Καιρός: Τι είναι το φαινόμενο των ανέμων τύπου Foehn που έρχεται στην Ελλάδα – Ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το φαινόμενο των καταβατικών ανέμων τύπου Foehn, που θα έρθει την Τρίτη στη χώρα μας.

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, με αφορμή τον καιρό των επομένων ημερών έκανε λόγο για ανέμους τύπου Foehn, μέσω ανάρτησής του στα social media.

Συγκεκριμένα, στην πρόγνωσή του για τον καιρό της Τρίτης ο κ. Κολυδάς υπογραμμίζει τις υψηλές θερμοκρασίες που θα επικρατήσουν, αλλά και την ύπαρξη ισχυρών ανέμων τύπου Foehn.

Αναλυτικά

«Πολλές φορές έχουμε δει ανάλογες διαφορές ή ακόμη και μεγαλύτερες των 16°C μεταξύ της Βορειοδυτικής Ελλάδος και Νοτίων Νησιωτικών περιοχών, ειδικά στις περιπτώσεις όπου επικρατούν ισχυροί καταβατικοί νότιοι άνεμοι. Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε κάτι “πρωτοφανές” , όπως λ.χ. για τους σημερινούς 28 °C στο Ηράκλειο και τους 11 με 12°C στα βορειοδυτικά», αναφέρει ο κ. Κολυδάς.

«Αύριο Τρίτη μπορεί να πιάσουμε ακόμη και υψηλότερες τιμές (τα 30αρια), αλλά δεν θα είναι πολλά, όπως αναφέρονται στον τύπο. Οι τιμές αυτές θα περιοριστούν κυρίως στην Κρήτη, ή εκεί όπου σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσουν και πάλι οι τοπικά ενισχυμένοι καταβατικοί άνεμοι τύπου Foen» υπογραμμίζει.

Τι είναι οι άνεμοι Foehn

Οι άνεμοι τύπου Foehn είναι ένα είδος περιοδικών, καταβατικών, ζεστών και ξηρών ανέμων, που δημιουργούνται στην υπήνεμη πλευρά των Άλπεων, στη συνέχεια όμως επικράτησε ως όρος για τοπικούς ανέμους που δημιουργούνται με τον συγκεκριμένο μηχανισμό σε πολλές περιοχές της Γης.

Στη χώρα μας καταβατικοί άνεμοι τύπου Φοέν εκδηλώνονται συνήθως στη Βόρεια Κρήτη όταν πνέουν ισχυροί νότιοι άνεμοι, στη Νότια Κρήτη όταν πνέουν ισχυροί βόρειοι άνεμοι, ενώ αρκετά συχνά εμφανίζονται επίσης στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα όταν επικρατούν ισχυροί άνεμοι δυτικών διευθύνσεων ή στη Δυτική Ελλάδα όταν πνέουν άνεμοι ανατολικών έως βορειοανατολικών διευθύνσεων.

Οι πιο επικίνδυνοι καταβατικοί άνεμοι που παρατηρούνται στον ελληνικό χώρο είναι στο Ακρωτήριο του Άθω και στο Ακρωτήριο Μαλέας.

Πως δημιουργούνται

Οι άνεμοι τύπου Φοέν δημιουργούνται εξαιτίας της διαφοράς πυκνότητας του αέρα που βρίσκεται στις πλαγιές των βουνών ή στις ακτές, σε σχέση με τις παρακείμενες περιοχές. Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει ένα υψηλό κάθετο εμπόδιο στην ροή του ανέμου, όπως για παράδειγμα μια οροσειρά. Ο αέρας αρχικά αναγκάζεται να ανέλθει στην προσήνεμη πλευρά του ορεινού όγκου, όπου συμπυκνώνοντας τους υδρατμούς του σχηματίζει νεφώσεις και σε ορισμένες περιπτώσεις δίνει βροχές, καταιγίδες ή χιονοπτώσεις, ενώ στη συνέχεια κατέρχεται την υπήνεμη πλευρά του ορεινού όγκου όπου ξηραίνεται και θερμαίνεται με ρυθμό περίπου 10ºC ανά 1km.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ