Καιρός: «Καμπανάκι» για τον πολικό αεροχείμαρρο που φέρνει πτώση της θερμοκρασίας – Τι λένε οι μετεωρολόγοι

Τρεις μετεωρολόγοι δίνουν τα τελευταία τους προγνωστικά στοιχεία για τον καιρό υπογραμμίζοντας ότι το πρώιμο καλοκαίρι δεν θα κρατήσει για καιρό. Ειδικότερα ο καιρός θα μας τρελάνει καθώς από την  αφρικανική σκόνη, θα υπάρξει πτώση της θερμοκρασίας, μετά πάλι θα ανέβει και μετά θα επιστρέψει ξανά η σκόνη, θυμίζοντας «καρδιογράφημα». Και όλα αυτά μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Καιρός: Αλλαγή σκηνικού με λασποβροχές και πτώση θερμοκρασίας – Δείτε χάρτες με τις περιοχές που θα επηρεαστούν

Σύμφωνα με το Meteo, βροχές και καταιγίδες αναμένονται από σήμερα, κατά κύριο λόγο στα βόρεια και βορειοδυτικά ηπειρωτικά, στα ανατολικά της Θεσσαλίας, στη Νότια Κρήτη και στα ορεινά των υπολοίπων ηπειρωτικών. Κατά τη διάρκεια της νύχτας προς Πέμπτη 18/04 τα φαινόμενα θα επηρεάσουν κυρίως τη Θράκη, τα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και τα ορεινά των δυτικών και νοτίων ηπειρωτικών, παρουσιάζοντας παράλληλα εξασθένηση.

Καιρός: Πολικός αεροχείμαρρος φέρνει βροχές, πτώση θερμοκρασίας και χιόνια στα ορεινά – Πότε και πού θα εκδηλωθούν τα φαινόμενα

Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση των επεισοδίων βροχόπτωσης (Regional Precipitation Index), η οποία εφαρμόζεται από τη μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Τετάρτη 17/04 κατατάσσεται στην Κατηγορία 2 (Μέτρια).

Οι νότιοι άνεμοι στο Αιγαίο θα φτάνουν κατά τόπους τα 6-7 μποφόρ. Από τις πρώτες βραδινές ώρες θα στραφούν σταδιακά σε δυτικούς ίδιας έντασης. Στο Ιόνιο οι δυτικοί άνεμοι δεν αναμένεται να ξεπερνούν τα 5-6 μποφόρ.

Μερομήνια 2024: Με τι καιρό θα γιορτάσουμε το Πάσχα – Τι δείχνουν για Απρίλιο και Μάιο

Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει πτώση και δεν θα ξεπεράσει τους 24-26 °C στα ηπειρωτικά και τους 20-23 °C στις νησιωτικές περιοχές.

Τέλος οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι αυξημένες και κατά τόπους θα σημειωθούν λασποβροχές.

Δείτε live την πορεία του καιρού στο windy.com

Αναλυτικά, η πρόγνωση των μετεωρολόγων

Γιώργος Τσατραφύλλιας: Έρχεται πολικός αεροχείμαρρος

Ένας «πολικός αεροχείμαρρος» που φτάνει στην Ελλάδα, αναμένεται να εκτοπίσει την σκόνη και να φέρει πτώση της θερμοκρασίας κατά 10 βαθμούς, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του Alpha.

Μάλιστα, το διήμερο Παρασκευή έως Σάββατο θα φέρει χιόνια στα βουνά και αρκετές βροχές.

Αναλυτικά η ανάρτηση του Γιώργου Τσατραφύλλια

«Ο πολικός αεροχείμαρρος εκτοπίζει τη σκόνη και ρίχνει τη θερμοκρασία 10 βαθμούς! Επίσης φέρνει χιόνια στα βουνά και μπόλικες βροχές το διήμερο Παρασκευή-Σάββατο.

Τελευταία ημέρα με σκόνη η σημερινή με τις λασποβροχές να μας απασχολούν μέχρι το βράδυ κυρίως στη δυτική και βόρεια χώρα. Η Πέμπτη 18/4 είναι μια μεταβατική ημέρα. Θα εκδηλωθούν τοπικές βροχοπτώσεις στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα και θα πέσει η θερμοκρασία 4 με 5 βαθμούς.

Ωστόσο την Παρασκευή και το Σάββατο το “ατμοσφαιρικό ποτάμι” (αεροχείμαρρος)-εικόνα- που βρίσκεται ψηλά στην ατμόσφαιρα θα κατηφορίσει σε νοτιότερα γεωγραφικά πλάτη και θα μεταβάλλει τον καιρό στη χώρας με βροχές, καταιγίδες, περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας ακόμη και χιόνια! Συγκεκριμένα:

Την Παρασκευή 19/4 αναμένονται μεγάλα ύψη βροχής στη δυτική και βόρεια Ελλάδα, λίγα χιόνια σε μεγάλα υψόμετρα (1400 m) και πτώση της θερμοκρασίας.

Το Σάββατο 20/4 οι πιο πολλές βροχές ( τοπικά ισχυρές) θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, τη Μακεδονία, τη Θράκη, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Επίσης θα πνέουν ισχυροί βοριάδες.

Την Κυριακή 21/4 μια δεύτερη διαταραχή θα δημιουργήσει πιο ήπια φαινόμενα στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα.»

Θοδωρής Κολυδάς: Αλλάζει το σκηνικό μετά από καιρό

Ο διευθυντής της ΕΜΥ αναφέρει ότι η θερμοκρασία θα έχει αισθητή πτώση, αλλά αυτό θα διαρκέσει μέχρι τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος, οπότε θα αρχίσει και πάλι να ανεβαίνει.

Σε ανάρτησή του στο X, έγραψε χαρακτηριστικά:

Αλλάζει μετά από πολύ καιρό η κυκλοφορία στην ατμόσφαιρα με δυτική νοτιοδυτική ροή των συστημάτων στην ανώτερη ατμόσφαιρα (500hPa), όπου πρακτικά αυτό σημαίνει ότι κατά περιόδους θα έχουμε βροχές κυρίως στα δυτικά τα βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο. Προς το παρόν πάντως δεν προβλέπεται κάτι ακραίο, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά. (Μια σχετική προσοχή την ερχόμενη Παρασκευή προς Σάββατο κυρίως στα Βόρεια).

Η θερμοκρασία μετά την αισθητή πτώση η οποία ολοκληρώνεται στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδος, θα αρχίσει και πάλι να ανεβαίνει αλλά δεν θα βρίσκεται σε πολύ υψηλές τιμές όπως είχαμε τις προηγούμενες ημέρες. Τέλος οι άνεμοι δεν προβλέπεται σε γενικές γραμμές να δημιουργήσουν προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Η πρόγνωση Μαρουσάκη

Σε εκτενή του ανάρτηση, ο μετεωρολόγος, αναφέρει πως το κύμα κακοκαιρίας θα φέρει φαινόμενα που θα συνοδεύονται από χαλάζι, κεραυνούς, ανεμοστρόβιλους και θυελλώδεις ανέμους.

Η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη
Βαρομετρικό χαμηλό αναμένεται να σχηματιστεί κοντά στον κόλπο της Γένοβα και καθώς αυτό θα κινηθεί ανατολικά θα επηρεάσει αύριο Πέμπτη την Ιταλία ενώ μέσα στην Παρασκευή θα σαρώσει τη χώρα μας και από τα δυτικά προς τα ανατολικά δίνοντας τοπικά έντονα και επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα.

Στο γραφικό που ακολουθεί σημειώνουμε με το πορτοκαλί βέλος την πορεία που αναμένεται να ακολουθήσει αυτό το σύστημα χαμηλών βαρομετρικών πιέσεων το οποίο στους χάρτες μας συμβολίζεται με το γράμμα “Χ”.

Το χρονικό διάστημα που εκτιμούμε ότι θα απασχολήσει τη χώρα μας τοποθετείται από το μεσημέρι περίπου της Παρασκευής και μέχρι περίπου αργά το απόγευμα του Σαββάτου.

ΒΑΡΟΜΕΤΡΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ

Τα προγνωστικά στοιχεία που μέχρι στιγμής έχουμε στη διάθεσή μας δίνουν τοπικά μεγάλο όγκο νερού σε μικρό χρονικό διάστημα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πλημμυρικά επεισόδια.

Ταυτόχρονα η αστάθεια που θα συνοδεύει αυτό το κύμα κακοκαιρίας είναι ικανή να δημιουργήσει τον ακραίο καιρό, που σημαίνει ότι είναι δυνατόν τα φαινόμενα να συνοδεύονται από χαλάζι, έντονους κεραυνούς, ανεμοστρόβιλους – υδροστρόβιλους, θυελλώδεις ανέμους.

ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΥΨΗΛΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ

Οι περιοχές που εμφανίζουν υψηλές πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωπες έστω και σε τοπικό επίπεδο με έντονα – επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα είναι τα δυτικά – κεντρικά – βόρεια γεωγραφικά διαμερίσματα, όπως επίσης και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Σε αυτά τα τμήματα που μόλις επισημάναμε βάζουμε έναν παράγοντα κινδύνου ακόμη πιο αυξημένο σε θαλάσσιες – παραθαλάσσιες εκτάσεις. Εκεί δίνουμε μια παραπάνω βαρύτητα διότι οι θάλασσές μας εμφανίζονται πιο θερμές από το κανονικό της εποχής γεγονός που μπορεί να τροφοδοτήσει με ενέργεια και θερμότητα παραπάνω το εν λόγω κύμα κακοκαιρίας.

Στο παρακάτω γράφημα που ακολουθεί σημειώνουμε με τον πορτοκαλί κύκλο τις περιοχές που εμφανίζουν αυξημένες πιθανότητες να έρθουν αντιμέτωπες με επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα – πλημμυρικά επεισόδια όπως αναλύσαμε παραπάνω.

ΧΑΡΤΗΣ ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗΣ

Πότε αναμένονται βροχές

Σύμφωνα με τη μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Νικολέτα Ζιακοπούλου έχουν ήδη επιστρέψει οι βροχές αλλά οι περισσότερες και πιο έντονες θα είναι το διήμερο Παρασκευή και Σάββατο.
Μάλιστα, προειδοποιεί πως δεν αποκλείονται και τοπικά προβλήματα, πιθανώς και πλημμυρικά φαινόμενα κυρίως σε Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη, βόρειο και ανατολικό Αιγαίο.

Αναλυτικά ο καιρός την Πέμπτη (18/4)

Σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική χώρα τοπικές βροχές και κυρίως στα βορειοανατολικά τις πρωινές ώρες μεμονωμένες καταιγίδες.

Στην υπόλοιπη χώρα σχεδόν αίθριος καιρός με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες, κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Οι συγκεντρώσεις της αφρικανικής σκόνης βαθμιαία θα περιοριστούν στα ανατολικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις, στο Ιόνιο έως 5 και στο Αιγαίο τοπικά έως 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα βόρεια και θα φτάσει στις περισσότερες περιοχές έως τους 21 με 23 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά ο καιρός σε όλη την επικράτεια

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στο Σαρωνικό και τα νότια παραθαλάσσια πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε υπάρχει πιθανότητα εκδήλωσης μεμονωμένων καταιγίδων στα γύρω ορεινά.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν τις πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και πιθανόν τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στη νοτιοανατολική Πελοπόννησο τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 23 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες γενικά αίθριος. Στην Κρήτη λίγες νεφώσεις.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 5 με 6 και στις νότιες Κυκλάδες και την Κρήτη 6 με 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 και στην Κρήτη έως 23 βαθμούς Κελσίου.
.
ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 5, στα Δωδεκάνησα τοπικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 24 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες οπότε στα ορεινά υπάρχει πιθανότητα τοπικών όμβρων.
Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19-04-2024
Αρχικά στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από το μεσημέρι θα επεκταθούν και στην υπόλοιπη χώρα εκτός από την ανατολική Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρά.
Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια και κεντρικά ορεινά της χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά αρχικά νοτιοδυτικοί 4 με 6 καθιστάμενοι από το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί έως 7 μποφόρ. Στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 ενώ στο βόρειο Αιγαίο τις βραδινές ώρες θα στραφούν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά στο βορειοδυτικό Αιγαίο 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια και θα φτάσει στα δυτικά τους 18 με 20 βαθμούς, στα βορειοανατολικά τους 16 με 18 βαθμούς και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά καθώς και στη νησιωτική χώρα τους 19 με 22 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 20-04-2024
Στα βόρεια, τη Θεσσαλία και τα ανατολικά τμήματα της χώρας νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες πιθανόν ισχυρές. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες, με γρήγορη βελτίωση εκτός της Μακεδονίας και του βόρειου Ιονίου.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα βόρεια και κεντρικά ορεινά της χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 7 και τοπικά στα πελάγη 8 μποφόρ με πρόσκαιρη εξασθένιση το βράδυ.
Η θερμοκρασία σε μικρή περαιτέρω πτώση ως προς τις ελάχιστες τιμές.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 21-04-2024
Στη Μακεδονία και στα δυτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν μεμονωμένες καταιγίδες. Βαθμιαία οι νεφώσεις αναμένεται να αυξηθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά όπου πιθανόν να εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά τις μεσημβρινές και 0απογευματινές ώρες.
Στην υπόλοιπη χώρα παροδικές νεφώσεις.
Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της βορειοδυτικής – βόρειας χώρας.
Οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις, στα δυτικά 4 με 6 και στο Αιγαίο 5 με 7 μποφόρ με προοδευτική εξασθένηση από το απόγευμα και από τα δυτικά.
Η θερμοκρασία σε μικρή άνοδο.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 22-04-2024
Αραιές νεφώσεις αρχικά στα νότια οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα επεκταθούν στην υπόλοιπη χώρα με λίγες ασθενείς τοπικές βροχές.
Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ, ενώ στα κεντρικά και νότια πελάγη 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ
Η θερμοκρασία σε περαιτέρω άνοδο.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ