Κακοκαιρία «Άριελ»: Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες – Μηνύματα του 112 για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα

«Σαρώνει» τη χώρα η κακοκαιρία «Άριελ» που φέρνει ισχυρές βροχές, καταιγίδες, κεραυνούς και θυελλώδεις ανέμους, προκαλώντας ορισμένα προβλήματα στις πτήσεις. Μέσω του 112 έχουν σταλεί προειδοποιητικά μηνύματα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα τις επόμενες ώρες στη Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, την Πιερία, την Χαλκιδική και την Θεσσαλία. Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, η κακοκαιρία αναμένεται να διαρκέσει έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης.

Κακοκαιρία «Άριελ»: Σε πλήρη επιφυλακή η Πολιτική Προστασία – Οδηγίες προς τους πολίτες

Τα νεότερα μετεωρολογικά δεδομένα εξετάστηκαν κατά τη διάρκεια νέας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Μεταξύ άλλων, αποφασίστηκε η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών, ανάλογα με την πορεία και εξέλιξη της κακοκαιρίας «Άριελ».

Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες η κακοκαιρία

Το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ, προβλέπει τα εξής:

Κακοκαιρία «Άριελ»: Κύκλους πάνω από το «Ελ. Βενιζέλος» έκανε η πτήση του Βασίλη Κικίλια – Προσγειώθηκε στη Θεσσαλονίκη

Σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία “ARIEL“, που οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται νότια της Ιταλίας και κινείται αργά ανατολικά βορειοανατολικά, προκαλεί επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα και τους θυελλώδεις ανέμους 7 με 8 μποφόρ. Η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα την Τετάρτη (30-11-2022) θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως νομούς Πιερίας και Χαλκιδικής) και στα βορειοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.

Η κακοκαιρία «Άριελ» σαρώνει τη χώρα – Μήνυμα του 112 σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά – Δείτε live την πορεία της

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:

Α. Στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη δυτική και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τη δυτική και τη νότια Κρήτη μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Β. Στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης (30-11-2022) μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Γ. Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα την Πέμπτη (01-12-2022) από νωρίς το πρωί μέχρι και το βράδυ.

Δείτε Live την πορεία της κακοκαιρίας

Πού καταγράφηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr αξιοποιώντας δορυφορικά δεδομένα και το εκτεταμένο δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών που έχει αναπτύξει, δημιούργησε την νέα υπηρεσία “METEONOW”. Με χρήση δεδομένων του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat – 11 και εξειδικευμένου λογισμικού απεικονίζονται σε σχεδόν πραγματικό χρόνο οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα βροχόπτωσης ή χιονόπτωσης στα διάφορα τμήματα της χώρας. Στους ίδιους χάρτες, οι οποίοι ανανεώνονται κάθε 15 λεπτά, σημειώνονται και οι θέσεις όλων των ενεργών μετεωρολογικών σταθμών του δικτύου καθώς και αυτών που καταγράφουν βροχόπτωση ή χιονόπτωση.

Στην παρακάτω εικόνα παρουσιάζονται οι περιοχές, όπου υπήρξε πιθανότητα βροχόπτωσης καθώς και οι σταθμοί όπου καταγράφηκε βροχόπτωση κατά το διάστημα 11:55 – 12:10 της Τετάρτης 30/11. Μέσα στην εικόνα περιέχεται πίνακας με τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης στη χώρα κατά το πρώτο 12ωρο της ημέρας:

κακοκαιρία - χάρτης

Μήνυμα από το 112 σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Πιερία, Θεσσαλία και Χαλκιδική

Το μεσημέρι της Τετάρτης εστάλησαν προειδοποιητικά μηνύματα μέσω του 112 για την Ζάκυνθο, την Κεφαλονιά, την Πιερία, την Θεσσαλία και την Χαλκιδική.

Στα μηνύματα που έλαβαν οι κάτοικοι των περιοχών αυτών, επισημαίνεται ότι αναμένονται επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές καταιγίδες) τις επόμενες ώρες και γίνεται σύσταση στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως απαραίτητες.

 

 

Κύκλους πάνω από το «Ελ. Βενιζέλος» έκανε η πτήση του Βασίλη Κικίλια – Προσγειώθηκε στη Θεσσαλονίκη

Προβλήματα στις πτήσεις φαίνεται πως προκαλεί η κακοκαιρία «Άριελ», η οποία πλήττει και την Αττική με έντονες βροχές και ισχυρούς ανέμους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε ο Βασίλης Κικίλιας, επιστρέφοντας μέσω Μπαχρέιν από την Σαουδική Αραβία, δεν κατάφερε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» στην Αθήνα, το μεσημέρι της Τετάρτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το αεροσκάφος πλησίασε τον διάδρομο προσγείωσης, αλλά λόγω των πολλών αναταράξεων ο πιλότος δεν προχώρησε σε προσγείωση.

Στη συνέχεια έκανε 2-3 κύκλους πάνω από τον αττικό ουρανό και τελικά έκρινε ότι είναι προτιμότερο να κατευθυνθεί στη Θεσσαλονίκη.

Τελικά το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», ενώ ο υπουργός Τουρισμού και οι συνεργάτες του επιστρέφουν οδικώς στην πρωτεύουσα.

«Ποτάμι» η Λεωφόρος Καραμανλή στο Μενίδι – ΦΩΤΟ αναγνώστη

Η κακοκαιρία «Άριελ» έχει χτυπήσει και στην Αττική φέρνοντας βροχές. Στο Μενίδι ένας από τους πιο κεντρικούς δρόμους θυμίζει… ποτάμι.

Όπως φαίνεται στις φωτογραφίες που έστειλε αναγνώστης στο enikos.gr, η Λεωφόρος Καραμανλή έχει πλημμυρίσει με αποτέλεσμα να χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους οδηγούς που κινούνται στην περιοχή. Τα οχήματα κατεβάζουν… ταχύτητες και ως εκ τούτου δημιουργείται κίνηση στο σημείο.

κακοκαιρία Άριελ - Μενίδι

κακοκαιρία Άριελ - Μενίδι

Η βροχή που έπεσε στην περιοχή ήταν αρκετή ώστε να προκαλέσει προβλήματα, σύνηθες φαινόμενο όπως λένε κάτοικοι και καταστηματάρχες.

Έκτακτη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία – Οι οδηγίες προς τους πολίτες

Η ενεργοποίηση του 112 για την αποστολή προειδοποιητικών μηνυμάτων προς τους κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών, ανάλογα με την πορεία και εξέλιξη της κακοκαιρίας «Άριελ» που πλήττει ήδη αρκετές περιοχές της χώρας, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια νέας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Στο επίκεντρο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη, με συμμετοχή του υφυπουργού, Ευάγγελου Τουρνά, του γενικού γραμματέα, Βασίλειου Παπαγεωργίου, της ηγεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και μετεωρολόγων βρέθηκε η αξιολόγηση των νεότερων μετεωρολογικών δεδομένων που αφορούν στην κακοκαιρία με την ονομασία «Ariel», καθώς και η μέχρι τώρα εξέλιξή της.

Ως εκ τούτου, σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας. Η ΓΓΠΠ έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας για να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων. Επιπλέον απευθύνει συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε και χθες, Τρίτη, 29 Νοεμβρίου.

Κακοκαιρία «Άριελ»: Οδηγίες αυτοπροστασίας:

Από καταιγίδες και θυελλώδεις ανέμους

Καταιγίδες Άνεμοι Οδηγίες προστασίας

Από κεραυνική δραστηριότητα

Κεραυνοί Οδηγίες προστασίας

Από πλημμύρες

Πλημμύρες Οδηγίες προστασίας

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα, Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022, από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία «Ariel», που οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται νότια της Ιταλίας και κινείται αργά ανατολικά βορειοανατολικά, προκαλεί επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα και τους θυελλώδεις ανέμους 7 με 8 μποφόρ. Η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (1-12-2022).

Τα φαινόμενα την Τετάρτη (30-11-2022) θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως νομούς Πιερίας και Χαλκιδικής) και στα βορειοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.

Οι πολίτες μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά, αλλά και να ενημερώνονται καθημερινά για την εξέλιξη των έκτακτων καιρικών φαινομένων στα τακτικά δελτία καιρού της ΕΜΥ και στην ιστοσελίδα της ΕΜΥ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ