσσαλία. Ο Πηνειός ποταμός υπερχείλισε, και οδήγησε στην προληπτική εκκένωση χωριών της Λάρισας.

Πριν από λίγο εστάλη νέο μήνυμα από το 112. «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Βρυότοπος και Αμπελώνας απομακρυνθείτε προς Τύρναβο λόγω σπασίματος αναχώματος Πηνειού»

Συναγερμός για τον Πηνειό – Εικόνες από το κέντρο της Λάρισας

Από πολύ νωρίς είχε σημάνει συναγερμός για πιθανή υπερχείλιση του Πηνειού. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, larissanet, η στάθμη του νερού βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Λίγο νωρίτερα ο Δήμος Λαρισαίων είχε ανακοινώσει την εκκένωση των χωριών Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι «εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που εξελίσσονται στην περιοχή λόγω της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που έπληξε την Θεσσαλία».

Μεγάλη ήταν ολόκληρη τη νύχτα η αγωνία για το ενδεχόμενο υπερχείλισης του ποταμού Πηνείου ακόμη και μέσα στην πόλη της Λάρισας με τον δήμαρχο της πόλης να δηλώνει νωρίτερα ότι το ύψος της στάθμης του έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο και έχει φτάσει στα 9 μέτρα ενώ οι τεράστιες ποσότητες νερού συνεχίζουν να ρέουν με κατεύθυνση την πρωτεύουσα της Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Καταστροφών Ευθύμιο Λέκκα, που μίλησε στην ΕΡΤ, αν και η στάθμη φαίνεται να έχει σταθεροποιηθεί εντούτοις «θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για κάποια έκτακτη εξέλιξη». Ο ίδιος εκτίμησε, επίσης, ότι θα υπάρξει πρόβλημα στις εκβολές του Πηνείου, στο Δέλτα, όπου θα φύγει ο μεγάλος όγκος νερού στο Αιγαίο.

Tο νερό κάλυψε δρόμους, αυλές και αυτοκίνητα στον Άγιο Θωμά

Δύσκολη είναι η κατάσταση σε τμήμα της συνοικίας του Αγίου Θωμά, στην πόλη της Λάρισας, το πρωί της Παρασκευής.

Τα νερά έχουν καλύψει πλέον δρόμους, αυλές σπιτιών, ενώ σε αυτοκίνητα φαίνονται μόνο οι οροφές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το νερό φτάνει στο ύψος των γονάτων όσων περπατούν στον δρόμο.  Σημειώνεται ότι η συνοικία του Αγίου Θωμά γειτνιάζει με το ποτάμι.

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ του larissanet.gr:

Επιστρατεύτηκαν βάρκες – Δύσκολες στιγμές και στην Νέα Σμύρνη

Επιστρατεύτηκαν βάρκες στην συνοικία του Αγίου Θωμά. Πολίτες εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους, ενώ η στάθμη του νερού συνεχίζει να ανεβαίνει.

Εξαιρετικά δύσκολες στιγμές περνάει και η Νέα Σμύρνη, με τα υπόγεια των σπιτιών να πλημμυρίζουν, ενώ η αστυνομία έχει αποκλείσει την κυκλοφορία στην περιοχή.

 

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ