Η κακοκαιρία Bora συνεχίζει να πλήττει τη χώρα με ισχυρά καιρικά φαινόμενα, τα οποία αναμένεται να διαρκέσουν έως και αύριο. Οι περιοχές που έχουν επηρεαστεί περισσότερο περιλαμβάνουν την Λήμνο και την Ρόδο, όπου καταγράφονται σοβαρές καταστροφές, με δύο θανάτους στην Λήμνο και σημαντικές ζημιές σε υποδομές, κατοικίες και καλλιέργειες.
Οι αντοχές της χώρας δοκιμάζονται από χθες με την κακοκαιρία «Bora», καθώς οι Αρχές και οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την προστασία των πολιτών και την αποκατάσταση των ζημιών. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έσπευσε σε πολλές περιπτώσεις για απεγκλωβισμούς κατοίκων ειδικά στην Ρόδο.
Επικαιροποιημένο δελτίο από την ΕΜΥ
Η ΕΜΥ επικαιροποίησε το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, προειδοποιώντας για την παραμονή του βαρομετρικού χαμηλού στο νότιο Ιόνιο.
Συγκεκριμένα, το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία «Bora», που οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό στο νότιο Ιόνιο, το οποίο κινείται αργά ανατολικά, προκαλεί κακοκαιρία στη χώρα μας με βροχές και καταιγίδες που θα είναι κατά τόπους ισχυρές μέχρι και τη Δευτέρα (02-12-2024).
Παράλληλα θα επικρατούν πολύ ενισχυμένοι και τοπικά θυελλώδεις άνεμοι, ενώ στην δυτική Μακεδονία και τα ορεινά της Ηπείρου και της υπόλοιπης Μακεδονίας θα σημειωθούν πυκνές χιονοπτώσεις.
Δείτε live την πορεία της κακοκαιρίας
Δύο θάνατοι και τεράστιες ζημιές
Λήμνος
Η Λήμνος θρηνεί την απώλεια δύο ανθρώπων, ενώ οι δρόμοι του νησιού έχουν μετατραπεί σε ορμητικούς χειμάρρους. Το χωριό Κοντιάς ήταν το πρώτο που επλήγη από πλημμύρες, ακολουθούμενο από το Θάνος και τη Μύρινα, όπου υπερχείλισαν ρέματα και παρασύρθηκαν οχήματα, με συνέπεια σοβαρές ζημιές.
Οι κάτοικοι ενημερώθηκαν μέσω του 112 για την επικινδυνότητα της κατάστασης, ενώ ο Δήμος κάλεσε τους κατοίκους να μην καταναλώνουν νερό καθώς «δεν είναι πόσιμο».
Τι να τους κάνουμε τους #Εποχικούς #Πυροσβέστες τον χειμώνα, μια χαρά είμαστε.
2 νεκροί στη #Λημνος, δεκάδες εγκλωβισμενοι σε #Ρόδο .
Μετά τις #πυρκαγιές έρχονται #πλημμύρες , τα φωνάζαμε αλλά… pic.twitter.com/L53YDl1r4R
— Εποχικοί Πυροσβέστες (@epoxpyrosvestes) November 30, 2024
Ρόδος
Η Ρόδος δέχεται ισχυρό πλήγμα από την κακοκαιρία, με πλημμυρισμένες κατοικίες, καλλιέργειες και σημαντικά προβλήματα στο οδικό δίκτυο.
Σημαντικά προβλήματα, λόγω των έντονων φαινομένων, εντοπίζονται στην Ιαλυσό, τη Δαματριά και την Παστίδα, όπου οι υπερχειλίσεις ποταμών προκάλεσαν πλημμύρες.
Νύχτα κόλαση στη #Ροδο
Μεταβαίνουν με έκτακτη πτήση στο νησί δυνάμεις της #ΕΜΑΚ και της #ΕΜΟΔΕ
Εκατοντάδες κλήσεις για εγκλωβισμένους ομως το προσωπικό δεν επαρκεί. Την ίδια στιγμή οι Εποχικοί Πυροσβέστες του νησιού άνεργοι.#πλημμύρες #κακοκαιρια_Bora #Ροδος pic.twitter.com/0FcTDxcqeq
— Εποχικοί Πυροσβέστες (@epoxpyrosvestes) December 1, 2024
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό της Βασίλειο Βαθρακογιάννη, ανταποκρίθηκε σε περισσότερες από 600 κλήσεις, ενώ εκδόθηκε μήνυμα μέσω του 112 για περιορισμό των μετακινήσεων.
Με εντολή του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης, η κυκλοφορία στο νησί σταμάτησε για 24 ώρες.
⚠️ Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣
🆘 Απαγορεύεται η μετακίνηση με οχήματα στο οδικό δίκτυο #Ρόδου, λόγω ζημιών και κινδύνων από εκδήλωση καιρικών φαινομένων. Εξαιρούνται οχήματα έκτακτης ανάγκης. Διάρκεια απαγόρευσης 24ωρο@pyrosvestiki@hellenicpolice
— 112 Greece (@112Greece) December 1, 2024
Λίγο πριν τις 12:00, νέο 112 ήχησε στα κινητά των κατοίκων του νησιού, προειδοποιώντας ότι «Τα φαινόμενα κατά διαστήματα θα συνεχιστούν στο νησί», ενώ «Η απαγόρευση μετακίνησης οχημάτων στη Ρόδο παραμένει σε ισχύ».
⚠️ Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣
🆘 Οι ισχυρές καταιγίδες που εκδηλώθηκαν στην περιοχή σας θα συνεχιστούν κατά διαστήματα έως τις πρωινές ώρες της 02/12/2024. Η απαγόρευση μετακίνησης οχημάτων στη Ρόδο παραμένει σε ισχύ.
‼️ Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️…
— 112 Greece (@112Greece) December 1, 2024
«Έως και τώρα, καμία αναφορά για αγνοούμενο δεν υπάρχει και την περιοχή που δέχθηκε το μεγαλύτερο πλήγμα, την Ιαλυσό, εποπτεύει η ΕΜΑΚ. Επαναλαμβάνουμε, ισχύει καθολική απαγόρευση μετακινήσεων», ανέφερε μεταξύ άλλων σε ανάρτηση του πριν από λίγα λεπτά, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος.
Η Πολιτική Προστασία παραμένει σε πλήρη επιφυλακή, ενώ 34 στελέχη από Μονάδες Δασοκομάντος και ΕΜΑΚ, εξοπλισμένα με φορητές αντλίες και λέμβους, αναχώρησαν αεροπορικώς από την Αθήνα για τη Ρόδο.
#Ρόδος
Απίστευτο
Η Ιαλυσός ξαναζεί τον εφιάλτη του 2013 !
Στην Ρόδο ο κοσμος χάνει τις περιουσίες του… ήδη έχουν γίνει 35 απεγκλωβισμοί#Ιαλυσος
Γιατί ;;;;;;
Γιατί δεν έγιναν τόσα χρόνια αντιπλημμυρικά έργα;; pic.twitter.com/XJ5HaTdfkM— v e l o c i t y (@krok7517100) November 30, 2024
Οι ζημιές στις υποδομές ύδρευσης έχουν προκαλέσει διακοπές νερού στις περιοχές Παστίδα και Τσαΐρι.
Χιόνια και προβλήματα στην Βόρεια Ελλάδα
Καστοριά
Η χιονόπτωση στην Καστοριά εγκλώβισε τουριστικό λεωφορείο κοντά στο μοναστήρι της Παναγίας στην Κλεισούρα. Άμεσα ενημερώθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καστοριάς και η Αστυνομία κλιμάκια των οποίων έσπευσαν στο σημείο και απεγκλώβισαν αρχικά τους επιβάτες και τους μετέφεραν σε ταβέρνες του χωριού, με την βοήθεια αγροτικών αυτοκινήτων, κατοίκων της Κλεισούρας.
Φλώρινα:
Στη Φλώρινα, το πυκνό χιόνι έχει καλύψει τους δρόμους, προκαλώντας διακοπές ρεύματος σε τοπικές ορεινές κοινότητες και απαγορεύσεις στη διέλευση βαρέων οχημάτων στις ορεινές περιοχές.
Η κίνηση των οχημάτων σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο γίνεται με τη χρήση χειμερινών ελαστικών και χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, όπου κρίνεται απαραίτητο.
Φλώρινα σήμερα pic.twitter.com/Yjk4R07cs1
— the_Beach_boy (@Thetroopeer79) December 1, 2024
Προειδοποιήσεις από τους ειδικούς
Ο μετεωρολόγος Δημήτρης Ζιακόπουλος υπογραμμίζει τον κίνδυνο από τα έντονα φαινόμενα που επηρεάζουν την Κεντρική Μακεδονία και την Ανατολική Θεσσαλία, με θυελλώδεις ανέμους που φτάνουν τα 10 μποφόρ και ισχυρές βροχές.
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένονται σε Αιτωλοακαρνανία, Νότιο Ιόνιο, Πελοπόννησο, Κρήτη, Αττική και νησιά του Αιγαίου, ενώ στη Δυτική Μακεδονία, οι χιονοπτώσεις θα ενταθούν με κρίσιμο υψόμετρο τα 700 μέτρα.
Στη Θεσσαλονίκη, οι ισχυροί βόρειοι άνεμοι αναμένεται να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές.
112 στη Θεσσαλία
Νέο προειδοποιητικό μήνυμα από την Πολιτική Προστασία εστάλη το πρωί της Κυριακής, στα κινητά των κατοίκων της Λάρισας, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή του δήμου Τεμπών, λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας «Bora».
⚠️ Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣
🆘 Όσοι βρίσκεστε στην περιοχή του Δήμου Τεμπών Λάρισας, περιορίστε τις μετακινήσεις σας.
‼️ Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️ https://t.co/mbLpAekqgN@pyrosvestiki@hellenicpolice
— 112 Greece (@112Greece) December 1, 2024
Παράλληλα, λίγο νωρίτερα, το 112 ήχησε στα κινητά τηλέφωνα των κατοίκων του Βόλου, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, προειδοποιώντας για ισχυρές καταιγίδες στην περιοχή.
112 στη Χαλκιδική
Η κακοκαιρία Bora χτυπά σήμερα και την Χαλκιδική. Πριν από λίγο ήχησε το 112 που προειδοποιεί τους κατοίκους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.
⚠️ Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣
🆘 Αν βρίσκεστε στην περιοχή του Δήμου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής, αποφύγετε τις άσκοπες μετακινήσεις
‼️ Ακολουθήστε τις οδηγίες των Αρχών
ℹ️ https://t.co/mbLpAekqgN@pyrosvestiki@hellenicpolice
— 112 Greece (@112Greece) December 1, 2024
Το ξημέρωμα της Κυριακής βρίσκει τους κατοίκους στην Πορταριά και στα Ν. Μουδανιά στο έλεος της κακοκαιρίας.
Κακοκαιρία “Bora” – Χαλκιδική: Σε ποτάμια μετατράπηκαν οι δρόμοι σε Πορταριά και Νέα Μουδανιά (βίντεο) https://t.co/9r2DLx0WZE #Ant1news #κακοκαιρια #Κακοκαιρία_BORA #χαλκιδικη pic.twitter.com/gUMhQ8OAoK
— Ant1news.gr (@AntennaNews) December 1, 2024
Δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, υπόγεια, σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, υποδομές καταστράφηκαν και οι Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχτεί όλο το βράδυ εκατοντάδες κλήσεις για απάντληση νερών.
Πολύωρες διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Χαλκιδικής.
Προειδοποιήσεις για το Βόρειο Αιγαίο
Βροχές και καταιγίδες κατά περιόδους ισχυρές προβλέπει για την Κυριακή στο Αιγαίο η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ενώ τα φαινόμενα μέχρι το απόγευμα θα είναι ιδιαίτερα έντονα.
Σύσταση στους πολίτες να αποφεύγονται οι άσκοπες μετακινήσεις απευθύνει με ανακοίνωσή του ο δήμος Δυτικής Λέσβου και η Πολιτική Προστασία του Δήμου, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που προβλέπονται από τις 10 το πρωί, αύριο Κυριακή 1/12, έως τις απογευματινές ώρες. Σημειώνουν μάλιστα ότι «απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή κυρίως από τους κτηνοτρόφους και αγρότες , εάν κρίνεται απολύτως απαραίτητο να μετακινηθούν- κατά το διάστημα 10 το πρωί έως και 6 το απόγευμα».
Επίσης, ο δήμος Μυτιλήνης ενημερώνει τους δημότες ότι, σύμφωνα με το δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, τα έντονα καιρικά φαινόμενα υπάρχει πιθανότητα να πλήξουν τις επόμενες ώρες και την περιοχή του Δήμου Μυτιλήνης.