Ηράκλειο: Προκαταρκτική εξέταση για τον θάνατο της 92χρονης από κατάποση καθαριστικού – Τι αποκαλύπτει βίντεο από κάμερα

Εισαγγελική παρέμβαση για τον θάνατο της 92χρονης τροφίμου σε γηροκομείο στο Ηράκλειο, στην οποία δόθηκε κατά λάθος αντί για νερό καθαριστικό υγρό. Την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης ζήτησε ο εισαγγελέας Ηρακλείου, ενώπιον του οποίου οδηγήθηκαν νωρίτερα σήμερα ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου και δύο εργαζόμενες, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια

Ο εισαγγελέας ζήτησε να επιστρέψει η δικογραφία στοβ, προκειμένου να συνεχιστεί η έρευνα σχετικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατο την άτυχη γυναίκα, καθώς παραμένουν αρκετά θολά σημεία και κενά αναφορικά με το πώς έφτασε η 92χρονη να πιει καθαριστικό υγρό.

Σημειώνεται ότι σε βάρος του 53χρονου ιδιοκτήτη του γηροκομείου σχηματίστηκε επιπλέον δικογραφία και για παράνομη λειτουργία της δομής, καθώς υπήρχε από τις 16 Ιουνίου του 2023 απόφαση της Περιφέρειας Κρήτης για διακοπή λειτουργίας λόγω έλλειψης άδειας ίδρυσης και λειτουργίας. Είχε προηγηθεί έλεγχος από τους αστυνομικούς και είχε κινηθεί η αυτόφωρη διαδικασία σε βάρος του ιδιοκτήτη. Σύμφωνα, ωστόσο, με τα όσα είπε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος του ιδιοκτήτη και της νοσηλεύτριας, Γιώργος Κοκοσάλης, το γηροκομείο λειτουργούσε προσωρινά νόμιμα με δικαστική απόφαση. Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο γνωστό κεντρικό γηροκομείο έχει πολύ καλές ανακαινισμένες, σύγχρονες, κτιριακές υποδομές, όπως προέκυψε και από την αυτοψία των αστυνομικών, που δεν διαπίστωσαν κάτι μεμπτό αναφορικά με την φροντίδα των ηλικιωμένων τροφίμων.

Ο ιδιοκτήτης του γηροκομείου, η 28χρονη υπεύθυνη βάρδιας και η 23χρονη νοσηλεύτρια συνελήφθησαν χθες, ύστερα από την καταγγελία που έκανε το πρωί της ίδιας μέρας στο Α’ Αστυνομικό Τμήμα Ηρακλείου ο γαμπρός της άτυχης ηλικιωμένης, καθώς η κόρη της δεν ήταν σε θέση λόγω του σοκ. Η 92χρονη είχε καταλήξει το μεσημέρι της Δευτέρας στο Βενιζέλειο νοσοκομείο, όπου είχε διακομιστεί, εξαιτίας της σοβαρής αντίδρασης που εκδήλωσε μετά την κατάποση του υγρού.

Τι αποκαλύπτει βίντεο από κάμερα ασφαλείας

Όπως προκύπτει από τα έως τώρα δεδομένα, το μοιραίο λάθος έγινε το πρωί, γύρω στις 9 – 9.30, στην τραπεζαρία, όπου πήρε το πρωινό της η 92χρονη.

Το όλο σκηνικό έχει καταγραφεί από κάμερα ασφαλείας. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, η ηλικιωμένη φαίνεται να ζητά νερό από τη νοσηλεύτρια, η οποία παίρνει ένα μπουκαλάκι, που βρισκόταν μαζί με άλλα και της το αφήνει στο τραπέζι. Η γυναίκα, που ήταν ανοιακή, ανοίγει το μπουκάλι και αρχίζει να πίνει σιγά σιγά το υγρό, χωρίς να αντιδρά. Κάτι που έκανε στη συνέχεια, κινητοποιώντας το προσωπικό του γηροκομείου. Όταν κατάλαβαν τι είχε συμβεί προχώρησαν σε αναρρόφηση, ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατό να σώσει την ηλικιωμένη, η οποία κατέληξε γρήγορα, αφού διακομίστηκε στο νοσοκομείο.

Μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστο το πώς βρέθηκε το καθαριστικό υγρό μέσα στο μπουκάλι νερού και ανάμεσα σε άλλα μπουκάλια. Οι αστυνομικοί ερευνούν το ενδεχόμενο μια σειρά από μοιραία λάθη να οδήγησαν στον θάνατο της ηλικιωμένης. Εξετάζεται το ενδεχόμενο κάποια καθαρίστρια να γέμισε με καθαριστικό το μπουκαλάκι και στη συνέχεια κάποιος άλλος υπάλληλος να το τοποθέτησε στο σημείο, όπου βάζουν τα μπουκάλια με το νερό, χωρίς να ξέρει τι περιείχε.

Από την κατάθεση της νοσηλεύτριας προέκυψε ότι το μπουκαλάκι ήταν γεμάτο, είχε ετικέτα επωνυμίας νερού και το περιεχόμενό του ήταν ρευστό υγρό, διαυγές και χωρίς διακριτή οσμή. Ωστόσο, δεν ήταν νερό, αλλά, όπως ανέφεραν αστυνομικές πηγές, γνωστό απολυμαντικό – καθαριστικό με βάση τεταρτογενές άλας του αμμωνίου.

Οι αστυνομικοί που διερευνούν την υπόθεση, θεωρούν ως πιθανότερο το σενάριο του λάθους, με βάση τα έως τώρα στοιχεία. Προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβησαν όλα μέσα από καταθέσεις και το βιντεοληπτικό υλικό, που συγκεντρώνουν από τις κάμερες που υπήρχαν σε διάφορους χώρους του γηροκομείου -αλλά όχι σε όλους. Παράλληλα, αναμένεται το ιατροδικαστικό πόρισμα και τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων.

Μοιράσου το:

σχολίασε κι εσύ