Κακοκαιρία Daniel – Καρδίτσα: «Ο θείος μου ήταν στην ταράτσα του σπιτιού επί ώρες χωρίς την συσκευή οξυγόνου» – Συγκλονιστικές μαρτυρίες στο enikos.gr

Εικόνες βιβλικής καταστροφής, απεγνωσμένοι και απελπισμένοι άνθρωποι, σπίτια και αυτοκίνητα που βυθίστηκαν από το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, συνθέτουν ένα σκηνικό απόλυτης δυστοπίας. Για τέσσερις ημέρες παρέμειναν εγκλωβισμένα άτομα στην περιοχή Ερμήτσι, στην Καρδίτσα, ένα χωριό που μετατράπηκε μέσα σε λίγη ώρα σε λίμνη, με τον Γολγοθά τους να μην έχει τέλος. «Είμαστε σε ένα από τα λίγα σπίτια που δεν βυθίστηκαν και φιλοξενούμε ακόμη δύο οικογένειες. Περιμέναμε να έρθει να μας πάρει κάποιο ελικόπτερο και ζητούσαμε βοήθεια» αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής στο enikos.gr.

Της Κωνσταντίνας Χαϊνά

Δραματική συνεχίζει να είναι η κατάσταση σε πολλά χωριά της Καρδίτσας, τα οποία βρέθηκαν στο έλεος της κακοκαιρίας, με το νερό να έχει καλύψει σε πολλές περιπτώσεις μέχρι και τις στέγες των σπιτιών, σύμφωνα με τα όσα μεταφέρουν οι κάτοικοι των περιοχών Ερμήτσι και Παλαμάς.

«Τα διπλανά σπίτια έχουν “πνιγεί”, οι περιουσίες των συγγενών μας αλλά και των γειτόνων έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Πλημμύρισαν τα χωριά μας και γλύτωσε η πόλη. Φιλοξενούμε δύο οικογένειες, εκ των οποίων της μίας το σπίτι δεν υπάρχει πλέον, και της άλλης έχει πλημμυρίσει, και ήμασταν εγκλωβισμένοι από τότε που ξεκίνησαν τα φαινόμενα.

Ευτυχώς, το σπίτι μας είναι υπερυψωμένο κι έτσι το νερό έφτασε μέχρι την αυλή, αλλά δεν μπορούσαμε να μετακινηθούμε, δεν μπορούσαμε να φύγουμε. Περιμέναμε 4 ημέρες στο ίδιο σημείο, μας έλεγαν πως τα ελικόπτερα δίνουν προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες» αναφέρει κάτοικος του χωριού Ερμήτσι στο enikos.gr και προσθέτει πως πλέον τα νερά έχουν υποχωρήσει οπότε μπορούν να φύγουν.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια κάτοικο, δεν έχουν νερό, ενώ ο δήμος προσπαθεί με κάθε τρόπο να τους μεταφέρει μαγειρεμένα φαγητά όπως και ξηρά τροφή.

«Οι συγγενείς μου ξύπνησαν σε ένα πλημμυρισμένο σπίτι»

Τραγική είναι και η κατάσταση στο χωριό Παλαμάς, σύμφωνα με κάτοικο της περιοχής, η οποία κάνει λόγο μέσω του enikos.gr για βιβλική καταστροφή όπως και καταγγέλλει πως άργησε να σταλεί το 112 στους πολίτες, και ξύπνησαν με τα σπίτια τους πλημμυρισμένα. «Ολόκληρο το χωριό μου πνίγηκε στο νερό, και το μήνυμα για εγκατάλειψη και εκκένωση το λάβαμε στις 07:00 το πρωί, ενώ τα μανιασμένα νερά μπήκαν στις 2-4 τα ξημερώματα της Πέμπτης».

Όπως αναφέρει η ίδια, η οποία κατοικεί στην Καρδίτσα, έζησε ατελείωτες ώρες αγωνίας όσον αφορά τους συγγενείς της, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με μία λίμνη μέσα στο σπίτι τους με το που άνοιξαν τα μάτια τους, και έτρεξαν προς την ταράτσα του σπιτιού τρομοκρατημένοι. «Στο σπίτι της θείας μου και του θείου μου μπήκε νερό και ξύπνησαν τα ξημερώματα σε αυτή την εικόνα. Κατέβηκαν από το κρεβάτι και τα πόδια τους βυθίστηκαν. Ντύθηκαν γρήγορα, και ανέβηκαν στην ταράτσα, καθώς δεν γνώριζαν τι γίνεται αλλά και τι πρόκειται να συμβεί, και επικοινώνησαν μαζί μου αλλά και με την κόρη τους που βρίσκεται στην Αθήνα, ωστόσο δεν μπορούσε να κάνει κανείς τίποτα. Με το που ξημέρωσε, καταλάβαμε το μέγεθος της καταστροφής που έχει γίνει. Σε πολλές περιπτώσεις το νερό κάλυψε μέχρι και τα κεραμίδια των σπιτιών. Μιλάμε για μία τραγική κατάσταση».

Στο χωριό λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων δεν υπήρχε ρεύμα και είχαν καλυφθεί τα πάντα από τα νερά, την στιγμή που οι δύο άνθρωποι βρίσκονταν στην ταράτσα του σπιτιού τους, καθώς εκεί ήταν το μόνο ασφαλές σημείο. «Ο θείος μου δεν είχε την συσκευή οξυγόνου την οποία έχει ανάγκη, καθώς αυτή ήταν μέσα στο σπίτι. Είχαμε ενημερώσει την Πυροσβεστική για την κατάστασή του, όπως και άλλους φορείς. Η διάσωση γενικότερα στο χωριό, ξεκίνησε πάρα πολύ αργά το μεσημέρι της Πέμπτης, γεγονός το οποίο κανείς δεν μπορεί να καταλάβει. Οι γείτονες μας είπαν πως πέρασε μία βάρκα διάσωσης δίπλα από το σπίτι του θείου μου, αλλά δεν έκανε τίποτα».

Όσο περνούσαν οι ώρες, η αγωνία κορυφωνόταν αφού το κινητό της θείας της κατοίκου που μίλησε στο enikos.gr, είχε κλείσει, και το μόνο θετικό ήταν πως είχε προλάβει να την ενημερώσει κατά την διάρκεια του τελευταίου τηλεφωνήματός τους, πως κατέβηκαν από την ταράτσα και ο θείος της χρησιμοποιεί την συσκευή οξυγόνου.

«Το πρωί της Παρασκευής, η θεία μου έκανε νόημα από το μπαλκόνι του σπιτιού της σε έναν γείτονα, και μας ενημέρωσε ο ίδιος πως είναι καλά. Έτσι μάθαμε ότι δεν έχει πάθει κάτι κακό. Εν τέλει, στις 13:00 το μεσημέρι, μας είπαν ότι τους πήραν και τους πήγαν στο δημαρχείο του Παλαμά, και τους κράτησαν εκεί μέχρι να έρθει ελικόπτερο για να τους μεταφέρει στην Καρδίτσα, οπότε και του έβαλαν οξυγόνο και ακόμη νοσηλεύεται εκεί.

Όταν πήγαμε να τους δούμε στο νοσοκομείο, παρόλο που κλαίγαμε από την χαρά και την συγκίνηση που ήταν σώοι και ζωντανοί, τους έπιασε το παράπονο. Μιλάμε για μία πολύ μεγάλη καταστροφή περιουσίας, το σπίτι τους στο χωριό ήταν η μοναδική τους στέγη. Δεν ξέρουν τι να κάνουν και υπάρχει πολύ μεγάλος φόβος, αλλά και άγχος για το τι πρόκειται να γίνει στο άμεσο μέλλον» καταλήγει.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ