Καιρός: Έρχεται ο μεσογειακός κυκλώνας “Νέαρχος” – Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ημέρες

Ένας νέος μεσογειακός κυκλώνας έχει ήδη σχηματιστεί στο Νότιο Ιόνιο και αναμένεται να επηρεάσει τον καιρό και στη χώρα μας. Πρόκειται για τον κυκλώνα “Νέαρχο”, ο οποίος κάνει την εμφάνισή του περίπου 13 μήνες έπειτα από το καταστροφικό πέρασμα του Μεσογειακού Κυκλώνα (Medicane) “Ιανός”.

Ο “Νέαρχος” σχηματίστηκε στο Νότιο Ιόνιο, σήμερα, Πέμπτη. Αυτή τη φορά τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι η χώρα μας δεν θα επηρεαστεί σημαντικά, ωστόσο, η Κρήτη είναι πιθανόν να δεχτεί βροχοπτώσεις τις επόμενες ημέρες. Η Μάλτα και η Σικελία θα επηρεαστούν από θυελλώδεις ανέμους, υψηλό κυματισμό στις ακτές και ισχυρές βροχοπτώσεις.

Στη δορυφορική εικόνα που δημοσιεύει το meteo.gr καταγράφεται ο “Νέαρχος” το απόγευμα της Πέμπτης 28 Οκτωβρίου 2021 στην Κεντρική Μεσόγειο όπου κινείται πολύ αργά βορειοδυτικά προς τη Μάλτα και τις ακτές της Σικελίας.

κυκλώνας Νέαρχος

Τι είναι ο Μεσογειακός Κυκλώνας ή Medicane; 

Πρόκειται για ένα βαθύ βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργείται στη Μεσογείο και αποκτά χαρακτηριστικά των τροπικών κυκλώνων. Μερικά από αυτά τα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν την απουσία μετωπικών επιφανειών (ψυχρά και θερμά μέτωπα), τη δημιουργία “ματιού”, την επικράτηση θυελλωδών ανέμων και την εκδήλωση ραγδαίων βροχοπτώσεων κοντά στο κέντρο του βαρομετρικού συστήματος. Μπορείτε να διαβάσετε μια πιο αναλυτική ανάλυση για τα medicanes σε προηγούμενο άρθρο μας πατώντας εδώ.

Ποιος ήταν ο Νέαρχος;

Ο Νέαρχος υπήρξε ο επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του στην Ασία. Ήταν κρητικής καταγωγής, γιος του Ανδροτίμου (πιθανόν από τη Λατώ). Ο Βασιλιάς Φίλιππος Β΄ τον εξόρισε στην Αμφίπολη, καθώς ο ίδιος είχε πέσει στη δυσμένεια του. Αργότερα αποκαταστάθηκε από τον Αλέξανδρο και ανέλαβε διοικητής της Λυκίας στη Μικρά Ασία.

 

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ