Η κακοκαιρία «Άριελ» σαρώνει τη χώρα – Μήνυμα του 112 σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά – Δείτε live την πορεία της

Η κακοκαιρία ARIEL σαρώνει ήδη την χώρα με το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε από την ΕΜΥ στις 29-11-22 με α.α. 17/2022 να επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Επισημαίνεται πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις. Το μεσημέρι της Τετάρτης εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα μέσω του 112 για την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά.

Κακοκαιρία «Άριελ»: Πότε «χτυπά» την Αττική – Πού θα πέσει πυκνό χιόνι

Συγκεκριμένα:

Σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία “ARIEL“, που οφείλεται σε βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται νότια της Ιταλίας και κινείται αργά ανατολικά βορειοανατολικά, προκαλεί επιδείνωση του καιρού με κύρια χαρακτηριστικά τα μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών στα θαλάσσια-παραθαλάσσια τμήματα και τους θυελλώδεις ανέμους 7 με 8 μποφόρ. Η κακοκαιρία θα διαρκέσει έως και τις βραδινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Σημειώνεται ότι τα φαινόμενα την Τετάρτη (30-11-2022) θα είναι κατά τόπους ιδιαίτερα ισχυρά στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως νομούς Πιερίας και Χαλκιδικής) και στα βορειοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας.

Πιο αναλυτικά, ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλώνονται:

Α. Στο Ιόνιο, την Πελοπόννησο, τη δυτική και την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια και τη δυτική και τη νότια Κρήτη μέχρι τις προμεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Β. Στην κεντρική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες από νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης (30-11-2022) μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης (01-12-2022).

Γ. Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα την Πέμπτη (01-12-2022) από νωρίς το πρωί μέχρι και το βράδυ.

Δείτε Live την πορεία της κακοκαιρίας

Μήνυμα από το 112 σε Ζάκυνθο και Κεφαλονιά

Η κακοκαιρία «Άριελ» πλήττει την Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά. Στους κατοίκους της Ζακύνθου εστάλη, μέσω του 112,  προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα. Οι Αρχές συστήνουν στους πολίτες περιορισμό των μετακινήσεων. Αντίστοιχο μήνυμα εστάλη και στους κατοίκους της Κεφαλονιάς.

Από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, ανακοινώθηκε ότι, σύμφωνα με το Έκτακτο Δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων της Ε.Μ.Υ., από σήμερα Τετάρτη 30/11/2022 έως και τις μεσημβρινές ώρες της Πέμπτης 1/12/2022 το σύστημα κακοκαιρίας με την ονομασία « ARIEL” θα προκαλέσει περαιτέρω επιδείνωση στο καιρό στη Ζάκυνθο, με κύρια χαρακτηριστικά τα τοπικά μεγάλα ύψη βροχής, τις μεγάλες ραγδαιότητες βροχόπτωσης, τη μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τους θυελλώδεις ανέμους 7 – 8 μποφόρ.

«Γίνεται έκκληση σε όλους τους κατοίκους της Ζακύνθου, εάν και εφόσον προκύψουν κατά τόπους έντονα καιρικά φαινόμενα όπως ισχυρή βροχόπτωση και θυελλώδεις άνεμοι, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις ειδικά σε περιοχές που ενέχουν κίνδυνο κατολισθήσεων και τοπικών πλημμυρικών φαινομένων.
Συστήνουμε δε, να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή τις βραδινές ώρες της Τετάρτης», αναφέρει η ανακοίνωση.

• Ιδιαιτέρως προσεκτικοί σε φαινόμενα κατολισθήσεων καλούνται να είναι οι κάτοικοι όλων των ευαίσθητων περιοχών που είχαν αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα στο παρελθόν,
• Επίσης παρακαλούνται όλοι οι κάτοικοι ειδικά των αγροτικών περιοχών, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε φαινόμενα συσσώρευσης φερτών υλικών και αντικειμένων που μπορεί να προκαλέσουν πλημμυρικά προβλήματα σε τάφρους χειμάρρους γεφύρια και ρέματα .
Μετά τις ζημιές που προκλήθηκαν από ανεμοστρόβιλους σε κατοικίες και επιχειρήσεις σε παλαιότερες κακοκαιρίες, παρακαλούνται οι κάτοικοι:
• Να ασφαλίσουν αντικείμενα που μπορεί να παρασυρθούν από τον άνεμο ή τη ραγδαία βροχόπτωση και ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
• Να στερεώσουν τις διαφημιστικές πινακίδες που τυχόν έχουν αναρτήσει.
• Να ασφαλίσουν τις πόρτες και τα παράθυρα των σπιτιών ή των χώρων εργασίας τους.
• Να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους.
Τέλος, μικρά πλοία, επαγγελματικά και ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη, σκάφη αναψυχής, και ναυταθλητικοί όμιλοι, να αποφύγουν τη δραστηριοποίηση τους και να φροντίσουν για την ασφαλή φύλαξη κατά το χρόνο ισχύος της επιδείνωσης.
Για οτιδήποτε νεώτερο υπάρξει από την Ε.Μ.Υ. σχετικά με επιδείνωση του καιρού, θα υπάρξουν νεώτερα Έκτακτα Δελτία Τύπου.
Το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου, είναι σε πλήρη 24ωρη ετοιμότητα, σε συνεργασία με όλες τις αρμόδιες Αρχές και τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων.
Παρακαλούνται όλες οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και οι Εθελοντικές Οργανώσεις να είναι σε ετοιμότητα.

Για την έγκυρη και σωστή ενημέρωση τους όλοι οι πολίτες μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα της Ε.Μ.Υ. www.emy.gr ενώ τις σχετικές οδηγίες προστασίας, μπορούν να τις πληροφορηθούν, στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
https://www.civilprotection.gr/el
https://bit.ly/2JQnrHI

Για οποιοδήποτε πρόβλημα μπορούν όλοι να επικοινωνούν με τις αρμόδιες αρχές στα τηλέφωνα:
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 199
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 22100
ΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΖΑΚΥΝΘΟΥ 269502811
ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ 112

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ